Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/04/2012

Συνέντευξη Τύπου του Γραμματέα της Κ.Π.Ε. Δημήτρη Βίτσα στη Λαμία την Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α δεν κουράστηκε ποτέ να μιλάει για την αναγκαία ενότητα των αριστερών δυνάμεων

Για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, τη σημασία τους και τη ανάγκη δημιουργίας ενός μεγάλου αντιμνημονιακού- αντινεοφιλελεύθερου μετώπου με πυρήνα τις δυνάμεις της Αριστεράς, μίλησε ο Γραμματέας της ΚΠΕ ΣΥΝ Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ στη Λαμία. Συγκεκριμένα ο Δ. Βίτσας τόνισε στην ομιλία του:

Εδώ και δύο χρόνια από τον Μάιο του 2010 εφαρμόζεται στην χώρα μας η πιο άγρια πολιτική λιτότητας. Περικόπτονται οι μισθοί, διαλύεται η κοινωνική ασφάλιση,  διαλύεται το συνταξιοδοτικό  και συγχρόνως υπάρχουνε πάρα πολλές μειώσεις, κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους , των διαδικασιών παιδείας και υγείας.  Ο λαός μας αντιστάθηκε. Και μαζί του αντισταθήκαμε και εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, στις συνδικαλίστηκες πορείες και συγκεντρώσεις του συνδικαλιστικού κινήματος,  στα κινήματα στις πλατείες όλο το καλοκαίρι του 2011 και τις μεγάλες απεργίες της 18 και  19 του Οκτώβρη αλλά και τον μεγάλο ξεσηκωμό στις 28 του Οκτώβρη..

 Τώρα ήρθε η ώρα να μιλήσει ο λαός. Το έκανε με την πάλη του, την αλληλεγγύη του. το έδειξε με τα κοινωνικά παντοπωλεία και φαρμακεία, το κίνημα της πατάτας, έδειξε ότι ο δρόμος που μας βάζει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και η μη εκλεγμένη κυβέρνηση Παπαδήμου δεν είναι μονόδρομος. Ο δρόμος της Τρόικας, των Μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων πρέπει τώρα να ανατραπεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κουράστηκε ποτέ να μιλάει για την αναγκαία ενότητα των αριστερών δυνάμεων. Ακόμη και τώρα που τα πράγματα έχουνε δρομολογηθεί   καλούμε αυτές τις αριστερές  έστω σε 5 – 10 βασικά σημεία να ενωθούμε ώστε να ανατρέψουμε και εκλογικά τις δυνάμεις του Μνημονίου.Ερχόμαστε σε αυτή τη μάχη των εκλογών με το παρελθόν μας και το αγωνιστικό μας παρόν. Ερχόμαστε με την ενωτική μας πρόταση και ένα εναλλακτικό πρόγραμμα άμεσης σωτηρίας της χώρας, άμεσης σωτηρίας  του κόσμου της εργασίας αλλά και αναπτυξιακή πρόταση για το μέλλον της χώρας και των κατοίκων της. Νομίζουμε πως είμαστε έτοιμοι ότι αυτή η μεγάλη συσπείρωση που έχει επιτευχθεί από δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της ριζοσπαστικής Οικολογίας, αλλά και άνθρωποι που πίστεψαν στο ΠΑΣΟΚ αλλά δεν συναινούν στην μνημονιακή  πολιτική, διαμορφώνουμε ένα μεγάλο μέτωπο. Ονομάσαμε το ψηφοδέλτιο και το σχήμα που θα δώσει την εκλογική μάχη ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο. Σ΄ αυτό συμμετέχουν εμβληματικές φιγούρες της Εθνικής μας  Αντίστασης όπως ο Μανώλης ο Γλέζος, οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και τώρα ανεξάρτητοι βουλευτές  όπως η Σοφία Σακοράφα και ο Παναγιώτης Κουρουπλής, στελέχη που αναδείχτηκαν από ένα άλλο ΠΑΣΟΚ μιας άλλης εποχής  αλλά και κοντά μας αριστεροί που δεν ανήκουν στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά βλέπουν ότι  είναι αναγκαία η ενότητα.

Θα δώσουμε τη μάχη με δυο στόχους:  Να μην είναι δυνατόν να σχηματιστεί μνημονιακή κυβέρνηση από το Πασοκ και τη ΝΔ που αφού έριξαν τη χώρα στα βράχια θέλουν τώρα να την αποτελειώσουν με τα μνημόνια και από την άλλη μεριά να ανοίξει ο δρόμος για την  διακυβέρνηση της Αριστεράς.  Βασικά στοιχεία του προγράμματος μας είναι η αναδιανομή του πλούτου και η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και κόκκινη γραμμή του προγράμματος  μας  είναι ότι εμείς δεν θα εφαρμόσουμε το μνημόνιο, δεν θα δώσουμε τις επιταγές των δανειακών συμβάσεων και συγχρόνως θα δώσουμε μεγάλη μάχη σε Ελλάδα και Ευρώπη ώστε οι κοινωνικές ανάγκες, οι μισθοί και οι συντάξεις, τα σχολειά,  και τα αθλητικά στάδια, τα  νοσοκομεία να είναι το πρόταγμα μας  και όχι οι ορέξεις των τοκογλύφων.

