Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
29/03/2012

Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα στην τηλεόραση του Σκαϊ (Βασ. Λυριτζής- Δημ. Οικονόμου)

 


-          Να ξεκινήσουμε με την ερώτηση που σας έθεσε  ο κ .Σκανδαλίδης «όνειρο ή πραγματικότητα» και ποιο είναι το κεντρικό διακύβευμα των εκλογών; Άλλοι λένε ότι είναι «Ευρώπη ή όχι Ευρώπη». Άλλοι λένε – νομίζω είστε ανάμεσά τους – «μνημόνιο ή όχι μνημόνιο, άλλη πολιτική».

Για να μπορέσει να απαντήσει  κανείς στο αν μπορεί να είναι πραγματικότητα μια άλλη πολιτική, πρέπει να επιχειρήσει να τη διεκδικήσει την άλλη πολιτική. Ο κ. Σκανδαλίδης είναι υπουργός μιας κυβέρνησης, δύο κυβερνήσεων διαδοχικών, που ποτέ δεν επιχείρησε να διεκδικήσει καν μια άλλη πολιτική. Αλλά μετέφερε στη χώρα και στον ελληνικό λαό τα κυρίαρχα επιχειρήματα των έξω, των πιστωτών και των εταίρων. Αντί να πάνε να διεκδικήσουν με τα όπλα τα οποία εμείς ισχυριζόμαστε ότι είναι ισχυρά και τα κατέχουν….

-          Μα λέει ότι είναι θέμα συσχετισμού…. το είπε και πριν. Και είναι  λογικό…

Βεβαίως, οι συσχετισμοί δύναμης παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, αλλά όταν δεν αξιοποιείς καν κανένα διαπραγματευτικό όπλο, όταν δεν διεκδικείς… Δηλαδή, είναι σα να μου λέτε ότι μπορείς να κερδίσεις μια μάχη αν δεν κατέβεις στο γήπεδο. Μα πως θα την κερδίσεις αν δεν κατέβεις στο γήπεδο;

-          Δώστε μου ένα παράδειγμα…

Και ξέρετε γιατί σας το λέω αυτό; Έρχεται προχθές η κα Μέρκελ – το οποίο φυσικά το λέει κατόπιν εορτής γιατί τώρα μπορεί να το πει, δεν το είπε πριν ψηφιστεί το δεύτερο μνημόνιο, δεν το είπε πριν υπογραφεί η δεύτερη δανειακή σύμβαση, πριν δεσμευτούν Βενιζέλος και Σαμαράς - και βγαίνει  και λέει ότι ξέρετε κάτι; Αυτή την ιστορία με το ευρώ μην την πιστεύετε διότι εμείς έχουμε κόστος αν βγείτε από το ευρώ. Μα το κυρίαρχο επιχείρημα του κ. Σκανδαλίδη, του κ. Παπαδήμου, όλων, την ώρα που ψηφιζόταν στη Βουλή η δανειακή σύμβαση και το δεύτερο μνημόνιο, ήταν ότι αν «δεν» θα μας διώξουν κλοτσηδόν και θα έχουμε χάος, θα έχουμε καταστροφή, θα έχουμε χρεοκοπία.

-          Το οποίο ήταν μπλόφα από την κα Μέρκελ πιστεύετε; Δεν υπήρξε ο κίνδυνος; … Σας το λέω γιατί…

