Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
11/05/2001

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Συντονιστικής Επιτροπής για τη Διώρυγα της Κορίνθου

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος επισκέφθηκε σήμερα την Κόρινθο και συμμετείχε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Συντονιστικής Επιτροπής για τη Διώρυγα της Κορίνθου στα ΄Ισθμια.

Ο Ν.Κωνσταντόπουλος στην ομιλία του τόνισε, μεταξύ άλλων:

Για το ίδιο πρόβλημα έχω ξανάρθει πριν από δύο χρόνια και για το ίδιο πρόβλημα ο ΣΥΝ έχει ασχοληθεί συστηματικά τόσο στην Ευρωβουλή όσο και στην ελληνική Βουλή.

Ο Ισθμός, η διώρυγα, είναι δημόσια περιουσία. Είναι ένα σύνθετο τεχνικό έργο που ανήκει στις στρατηγικές υποδομές της χώρας για τις συγκοινωνίες και τις επικοινωνίες. Είναι ένα κομμάτι της ιστορίας που έχει άρρηκτα συνδεθεί με τον πολιτισμό. Είναι ένα κομμάτι της περιβαλλοντικής και οικολογικής συγκρότησης της ευρύτερης περιοχής.

Αυτό που επιχειρείται σήμερα, με την εκχώρηση, ισοδυναμεί με προσβολή της ιστορίας του κοινού συμφέροντος, αποτελεί βλάβη του δημοσίου συμφέροντος και εμπαιγμό όλων των φορέων που γνωρίζουν τί θα στερηθούν.

Τόσο η Διώρυγα όσο και οποιοδήποτε άλλο έργο βασικής υποδομής δεν μπορούν να μπουν στη λογική του κόστους-οφέλους με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα. Δεν αντιμετωπίζεται η διώρυγα με τη νοοτροπία των λογιστικών ισολογισμών, γιατί ιστορικά έχει αποσβεστεί από τη συνεισφορά της στην εθνική οικονομία, το οποιοδήποτε κόστος.

Η διώρυγα, ως μνημείο πολιτισμού, ως μνημείο φυσικής ομορφιάς, ως στρατηγική υποδομή της εθνικής οικονομίας, δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί.

Χαιρετίζω την ομόθυμη αντίδραση των εκπροσώπων της περιοχής.

Με τις επιλογές της η κυβέρνηση εκποιεί στρατηγικές υποδομές, παρακάμπτοντας την εκφρασμένη αντίθεση της κοινωνίας και μια τέτοια πορεία δεν έχει ούτε πολιτική ούτε κοινωνική ούτε ηθική νομιμοποίηση.

Μετά την αποτυχία της μετοχοποίησης, η κυβέρνηση επισπεύδει την εκχώρηση για να μην χρεωθεί το αδιέξοδο των πολιτικών της νεοφιλελεύθερων επιλογών.

Μπροστά σ' αυτά τα δεδομένα η μόνη επιλογή είναι να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός και να εγκαταλειφθεί η ιδιωτικοποίηση. Σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή, Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς του νομού, η κυβέρνηση οφείλει να υιοθετήσει τις προτάσεις τους. Η δημοκρατική νομιμοποίηση προϋποθέτει την υιοθέτηση αυτών των προτάσεων, γιατί είναι τεκμηριωμένες και επωφελείς για το δημόσιο συμφέρον. Να μην προχωρήσει η κυβέρνηση σ' αυτή τη διαδικασία. Αυτή η διαδικασία είναι διαβλητή. Μια τέτοια στάση δεν είναι στάση δημοκρατικής και κοινωνικής ευαισθησίας, που προστατεύει το δημόσιο συμφέρον και εξυγιαίνει το δημόσιο βίο.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου