Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
29/03/2012

Συνέντευξη Τύπου Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΟΙΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣΠάνος Λάμπρου (Συντονιστής):

Να σας ευχαριστήσουμε που ανταποκριθήκατε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου η οποία βέβαια γίνεται υπό το βάρος της χθεσινοβραδινής είδησης του θανάτου του αγαπημένου μας συντρόφου του Γιάννη Μπανιά, ο οποίος ήταν παλιός γραμματέας του ΚΚΕ Εσωτερικού. Στη συνέχεια είχε μια λαμπρή αγωνιστική διαδρομή τόσο στο ΚΚΕ Εσωτερικού Ανανεωτική Αριστερά και στην ΑΚΟΑ και βεβαίως στα κινήματα, στο Κοινωνικό Φόρουμ και στον ΣΥΡΙΖΑ που ήταν για ένα μεγάλο διάστημα μέλος της Γραμματείας του, συντονιστής της Γραμματείας και βουλευτής Επικρατείας του.

Αντιλαμβάνεστε ότι είμαστε συντετριμμένοι από το γεγονός αυτό, παρόλα αυτά συνεχίζουμε, γιατί φαντάζομαι ότι το ίδιο θα ήθελε και ο σύντροφός μας ο Γιάννης Μπανιάς. Θα συνεχίσουμε να μην χάσουμε ούτε μία μέρα.

Φίλες και φίλοι νομίζω ότι σήμερα είμαστε έτοιμοι ως ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσουμε τη διακήρυξή μας και τις συνεργασίες μας,  τόσο τις προεκλογικές όσο και τις μετεκλογικές.

Να ξεκινήσουμε τη συνέ0ντευξη Τύπου με την τοποθέτηση, την παρέμβαση του Προέδρου της Κ.Ο. Αλ. Τσίπρα.

 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

Να ευχαριστήσω με τη σειρά μου όσους και όσες είστε σήμερα εδώ.

Θα ήθελα κι εγώ να ξεκινήσω τη σημερινή συνέντευξη με το μεγάλο κενό που αφήνει ο θάνατος του συντρόφου μας του Γιάννη Μπανιά, που δυστυχώς συνέπεσε μ΄ αυτό το ξεκίνημά μας, αλλά είναι σαν να είναι δίπλα μας ο Γιάννης ο Μπανιάς, γιατί μέρος της σημερινής διακήρυξης που θα σας παρουσιάσουμε αποτελεί και δική του πολιτική παρακαταθήκη.

Ο σύντροφος Γιάννης Μπανιάς, μαχητής ως την τελευταία στιγμή, για όλους εμάς τους συντρόφους και συναγωνιστές του στον ΣΥΡΙΖΑ, για τη δημιουργία του οποίου αγωνίστηκε με έμπνευση και επιμονή τα τελευταία χρόνια, η απώλεια είναι μεγάλη.

Το ίδιο μεγάλη είναι και η πολιτική και προσωπική μας δέσμευση ότι αυτή η υπόθεση της ριζοσπαστικής αριστεράς, για την οποία πάλεψε ο Γιάννης, θα πάει πολύ μακριά.

Μέρος της πολιτικής παρακαταθήκης του Γιάννη Μπανιά είναι και η σημερινή κοινή διακήρυξη θέσεων που θα σας παρουσιάσουμε.

Καλό ταξίδι σύντροφε.

 

 

Φίλες και φίλοι,

Η χώρα και ο λαός μας ζει μια ανείπωτη τραγωδία. Μια τραγωδία που δεν ήταν αναπόφευκτη, αλλά το αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών των δυνάμεων που κυβέρνησαν τον τόπο από τη μεταπολίτευση ως σήμερα.

Η προσφυγή στο ΔΝΤ αποτέλεσε πολιτική επιλογή.
Η μεθόδευση της πλήρους παράδοσης της χώρας στους δανειστές της αποτέλεσε πολιτική επιλογή.
Πολιτική επιλογή ενός διεφθαρμένου και παραδομένου στο δογματικό νεοφιλελευθερισμό, δικομματικού  συστήματος εξουσίας.
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αφού έριξαν τη χώρα στα βράχια, τώρα συνεταιρίζονται για να την αποτελειώσουν.
Έχουν δεσμευτεί και συνυπογράψει Συμφωνητικό εκποίησης της χώρας και κοινωνικής διάλυσης.
Μας οδήγησαν ως εδώ δίχως να λογαριάσουν τη λαϊκή βούληση.
Ψήφισαν ΝΑΙ σε όλα, αδιαφορώντας για  τις αντοχές της κοινωνίας
Αποφάσισαν για όλους εμάς,  χωρίς εμάς.
Τώρα ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε και όλοι εμείς οι πολλοί, ο ελληνικός λαός, η Ελλάδα να προχωρήσει  χωρίς αυτούς.

Ήρθε η ώρα για μια μεγάλη ανατροπή στην Ελλάδα, για ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη.

Εμείς που είμαστε σήμερα εδώ παλεύουμε για την συγκρότηση ενός ανοιχτού μετώπου με βάση τη συνεργασία των δυνάμεων της αριστεράς, της ριζοσπαστικής οικολογίας και σοσιαλιστών που δεν χωρούν οι αξίες, οι ιδέες και τα όνειρά τους στη πολιτική των μνημονίων της υποτέλειας. 

Είναι σήμερα μαζί μας :

Ο Μανώλης ο Γλέζος, σύμβολο αντίστασης, όχι μόνο για την αριστερά, για το λαϊκό κίνημα, για τη δημοκρατία και θα είναι μαζί μας και σ΄ αυτή τη μάχη που δίνουμε, έχοντας ιδιαίτερο ρόλο. Θα σας πω αργότερα γι αυτό.

Η Σοφία Σακοράφα, ανεξάρτητη βουλευτής, που καταψήφισε το μνημόνιο και έχει ανακοινώσει εδώ και τρεις μήνες την πολιτική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι μαζί μας μέλη και στελέχη της Ενωτικής Κίνησης, με τον Π. Κουρουμπλή,  ανεξάρτητο βουλευτή . Έγκαιρα διαχώρισε τη θέση του με σθένος στη Βουλή από την πολιτική του μνημονίου της υποτέλειας. Ο  Αλ. Μητρόπουλος, ο Αντ. Κοτσακάς και άλλα στελέχη της Ενωτικής Κίνησης.

Είναι εδώ μια συλλογικότητα  που εδώ και καιρό έχει διακριτή θέση και στάση  στον ευρύτερο σοσιαλιστικό χώρο Ο Νέος Αγωνιστής, η συντρόφισσα η Νίνα Κασιμάτη και άλλοι.

Είναι εδώ η ΕΔΗΚ, με το Σταύρο Καράμπελα, η Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου, το ιστορικό κέντρο στη χώρα μας, με σπουδαίες μορφές που διακρίθηκαν για το ήθος και την αγωνιστικότητά τους, τώρα νέοι άνθρωποι συνεχίζουν αυτή την παράδοση που θέλουν να φέρουν στο σήμερα τα οράματα και τα ιδανικά αγωνιστών όπως ο Αλέκος ο Παναγούλης.

Είναι η Κοινωνική Αριστερά, είναι προσωπικότητες από το χώρο της ριζοσπαστικής Οικολογίας, βλέπω τον Γιάννη Σχίζα, συλλογικότητες και προσωπικότητες που αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να ενώσουμε τις φωνές μας για να διεκδικήσουμε αυτή η εκλογική αναμέτρηση να μην είναι μια χαμένη ευκαιρία για το λαό μας.

Δικός μας μονόδρομος είναι ο δρόμος της ενότητας, είναι ο δρόμος της δημοκρατίας, είναι ο δρόμος της λαϊκής κυριαρχίας.

Αποφασίσαμε να πορευτούμε μαζί, προεκλογικά, εκλογικά και μετεκλογικά, γιατί πιστεύουμε ότι μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε μια νέα λαϊκή πλειοψηφία, για να αλλάξει πορεία η χώρα,  για να αποσοβήσουμε το κοινωνικό ολοκαύτωμα, για να ζήσουμε στη χώρα μας, εμείς και οι επόμενες γενιές, με αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη.

Εμπνεόμαστε όλοι εμείς από το μεγάλο και πολύμορφο μαζικό και ενωτικό κίνημα αντίστασης του ελληνικού λαού, που μας έφερε σε κοινούς αγωνιστικούς δρόμους, στις πλατείες και τους δρόμους, στις απεργίες, στην πολιτική ανυπακοή, στο κίνημα «δεν πληρώνω» τα χαράτσια, σ΄ όλους τους κοινωνικούς αγώνες που αναπτύχθηκαν αυτά τα δυο χρόνια.

Παλεύουμε για την ανατροπή των κυρίαρχων πολιτικών και δεσμευόμαστε για την ακύρωση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και όλων των μέτρων που απορρέουν από αυτές.

Διεκδικούμε και δεσμευόμαστε να διαλευκανθούν άμεσα όλες οι υποθέσεις διαφθοράς και διαπλοκής και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη όσοι από το πολιτικό προσωπικό, τις πολυεθνικές και τον επιχειρηματικό κόσμο πλούτιζαν παράνομα σε βάρος των εργαζόμενων και της κοινωνίας.

Σήμερα, καταθέτουμε τους άξονες ενός  συγκεκριμένου προγραμματικού πλαισίου με βάση τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, του κόσμου της εργασίας.

 Σήμερα καλούμε όλη την κοινωνία, τον καθένα και την καθεμιά, ανεξάρτητα από την πολιτική του καταγωγή, να πάρει θέση, να πάρει μέρος στον αγώνα μας για να μην υπάρξει την επόμενη μέρα των εκλογών κυβέρνηση μνημονίου, για να υπάρξει μια επόμενη μέρα που θα ανοίγει προοπτική στην ελπίδα και την αξιοπρέπεια.

Στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, που θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για το λαό μας, είμαστε αποφασισμένοι να μην διεκδικήσουμε ψήφο διαμαρτυρίας, αλλά ψήφο εξουσίας, ψήφο σωτηρίας.

Η ονομασία του συνδυασμού μας θα είναι Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο.

Στόχος μας ένας νέος συνασπισμός εξουσίας με πυρήνα τις δυνάμεις της αριστεράς, τις δυνάμεις που από προοδευτική και αντινεοφιλελεύθερη σκοπιά αντιπαλεύουν το μνημόνιο.

Και σήμερα, με τη κοινή διακήρυξη θέσεων, δεσμευόμαστε  ότι:

 Μοναδική δίκαιη λύση είναι η ανατροπή των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, η αναστολή πληρωμών προς τους πιστωτές για όσο χρειαστεί ώστε να ανασυγκροτηθεί η οικονομία και ταυτόχρονα η επιλεκτική διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και η εξυπηρέτηση του υπόλοιπου με ευνοϊκούς όρους και ρήτρα ανάπτυξης

Για μας η απάντηση στο δίλημμα «λεφτά για μισθούς, συντάξεις και κοινωνική προστασία ή για τους πιστωτές» είναι δεδομένη: Για μας δεν υπάρχει δίλημμα. Προτεραιότητα για μας είναι οι ανάγκες της κοινωνίας.

Με

·         Φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων, των εφοπλιστών, της μεγάλης ακίνητης και κινητής περιουσίας, αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων, κατάργηση των προκλητικών φοροαπαλλαγών υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Ειδική εισφορά στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

·         Μείωση των έμμεσων φόρων, κατάργηση των χαρατσιών, μείωση της φορολόγησης των χαμηλών εισοδημάτων. Κατάργηση του Φ.Π.Α. στα είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης. Έλεγχο της ακρίβειας και των ολιγοπωλιακών πρακτικών στην αγορά. Προστασία των δανειζομένων (εργαζομένων, συνταξιούχων, μικρομεσαίων και αγροτών) από τις τράπεζες. Άμεσα μέτρα για τα χρέη των νοικοκυριών από τις τράπεζες και κούρεμα του ιδιωτικού χρέους.

·         Επαναφορά των μισθών, των συντάξεων, των εργασιακών σχέσεων, των συλλογικών συμβάσεων και των δικαιωμάτων στη προ μνημονίου εποχή. Άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας και την προστασία των ανέργων.

Με ανασχεδιασμό της λειτουργίας των δημοσίων επιχειρήσεων με κοινωνικά-αναπτυξιακά κριτήρια και όχι με ιδιωτικοοικονομικά και πελατειακά,

Με βασικό πυλώνα τον δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των τραπεζών και ριζική αλλαγή των όρων, των κριτηρίων και του τρόπου λειτουργίας τους.

Για το σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας σύγχρονης, πολυδιάστατης, ανεξάρτητης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής.

 Κυρίαρχος και υπεύθυνος να αποφασίζει για το μέλλον του τόπου θα είναι ο λαός και μόνον ο λαός.

 

Φίλες και φίλοι,

Γνωρίζουμε καλά πως καμιά πραγματική αλλαγή –πόσο μάλλον μια μεγάλη ανατροπή όπως αυτή που προσδοκούμε- δεν μπορεί να γίνει χωρίς κόπο. Τα παραπάνω για τα οποία δεσμευόμαστε δεν αποτελούν έναν εύκολο δρόμο, ούτε εμείς υποσχόμαστε ότι έχουμε το μαγικό ραβδί και σίγουρα δεν μπορούν να υλοποιηθούν με ανάθεση με τη λογική της ανάθεσης από την κοινωνία σε μια ομάδα «ειδικών».

Δεν ζητάμε από το λαό ανάθεση εργολαβίας σωτηρίας της χώρας.

Ζητάμε συμπόρευση και κοινούς αγώνες.

Γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε.

Γιατί είμαστε πεπεισμένοι ότι έχουμε ρεαλιστικές προτάσεις και είμαστε αποφασισμένοι.

Γιατί είμαστε πεπεισμένοι ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, άρα έχουμε και τη δυνατότητα να ανατρέψουμε αυτή τη μεγάλη κοινωνική αδικία, έχουμε τη δυνατότητα να ανατρέψουμε όλους αυτούς που μας έριξαν στο γκρεμό και θέλουν να συνεχίσουν αυτή την καταστροφική πορεία για τη χώρα.

Αυτή την ευκαιρία δεν θα την αφήσουμε να πάει χαμένη.»


Αποσπάσματα ομιλιών από τη σημερινή συνέντευξη Τύπου ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ - ΕΝΩΤΙΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

 

ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ:

Χθες στη βουλή κατά παραβίαση των συμφωνιών που είχανε γίνει στην προηγούμενη συνεδρίαση, δηλαδή στη συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, παρουσιάστηκε το καταπληκτικό, να αγνοούν και οι 3 αρμόδιοι ότι υπάρχουν έγγραφα που να τεκμηριώνουν τις απόψεις της Ελλάδας  δεν έχουν γίνει ποτέ. Μπορεί να πει κανείς ότι μας τα κρύβουν και μας λένε ψέματα για άλλη μια φορά. Είναι αδύνατον, εντελώς αδύνατον, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Δικαιοσύνης αν θέλετε, την απόφαση της διασυμμαχικές επιτροπής τις 19μελούς διασυμμαχικής επιτροπής του Παρισίου καταλογίζει ότι η Γερμανία οφείλει 7.100.000.000 δολάρια αγοραστικής αξίας 1938 που σημαίνει σήμερα 108 δις ευρώ με βάσει τα στοιχεία που μας έδωσε η τράπεζα Ελλάδος. Την απόφαση αυτή δεν την έχουν; Συνεπώς ή το κρύβουν ή μας λένε ψέματα. Ως αναφορά τον τομέα αυτόν το συγκεκριμένο. Πως είναι δυνατόν να μην υπάρχει φάκελος, όταν, προσέξτε, ταυτόχρονα αυτή η ίδια διασυμμαχική επιτροπή αποφάσισε να καταλογίσει στην Ιταλία και στη Βουλγαρία, να πληρώσουν το ανάλογο για την καταστροφή στην οικονομία της χώρας μας. Τα πλήρωσε και η Ιταλία και η Βουλγαρία, πως δεχτήκαμε την πληρωμή από την Βουλγαρία και την Ιταλία χωρίς να υπάρχουν φάκελοι. Είναι δυνατόν αυτό ποτέ να συμβαίνει; Τρομαχτικό το ψέμα που λένε. Ως αναφορά το αναγκαστικό δάνειο, αυτό συνήφθει ανάμεσα στα κράτη αλλά αυτοί που έκαναν την διεξαγωγή του δανείου ήταν 2 τράπεζες, η Τράπεζα της Ελλάδος και η Γερμανική. Και απ’ ότι γνωρίζουμε εμείς, από πληροφορίες, η Γερμανική Τράπεζα κάθε φορά σημειώνει στα χαρτιά της, γιατί είναι νομότυποι οι Γερμανοί υπάρχει αυτό το χρέος απέναντι στην Ελλάδα. Πως είναι δυνατόν να το σημειώνουν οι Γερμανοί και να λείπει από την τράπεζα της Ελλάδος από το Υπουργείο Οικονομικών, από το Υπουργείο Εξωτερικών και από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Θεωρώ ότι είναι μια καινούργια προσπάθεια παρεμπόδισης αυτών που δικαιούται η Ελλάδα και με τον Τίτλο τον περίφημο που κάθε φορά μας παρουσιάζουν δεν παραιτούμεθα των αξιώσεων αλλά περιμένουμε την ευτυχή συγκυρία πότε θα έρθουν οι συνθήκες, ώριμες κλπ. Όταν λένε λοιπόν δεν παραιτούμεθα των διεκδικήσεων μας και μπορώ να σας δείξω επίσημα χαρτιά των υπουργών που απαντάνε έτσι σε ερωτήσεις, όταν λένε δεν παραιτούμεθα των αξιώσεων μας, δηλαδή ψέματα λένε.