Εγώ δεν ξέρω αν είναι μπλόφα ή δεν είναι μπλόφα. Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι στην πολιτική  και στη ζωή βεβαίως παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο οι συσχετισμοί, αλλά αυτό το οποίο μετράει τελικά είναι η ανάλυση κόστους οφέλους σε μία κίνηση. Οι εταίροι μας, λοιπόν, αν είχαν να προσδοκούν όφελος από  μία πιθανότητα αποπομπής της χώρας ή από μια πιθανότητα να την αφήσουν να χρεοκοπήσει, να ξεμπερδεύουμε με αυτούς εν πάση περιπτώσει, θα το είχαν κάνει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Δεν μας στηρίζουν από αλληλεγγύη. Ισχυρίζομαι, λοιπόν, επειδή δεν θέλω να φαίνομαι εδώ ως μάντης Τειρεσίας ούτε ως κανένας αστρολόγος για να κάνω προβλέψεις, εδώ κάνω εκτιμήσεις με βάση τα πολιτικά και οικονομικά δεδομένα. Και λέω ότι όταν η Ιταλία έχει χρέος 1,9 τρις και όταν ο ίδιος ο IIF, αυτός ο φοβερός οργανισμός, ….

-          …οι τραπεζίτες…

…πηγαίνει και λέει ότι το κόστος για την Ευρωζώνη από την αποπομπή της Ελλάδας είναι 1 τρις ενώ το δάνειο που θα πάρει είναι 130 δις, με νούμερα, το κόστος λοιπόν για τη Γερμανία, για τις τράπεζες…..

-          Εγώ το καταλαβαίνω αυτό που λέτε για τους εταίρους…

Σε μια διαπραγμάτευση κάθεσαι σε ένα τραπέζι και βάζεις τους δικούς σου όρους. Και έχεις απέναντί σου τους άλλους που βάζουν τους δικούς τους όρους και διαπραγματεύεσαι με βάση το κόστος και το όφελος. Εμείς εδώ δεν κάναμε τίποτα από αυτά. Διότι είχαμε ένα πολιτικό σύστημα και πρωθυπουργούς και κυβερνήσεις, οι οποίες ήταν παραδομένες στη  λογική ότι εκεί πηγαίνουμε για να ακολουθήσουμε κατά γράμμα τι μας ζητάνε και να μεταφέρουμε στον ελληνικό λαό αυτούσιο τον εκβιασμό. Και επιπλέον να σας πω ότι αυτό το πολιτικό σύστημα δεν ήταν μόνο εθελόδουλο από αντίληψη, δεν ήταν μόνο θέμα αντίληψης αυτή, εγώ έχω την αίσθηση και το καταθέτω εδώ με πλήρη επίγνωση του τι λέω, ότι όταν έχεις απέναντί σου έναν Σόιμπλε ή μια Μέρκελ που γνωρίζει – διότι ο Χριστοφοράκος κατέθεσε σε γερμανικό δικαστήριο – ποιο είναι το πολιτικό προσωπικό του πολιτικού συστήματος που τα έχει πάρει επί χρόνια, επί μια δεκαετία, από τη Siemens, το 3% της Siemens πήγαινε στα πολιτικά κόμματα, όχι στο Συνασπισμό και στο ΚΚΕ κλπ, στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, ή είναι εκβιασμός ή εκ των προτέρων πριν φτάσεις καν στον εκβιασμό γνωρίζεις ότι έχεις απέναντί σου κάποιον ο οποίος σε κρατάει στο χέρι. Άρα, δεν  μπορείς να διαπραγματευτείς. Είσαι σε θέση αδυναμίας.

-          Μιλήσατε για εκβιασμό από την κυρία Μέρκελ, μπλέκοντας και τη Siemens, είχε γνώση ο κ. Χριστοφοράκος είχε καταθέσει εκεί, άρα γνώριζαν οι πολιτικοί…

Μίλησα για αδυναμία διαπραγμάτευσης και για δυσχερή θέση αντικειμενικά να διαπραγματευτούν αυτοί οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν πρόσωπα του πολιτικού συστήματος μπλεγμένα με μια υπόθεση η οποία είναι γερμανική. Όταν λοιπόν εγώ κάθομαι μαζί σας σε ένα τραπέζι να διαπραγματευτώ και εσείς έχετε μια κατάθεση που μπορεί εμένα να με καίει,  αντιλαμβάνεστε ότι η δυνατότητά μου είναι πολύ περιορισμένη.

Εν πάση περιπτώσει, θεωρώ μέγα, μέγιστο σκάνδαλο το γεγονός ότι σ΄ αυτό τον τόπο υπάρχει τέτοια ατιμωρησία που δεν  έχει κάτσει ένας πολιτικός στο σκαμνί, για τίποτα. Και το πρώτο πράγμα που έκανε αυτή η κυβέρνηση, η κυβέρνηση Παπαδήμου, αυτή η τρικομματική με τον ΛΑΟΣ, μετά έφυγε ο κ. Καρατζαφέρης, ήταν να αποφασίσει στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο  ότι θα πάει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens. Το κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής ατζέντας στις προηγούμενες εκλογές ήταν Siemens κα Βατοπέδι. Τα έχουμε ξεχάσει. Και εξωδικαστικός συμβιβασμός που μας δίνει , λες και είμαστε ιθαγενείς που να παίρνουμε χάντρες και καθρεφτάκια, ενώ η ίδια η εξεταστική επιτροπή στη Βουλή είχε πει ότι το κόστος για το ελληνικό δημόσιο ήταν ένα δις, κάναμε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό –αν δεν κάνω λάθος ο κ. Βενιζέλος ήταν αυτός ο οποίος είχε την ευθύνη..

-          Η αλήθεια είναι ότι το ένα δις το είχε εκτιμήσει ο κ. Βαλυράκης…

Η εξεταστική επιτροπή της Βουλής την είχε εκτιμήσει και ο πρόεδρός της ο κ. Βαλυράκης δεν ήταν ΣΥΡΙΖΑ, ούτε έχω καμία σχέση μαζί του. Εν πάση περιπτώσει είναι μια αντικειμενική εκτίμηση. Και μας λέει, θα πάρετε 80 εκατομμύρια ως αντίδωρο για να κλείσει η υπόθεση και μάλιστα σε υποτροφίες που θα κάνει η Siemens για να εκπαιδεύσει τα μέλη της δημόσιας διοίκησης ενάντια στη διαφθορά. Δηλαδή μας κοροϊδεύουν..

-          Πάντως εσείς βάζετε ένα θέμα στην ατζέντα.. Εδώ καιγόμαστε, καταστρεφόμαστε, χρεοκοπούμε κι εσείς μου λέτε τη Siemens και το Βατοπέδι… Εγώ θέλω να ακούσω από τον ΣΥΡΙΖΑ προτάσεις για την επόμενη μέρα.. Δεν θέλω να ακούσω πάλι για τη Siemens και το Βατοπέδι…

-          Πολύ μάλλον περισσότερο που προτείνετε νέο συνασπισμό εξουσίας…

Μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι ενοχλείστε που αναφέρω ένα θέμα το οποίο έχει μπει κάτω από το χαλί… Και είναι φοβερό ότι έχει μπει κάτω από το χαλί. Και να σας πω και κάτι.. εγώ θα δεχόμουνα να πουν, εντάξει, έγινε αυτό το πράγμα, τι θα κάνουμε τώρα;  Άλλο αν στη Νιγηρία κάθισαν στο σκαμνί κάποιοι πολιτικοί. Στη Νιγηρία.. Αλλά προσέξτε τώρα .. Θα δεχόμουνα να πουν το εξής. Φέρτε μας, δημοσιοποιήστε την κατάθεση Χριστοφοράκου στο γερμανικό δικαστήριο και μετά πάμε σε συμβιβασμό. Αλλά να ξέρουμε

Και πάμε τώρα στις προτάσεις..,.

-          Θέλετε να γίνετε εξουσία.. Θέλω να πω ότι η αριστερά, με βάση και τις δημοσκοπήσεις, αν ήταν ενωμένη, θα μπορούσε να είναι πρώτο κόμμα…

Όταν κατάθεσα αυτή την πρόταση, δεν υπήρχαν αυτές οι δημοσκοπικές ενδείξεις και όλοι με ψιλοδούλευαν. Λέγανε, τι λες τώρα, και να ενωθείτε, που δεν μπορείτε εσείς να ενωθείτε, αλλά και να ενωθείτε τι θα καταφέρετε… Τώρα βλέπουμε ότι είναι μια πρόταση που έχει ρεαλιστική βάση…

-          Έχει ρεαλιστική βάση όταν δεν μπορούν να συνεννοηθούν τα κόμματα της αριστεράς;….

Θα σας πω γιατί έχει ρεαλιστική βάση..

-          Το ένα λέει να φύγουμε από την ευρωζώνη.. εσείς είστε υπέρ της ευρωζώνης…

Μα εδώ συνεννοούνται ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έχουν γίνει τα συνεταιράκια του μνημονίου και ετοιμάζονται να πάνε…

-          Δεν έχουν διαφορετικές απόψεις…

Αν δεν έχουν διαφορετικές απόψεις, να κάνουν κι ένα κόμμα, να το ονομάσουν ΠΑΣΟΚΝ.Δ., να κατέβουν και στις εκλογές και να πάρουν και το μπόνους των 50 εδρών, γιατί μπορεί να το χάσει ο κ. Σαμαράς έτσι όπως πάει…

-          Ναι. .. αλλά τόσο διαφορετικές απόψεις δεν υπάρχουν. Εσείς λέτε μέσα στο ευρώ, η κυρία Παπαρήγα λέει, να του δούμε παιδιά, μπορεί και έξω από το ευρώ… Λέτε εσείς μέσα στο ευρώ και στην Ευρώπη;….

Εγώ είμαι και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς. Εμείς θεωρούμε ότι η Ευρώπη είναι ένα πεδίο ταξικής σύγκρουσης. Και χαιρόμαστε πολύ που το τελευταίο διάστημα η Ευρώπη δεν είναι μόνο Μέρκελ και Σαρκοζί, είναι και οι λαοί, τα κινήματα, οι πολίτες που βγαίνουν στο δρόμο και φωνάζουν είμαστε όλοι Έλληνες, είναι και οι πολιτικές εκείνες δυνάμεις που επιδιώκουν την αναθεώρηση του δημοσιονομικού Συμφώνου κι αυτή τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που έριξε στα βράχια την Ευρώπη…

-          Σοσιαλιστές είναι αυτοί…

Ακόμα και σοσιαλιστές. Οι σοσιαλιστές στη Γαλλία λένε αναθεώρηση του Συμφώνου δημοσιονομικής σταθερότητας και ο Βενιζέλος στν Ελλάδα το ψηφίζει εν μία νυκτί.

-          Βλέπετε πολύ θετικά πράγματα στους σοσιαλιστές της Γαλλίας, με τους σοσιαλιστές στην Ελλάδα είστε σε μια απόσταση … μη επικοινωνίας…

Μήπως να ρωτήσετε λοιπόν τους σοσιαλιστές στην Ελλάδα αν έχουν χάσει την ψυχή τους ή όχι;  Κι όχι εμάς. Μήπως να ρωτήσετε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει μεταλλαχθεί, με ταχύτατους ρυθμούς, από ένα χώρο που εξέφρασε τον ευρύτατο αυτό χώρο στην πολιτική γεωγραφία από το κέντρο και προς τα αριστερά και σήμερα οι ίδιοι πολίτες, οι δημοσκοπήσεις το κατατάσσουν στα δεξιά του πολιτικού φάσματος;…

-          Ξέρετε γιατί σας το λέω;… Γιατί ας πούμε, για παράδειγμα, μια άλλου τύπου πολιτική από τη δική σας πλευρά θα μπορούσε να λέει, εμείς επιδιώκουμε αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων και μ΄ αυτό το πρόγραμμα, μ΄ αυτές τις προτάσεις λέμε στο ΠΑΣΟΚ –και όχι στο ΚΚΕ το οποίο είναι εναντίον της Ευρώπης- λέμε στο ΠΑΣΟΚ ελάτε να κάνουμε αυτά τα πράγματα μαζί…

Αυτή η ερώτηση θα είχε νόημα και θα ήταν πολύ χρήσιμη η απάντησή μου πριν από δύο χρόνια. Το ΠΑΣΟΚ διέπραξε ιστορικό ατόπημα με την απόφασή του να ρίξει τη χώρα στα λιοντάρια. Μετά απ΄ αυτό, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να τιμωρηθεί. Διέπραξε ύβρη και πρέπει να επέλθει τιμωρία. Και όλοι αυτοί οι οποίοι έχουν την πολιτική ευθύνη…

-          Άρα εσείς με τίποτα δεν θα πηγαίνατε μετεκλογικά.. γιατί ακούγονται φωνές από το ΠΑΣΟΚ που σας καλούν…

Με συγχωρείτε.. Εδώ έχουμε μια προδιαγεγραμμένη εξέλιξη. Μου λέτε ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών. Το διακύβευμα των εκλογών δεν είναι να θα δώσουμε 200 χιλιάρικα επιδότηση στους αγρότες οι οποίοι όμως έχουν μπει μέσα 5, 10 δις. Άκουγα πριν τον κ. Σκανδαλίδη.. Δεν είναι αυτό. Είναι, αν θα φύγουμε από την κόλαση του μνημονίου που έχει στην ίδια του τη λογική τη λιτότητα η οποία οδηγεί στην ύφεση ή θα μείνουμε και θα βράζουμε σ΄ αυτό το καζάνι… Αυτό είναι το διακύβευμα. Και σ΄ αυτό υπάρχουν δυο απόψεις. Η άποψη που λέει, δεν φεύγουμε, δεν υπάρχει δυνατότητα, είναι όνειρο ζω, δεν γίνεται –το είπε ο κ. Σκανδαλίδη- και το άλλο…

-          Υπάρχει μια αδυναμία στην επιχειρηματολογία σας η οποία είναι βασική. Γενικά στα κόμματα της αριστεράς, και εννοώ κυρίως εσάς και τον κ. Κουβέλη, λέτε ναι στην Ευρώπη, ναι στο ευρώ, ναι στα δανεικά, όχι στο μνημόνιο, όχι στα μέτρα, όχι στη λιτότητα, την οποία μας επιβάλουν οι δανειστές μας…

Το γεγονός ότι σήμερα έχουμε αυτούς τους συσχετισμούς στην Ευρώπη, δεν σημαίνει ότι θα τους έχουμε για την επόμενη τριακονταετία. Και σε κάθε περίπτωση δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να παλέψουμε για να τους αλλάξουμε. Ο εχθρός της Ευρώπης σήμερα είναι το μνημόνιο, τα μνημόνια γενικά, η νεοφιλελεύθερη πολιτική και η πολιτική της λιτότητας. Γιατί αυτές οι πολιτικές οδηγούν, το βλέπουμε πια πιο καθαρά την ίδια την Ευρώπη, την ίδια την ευρωζώνη στον κίνδυνο της διάλυσης. Δείτε τι γίνεται στην Πορτογαλία, τι γίνεται στην Ισπανία, τι γίνεται στην Ιρλανδία, τι γίνεται στη Γαλλία. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα. Το πρόβλημα δεν είναι οι μάγειρες που έκαναν κακή μαγειρική. Ήταν η συνταγή που ήταν λάθος. Το βλέπουμε κι αλλού.

Βρισκόμαστε μπροστά σ΄ένα μεγάλο κίνδυνο. Η ευρωζώνη συνολικά και το ευρώ, αν συνεχιστούν αυτές οι πολιτικές, θα διαλυθεί. Το κόστος θα είναι τεράστιο. Εμείς εδώ τι κάναμε, ως ελληνική κυβέρνηση εννοώ.. Εμείς φωνάζαμε και καταθέταμε εναλλακτικές. Απομονώσαμε την Ελλάδα, απομονώσαμε το ελληνικό πρόβλημα σαν να είναι ελληνικό πρόβλημα  η κρίση και αφήσαμε την εξέλιξη την υπόλοιπη στην Ευρώπη να πηγαίνει μόνη της. Ενώ θα έπρεπε το ελληνικό πρόβλημα, ακριβώς επειδή δεν είναι μόνο ελληνικό και είναι ευρωπαϊκό, να διαρθρωθεί και να διεκδικηθεί μια συνολική ευρωπαϊκή λύση.

Τώρα μου λέτε, ζητάς ευρώ, αλλά δεν ζητάς μνημόνιο και λιτότητα. Ναι, ακριβώς αυτό. Δεν ζητάμε μνημόνια και λιτότητα.

-          Επειδή είναι πολύ σημαντικά τα ζητήματα που τίθενται σ΄ αυτές τις εκλογές, πρέπει  να είμαστε και πολύ συγκεκριμένοι. Άρα λοιπόν η βασική ερώτηση προς την αριστερά είναι ότι, εάν πεις ότι εγώ με το που θα έρθω στην κυβέρνηση.. διεκδικώ να είμαι στην κυβέρνηση, ίσως είναι και η πρώτη φορά..

Θα αμφισβητήσω το μνημόνιο.. Θα καταγγείλω τη δανειακή σύμβαση…

-          Μάλιστα… Άρα θα κοπούν τα χρήματα.. άρα…

Θα το δούμε αν θα κοπούν τα χρήματα. Γιατί η κυρία Μέρκελ βγήκε χθες και είπε μας κοστίζει λίγο περισσότερο…

-          Ας μην κοπούν τα χρήματα.. Να συνεχίσουν να μας τα δίνουν.. Η αριστερά μπορεί να απευθυνθεί στον κόσμο του ενός εκατομμυρίου και ανέργων και τον κόσμο που έχει κοπεί ο μισθός του και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, στον συνταξιούχο που έχει κοπεί η σύνταξή του και να του πει, παιδιά, εγώ με το που θα έρθω θα ασκήσω μια πολιτική που θα σας δώσει αύξηση στο μισθό σας, αύξηση στη σύνταξή σας και δουλειές…

Η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή. Επιτέλους να φορολογήσουμε τον πλούτο και να σταματήσουμε να φορολογούμε τη φτώχεια. Η Γερμανία το 1952, για να βγει απ΄ αυτή την τεράστια κρίση μετά τον πόλεμο, να ανοικοδομήσει την οικονομία της, έκανε δυο πράγματα. Πρώτον διεκδίκησε μετά από μορατόριουμ αποπληρωμών του χρέους, στάση πληρωμών, εξωτερικών πληρωμών, έκανε μια πολυμερή διαπραγμάτευση και διάσκεψη για το χρέος της…

-          Αυτό το προτείνετε και για εδώ…

Βεβαίως… Το ίδιο μοντέλο προτείνουμε.. Και αποφάσισαν 223 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα να κουρέψουν το χρέος των Γερμανών 62,5% με ρήτρα ανάπτυξης και όχι μνημόνιο. Και το δεύτερο, εσωτερικά, γιατί δεν είναι μόνο να λέμε τι θέλουμε από τους έξω, είναι και πώς μόνοι μας θα; Μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας, γιατί ότι και να μας κάνουν οι έξω αν εμείς εδώ συνεχίζουμε να κάνουμε τα ίδια λάθη,…

-          Αν εσείς καταγγείλετε το μνημόνιο, θα κηρύξουν στάση πληρωμών οι έξω

.. Είπαν τότε ποιοι είναι οι πλούσιοι, όσοι είχαν πάνω από 130 χιλιάδες μάρκα εισόδημα, περιουσία και είπαν ότι το ήμισυ της περιουσίας τους σ΄ ένα βάθος 25ετίας, την ονομαστική αξία, θα το δώσουν στο κράτος με τριμηνιαίες ισόποσες δόσεις. Δεν γίνεται αλλιώς…

-          Εσείς αυτό προτείνετε δηλαδή;…

Προτείνουμε ριζικές λύσεις

-          Θα πάτε δηλαδή στους πλούσιους αύριο και θα πείτε δώστε τη μισή περιουσία σας στο κράτος σε τρίμηνες δόσεις και θα φορολογήσω εσάς κι όχι τους φτωχούς;…

Θα πάμε στους πλούσιους οι οποίοι είναι στην απ΄ έξω απ΄ αυτή την κρίση, οι οποίοι δεν έχουν γονατίσει, οι οποίοι έχουν βγάλει τα λεφτά τους στις τράπεζες της Ελβετίας, ο οποίοι έχουν off shore εταιρείες και Καγιέν και βίλες και θα τους πούμε, πρέπει να φορολογηθείτε, η χώρα κινδυνεύει. Δεν μπορούμε να φορολογούμε τον μισθωτό, τον μικροεπιχειρηματία, τον μικρομαγαζάτορα, να κλείνουν τα μαγαζιά, να έχουμε ενάμισι εκατομμύριο ανεργία και οι πλούσιοι να μη δίνουν δεκάρα.

Και ξέρετε κάτι; Έχει φτάσει πια ένα σημείο, όταν ακούμε να τα λένε αυτά στη Γαλλία σοσιαλιστές, που λέει ο Ολάντ 75% φορολογία πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ εισόδημα. Δεν μπορεί να μου λέτε ότι δεν μπορεί να τα πει εδώ κανείς

-          Να έχουν βγάλει τα μισά τώρα, θα πάρουν τις εταιρείες και τις επιχειρήσεις τους και θα πουν γεια σας…

Να πάρουν όμως και τις βίλες τους, να πάρουν και τα πολιτικά τους δικαιώματα απ΄αυτή τη χώρα. Αν θέλουν να τα βγάλουν όλα έξω, να πάνε να ζήσουν στη Λιβερία, όπου θα είναι και οι σημαίες των πλοίων τους. Αλλά να τελειώνει αυτό. Ή θα επιλέξουν να είναι πολίτες της Ελλάδας με δικαιώματα στην Ελλάδα και άρα θα φορολογούνται ισότιμα και τα βάρη θα κατανέμονται δίκαια σ΄ αυτόν τον τόπο ή θα επιλέξουν να πάνε σε άλλη χώρα. Ας το επιλέξουν.

-          Ένα σχόλιο μόνο για την πρόθεση της κυβέρνησης να εγκαταστήσει στρατόπεδα, κέντρα προσωρινής κράτησης των μεταναστών…

Μεγάλη υποκρισία. Γιατί το πρόβλημα της μετανάστευσης το ανακάλυψαν μόλις είπαμε ότι θα πάμε σε εκλογές; Πού ήταν δυο χρόνια τώρα η κυβέρνηση, κι αυτές οι κυβερνήσεις, όταν ο κόσμος που ζει σ΄ αυτές τις περιοχές βρίσκεται μπροστά σ΄αυτό το πρόβλημα;

-          Λέτε ότι ήταν προεκλογικό πυροτέχνημα;…

Βεβαίως και είναι πυροτέχνημα, για να αλλάξει η ατζέντα και να μην συζητάει ο κόσμος τα προβλήματά του.

Εμείς έχουμε καταθέσει προτάσεις για το θέμα αυτό, γιατί δεν είναι ελληνικό πρόβλημα. Μην γελιόμαστε. Δυστυχώς είμαστε διαμετακομιστικό κέντρο, είμαστε η πύλη εισόδου από την Ασία και την Αφρική και έρχονται χιλιάδες κατατρεγμένοι άνθρωποι εδώ οι οποίοι δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα.

Άρα το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να ξανασυζητήσουμε.. Εμείς λέμε να καταγγείλουμε τη Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ και να δίνουμε ταξιδιωτικά έγγραφα και να κάνουμε και παρεμβάσεις στις γειτονιές που ζουν το πρόβλημα.

To Γραφείο Τύπου