Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/04/2012

Δήλωση της Ρένας Δούρου, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνη Ευρωπαϊκής Πολιτικής, σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία των Πολιτών που αναλαμβάνει το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Κοινωνικής Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης

Από την 1η Απριλίου αρχίζει να ισχύει η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία των Πολιτών: ευρωπαίοι πολίτες που θα συγκεντρώσουν ένα εκατομμύριο υπογραφές από τουλάχιστον 7 χώρες μέλη της Ε.Ε., μπορούν να προσκαλέσουν μέσω δημοσίου διαλόγου την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει πρόταση – απάντηση στο αίτημα που θα θέσουν.

Το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στο συνέδριό του, το Δεκέμβριο του 2010 στο Παρίσι, αποφάσισε να δρομολογήσει αυτή την πρωτοβουλία με αντικείμενο τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Κοινωνικής Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης, που θα προσφέρει δάνεια με πολύ χαμηλά, σχεδόν μηδενικά επιτόκια για δημόσιες επενδύσεις με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας, μέσα από την ανάπτυξη της έρευνας, των δημόσιων υπηρεσιών, των χρήσιμων υποδομών, της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η πρόταση του ΚΕΑ είναι συγκεκριμένη: η χρηματοδότηση αυτού του Ταμείου δεν πρέπει να εξαρτάται από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες επιβάλλουν τις κερδοσκοπικές τους απαιτήσεις, εμποδίζοντας την κοινωνική ανάπτυξη και την αλληλεγγύη. Συγκεκριμένα, το Ταμείο αυτό θα χρηματοδοτείται από:

•    Έναν φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές

•    Από δάνεια με χαμηλά, μηδενικά σχεδόν επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία μπορεί να κάνει χρήση της εξουσίας για δημιουργία χρήματος

•    Από ουσιαστική συμβολή του κοινοτικού προϋπολογισμού

Η πρωτοβουλία αυτή του ΚΕΑ στοχεύει στη δημιουργία μιας πολιτικής δυναμικής που θα συσπειρώσει σε ευρωπαϊκή κλίμακα τους πολίτες της Ευρώπης, τις οργανώσεις, τα συνδικάτα, τα οποία συμβάλλοντας με τον τρόπο τους στην υλοποίησή της, απορρίπτουν τη σημερινή πολιτική της λιτότητας και της κοινωνικής εξαθλίωσης και λένε έμπρακτα «όχι» στο νεοφιλελεύθερο δόγμα. Για τη χώρα μας απαιτούνται τουλάχιστον 16.500 υπογραφές. Στο χέρι μας είναι να τις συγκεντρώσουμε. Ξεκινάμε από σήμερα κιόλας, στο πλευρό των Γάλλων, των Γερμανών, των Ισπανών, των Πορτογάλων, των Ιρλανδών, κ.α., πολιτών, όλων όσοι απορρίπτουν τους δήθεν μονοδρόμους της φτωχοποίησης των κοινωνιών!

To Γραφείο Τύπου