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ:

Θέλω και εγώ από την πλευρά μου, να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου και στην οικογένεια του Γιάννη του Μπανιά, και στην πολιτική του οικογένεια. Ένας άνθρωπος που πάλεψε  για τη συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς, πίστεψε σε αυτή την προσπάθεια και πραγματικά χωρίς να υπερβάλει κανείς πρέπει να αναγνωρίσει ότι ανάλωσε όλη την προσωπική του ζωή σε αυτή την υπόθεση. Η συγκυρία ατυχής μεν , γιατί δοκιμάζεται αυτός ο χώρος και η κοινωνία θα δώσει μια νέα μάχη και οι απώλειες αυτού του είδους είναι απώλειες πολύ σημαντικές αλλά ο Γιάννης πάντα, ακόμα και με την απουσία του, εκπέμπει ένα μήνυμα ευθύνης όλων εκείνων που αντιλαμβάνονται πόσο κρίσιμες είναι οι στιγμές για μια κοινωνία που ζει το κοινωνικό ολοκαύτωμα , μια κοινωνία που αντιλαμβάνεται και ζει το μαρτύριο πλέον νέων εργασιακών σχέσεων σε ένα καθεστώς εργασιακής γαλέρας, μια κοινωνία που βιώνει το μαρτύριο κατεδάφισης κάθε κοινωνικών δικαιωμάτων και ωθείται με μία βία σε ένα νέο πλαίσιο κοινωνικού θα έλεγα κανιβαλισμού.

Μια κοινωνία που πραγματικά πιστεύει τα διλλήματα μιας νέας επικίνδυνης απελπισίας αν δεν ψηφίσει και αν δεν στηρίξει το δικομματισμό και τα πρόσωπα που με συνειδητές επιλογές χρεώνονται γι αυτήν την καταστροφική πορεία του τόπου. Τα πρόσωπα που δεν τόλμησαν ποτέ να αντιστρέψουν τον εκβιασμό που επέβαλαν οι δανειστές και έρχεται η κ. Μέρκελ να μας πει προχθές, ότι ξέρετε, ακόμη και αν θέλει να φύγει η Ελλάδα  δε θα επιτρέψουμε να φύγει.

Ανήκω σε μια πολιτική κίνηση που αντιλήφθηκε πολύ έγκαιρα που οδηγούνται τα πράγματα. Έτσι λοιπόν  συγκρότησε μια συλλογική έκφραση της οποίας η πεμπτουσία  ήταν η εργασία και η προσπάθεια να συγκροτηθεί απέναντι σε αυτήν την κοινωνική λαίλαπα ένα πατριωτικό, κοινωνικό, εναλλακτικό, αναπτυξιακό κυβερνητικό πρόγραμμα για να αφοπλίσει το δικομματισμό από το μόνιμο επιχείρημα του ότι η αριστερά βολεύεται στους μονοψήφιους αριθμούς, στον καταγγελτικό λόγο και δεν προτάσσει εναλλακτικές κυβερνητικές προτάσεις γιατί δεν θέλει να αναλάβει ευθύνες. Αυτό το δίλλημα νομίζω ότι πλέον καθίσταται   εντελώς αίολο και αποδυναμωμένο.

 Γιατί ακριβώς πριν από λίγο ακούσαμε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να εξαγγέλλει συγκεκριμένους άξονες κυβερνητικής πολιτικής που υποκαθιστά τον μέχρι σήμερα ενδεχομένως καταγγελτικό λόγο με κυβερνητική πρόταση ευθύνης. Η συλλογική προσπάθεια λοιπόν της Ενωτικής Κίνησης  εξαντλήθηκε στο να προσπαθήσει να πείσει όλες τις συλλογικές εκφράσεις του ευρύτερου χώρου των Οικολόγων, της ΔΗΜΑΡ, του ΚΚΕ, του Άρματος Πολιτών, ότι αυτή τη στιγμή τα στερεότυπα, οι πολιτικές προκαταλήψεις που μπορεί να εμφιλοχωρούν στη ζωή κάθε συλλογικής έκφρασης αποτελούν πολυτέλεια μπροστά σε αυτό που βιώνει ο ελληνικός λαός και στην ευθύνη να υποτάξουμε το εγώ των ποσοστών μας στην ανάγκη συγκρότησης αυτού του μεγάλου κοινωνικού μετώπου που θα επιχειρήσει να υποκαταστήσει την ήττα της ελπίδας που βιώνει μια ολόκληρη κοινωνία, ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι που βιώνουν το μαρτύριο μιας νέας μορφής γενοκτονίας διότι έρχεται το σύστημα και τους σκοτώνει τα όνειρα αναγκάζοντας τους να  πάρουν των οματιών τους όπως λένε και στο χωριό μου. Οι δυνάμεις λοιπόν αυτής της πρωτοβουλίας , εξαντλήσαμε από τη μια πλευρά όλες μας τις δυνάμεις  για να πείσουμε όλες αυτές τις συλλογικές εκφράσεις ποιο είναι το αναγκαίο ποια είναι η ευθύνη αυτή τη στιγμή που πρέπει να διέπει τις σκέψεις όλων. Πρέπει να σας πω λοιπόν ότι η δύναμις με την οποία βρήκαμε κοινό τόπο  η δύναμις που πρέπει να ομολογήσω  ότι έκανε  υπερβάσεις λόγω και των δικών της ιδιαιτεροτήτων, των δικών της προκαταλήψεων είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του ο Αλέξης Τσίπρας διότι εκπέμπει μια οραματική στόχευση για τη συγκρότηση ακριβώς ενός τέτοιου μετώπου ευρύτερων δυνάμεων που πραγματικά  με τη συγκρότηση τους, με το πρόγραμμα τους, θα εκπέμψουν ένα νέο μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας μιας εναλλακτικής πρότασης για την ελληνική κοινωνία. Μ’ αυτές τις σκέψεις θέλω κι εγώ από τη μεριά μου να χαιρετήσω αυτή τη συνεργασία, τη συγκρότηση αυτού του ενωτικού κοινωνικού μετώπου που πραγματικά θα αποδείξει αυτό που έλεγε ο Βίκτωρ Ουγκώ ότι όταν έρθει η ώρα μιας ελπίδας κανένας δεν μπορεί να της αντισταθεί.

 

ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ:

Κατ΄ αρχήν να εκφράσω τη βαθειά λύπη μου για την απώλεια ενός ριζοσπάστη πολιτικού, αγωνιστή, τον οποίον είχα τη χαρά και την ευτυχία να τον γνωρίσω σε δράσεις εντός και εκτός Ελλάδας και να του ευχηθώ –αν μπορεί να είναι αυτό- καλό ταξίδι.

Από τον Μάιο του 2010, όταν αρνήθηκα την προαποφασισμένη και σχεδιασμένη εισαγωγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ, είχα κάνει λόγο τότε για την αναγκαιότητα ενός ισχυρού μετώπου ανατροπής. Η θέση μου αυτή συναντήθηκε με το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ και πριν λίγο καιρό, πριν τρεις μήνες, ανέλυσα με πολύ μεγάλη σαφήνεια το σκεπτικό της συνεργασίας μας. Κυρίως τόνισα ότι αυτή η συνεργασία είναι ιστορικά επιβεβλημένη και πολιτικά ώριμη και αναγκαία. Η σημερινή ημέρα είναι μια δικαίωση των προσδοκιών μας, κυρίως των προσδοκιών του ελληνικού λαού. Του λαού που συναντήθηκε στις πλατείες, στις μεγάλες πορείες, στο κίνημα των διοδίων και των χαρατσίων και αναζητά μια προοπτική για τον αγώνα που δίνει.

Σήμερα βρισκόμαστε εδώ δυνάμεις με διαφορετική πολιτική ιστορία, με διαφορετική πολιτική ιδεολογική καταγωγή, όμως δυνάμεις αποφασισμένες να συγκροτήσουμε έναν ισχυρό συνασπισμό εξουσίας για την άμεση απαλλαγή της χώρας από το μνημόνιο, την αποκατάσταση της δημοκρατίας και των θεσμών της, την απόκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας, την οικονομική και πολιτική ισχυροποίηση του λαού μας με στόχο έναν ριζικό κοινωνικό σχηματισμό. Είμαστε εδώ.  Έχουμε προτάσεις εξουσίας και καλούμε τον ελληνικό λαό να πάρει στα χέρια του την υπόθεση της μεγάλης ανατροπής.

To Γραφείο Τύπου