- Πως σχολιάζετε ότι τώρα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα κόμματα θα είναι πολλά, περισσότερα στη βουλή;

Κατά αρχάς θέλω να πω οι δημοσκοπήσεις, όπως αυτή η δημοσκόπηση που βγήκε  σήμερα στην Καθημερινή  δείχνουν αυτό που εμείς λέμε. Ότι μια ενωμένη αριστερά ήταν η πρώτη πολιτική  δύναμη  της  χώρα ς και θα μπορούσαμε όλοι μαζί -με κόπο βέβαια – με διαδικασίες όμως που θα βγάζουν τη δημοκρατία σε πρώτο επίπεδο να οικοδομήσουμε μια άλλη Ελλάδα. Από κει και πέρα αποτέλεσμα του γεγονότος ότι διαλύεται το πολιτικό σύστημα -όπως έπρεπε να διαλυθεί- είναι  και οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν το ότι αρκετά κόμματα θα είναι στη νέα βουλή. Αυτό δίνει  μια δυνατότητα  και για την επόμενη μέρα. Δυνατότητα που όσο μας αφορά έχει να κάνει με τις αριστερές δυνάμεις . Μπορούν και μετεκλογικά οι αριστερές δυνάμεις να ανοίξουν τα φτερά τους και να συνεργαστούν.

- Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ λέει συνήθως ότι η Αριστερά και τα πολιτικά κόμματα που έχουν δημιουργηθεί είναι απλά κόμματα διαμαρτυρίας ενάντια στο μνημόνιο και δεν έχουν προτάσεις επί του πρακτέου για να κυβερνήσουν;

Πρόσφατα ο κ. Βενιζέλος είπε ότι  οι προτάσεις της Αριστεράς άρα παραδέχεται ότι υπάρχουν προτάσεις, είναι ανεφάρμοστες. Τον καταλαβαίνω. Είχαμε μια κυβέρνηση που δεν πήγε με ʽένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που αντιστοιχούσε στις ανάγκες του   του ελληνικού λαού αλλά με ένα στυλό για να υπογράψει.  Δυστυχώς για το κ. Βενιζέλο αλλά ευτυχώς για τον ελληνικό λαό την ίδια απάντηση δεν θα την έδιναν οι Καραϊσκάκηδες από την περιοχή της Λαμίας ο Άρης  Βελουχιώτης του οποίου το άγαλμα το έχετε, οι άνθρωποι του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, οι άνθρωποι της γενιάς  του Πολυτεχνείου. Πιστεύουμε ότι με αγώνες, με επικέντρωση στα κοινωνικά προβλήματα και με προσπάθεια να λυθούν αυτά τα προβλήματα δεν υπάρχουν  απέναντι μας πανίσχυροι. Πανίσχυρος είναι πάντοτε ο λαός και ο λαός θα μπορέσει να αναδείξει μια κυβέρνηση της Αριστεράς, ένα συνασπισμό εξουσίας με πυρήνα την Αριστερά. Γύρω από αυτό ήδη συγκλίνουν και μας λένε «προχωράτε», δυνάμεις πολύ πέραν του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος. Και όσον αφορά τον κόσμο εμείς δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε και δεν πρέπει να ξεχωρίσουμε αυτούς που ψηφίσουν παραδοσιακά ΠΑΣΟΚ, παραδοσιακά δεξιά η  παραδοσιακά αριστερά. Εμείς τους καλούμε όλους  να ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια γιατί είναι προς όφελός τους και προς όφελος της χώρας.

-Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία, σε αυτή την περίπτωση τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ;

 Σε περίπτωση που δεν θα υπάρχει αυτοδυναμία,  ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να προτείνει στις άλλες αντιμνημονιακές αριστερές  δυνάμεις να σχηματίσουν κυβέρνηση και να ζητήσει μέσα στην βουλή να πάρει ψήφο ανοχής αφού έχει πάρει την  ψήφο εμπιστοσύνη ς από τον ίδιο τον ελληνικό λαό..

-Δηλαδή θα μπορούσατε να συνεργαστείτε και με το κόμμα του κ. Καμένου;

Όχι ο κ. Καμένος δεν αφορά  τις αριστερές δυνάμεις. Ο κ. Καμένος έρχεται από  έναν συντηρητικό χώρο, έκανε αντιμνημονιακά βήματα  συγχρόνως όμως  το πρόγραμμα του υπηρετεί αυτό που εμείς είμαστε αντίθετοι  νεοφιλελευθερισμό. Έχει μια σημασία η κυβέρνηση να μην είναι απλά αντιμνημονιακή αλλά να έχει και ένα πρόγραμμα που θα τα αλλάζει όλα. Εμείς δεν λέμε ότι θα επιστρέψουμε στην προ του 2008 κατάσταση γιατί αυτή η κατάσταση ήταν που μας έφερε σε αυτή την κατάσταση. Εμείς λέμε ότι πρέπει να αλλάξουν πάρα  πολλά πράγματα.

To Γραφείο Τύπου