Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς
03/04/2012

Επιστολή του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα προς τους επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Σχετικά με δημοσίευμα περί προβολής τηλεοπτικού σποτ εντός των προσεχών ημερών με το σύνθημα «Ελλάδα-Ε.Ε. Μαζί»


Προς τους

Επικεφαλής
της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
στην Ελλάδα και
του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

Αθήνα, Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Αξιότιμοι/ες κύριοι,  κυρίες,

Δημοσίευμα του κυριακάτικου Τύπου αναφέρεται στην κοινή πρωτοβουλία των Γραφείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, ώστε να προβληθεί εντός των προσεχών ημερών τηλεοπτικό σποτ με το σύνθημα «Ελλάδα-ΕΕ Μαζί» (Το Βήμα της Κυριακής, 01.04.12).

Η πρωτοβουλία σας αυτή θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη εάν είχε αναληφθεί πριν από την υπογραφή από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης Παπαδήμου της δανειακής σύμβασης και των συνοδών εγγυήσεων εφαρμογής της. Τότε, δηλαδή, που ήταν συνεχείς οι δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων των δανειστριών χωρών περί αποπομπής της χώρας από την Ευρωζώνη.

Γνωρίζετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί, όχι την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας και τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη, αλλά το σημερινό πολιτικό προσανατολισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτέλεσμα ενός συγκυριακού συσχετισμού πολιτικών δυνάμεων. Τον αμφισβητεί ευθέως, ως απόπειρα  αναθεώρησης των αρχών και των αξιών του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και της πολιτικής και κοινωνικής δημοκρατίας, δηλαδή της κοινής ιστορικής και δημοκρατικής κληρονομιάς των λαών της Ευρώπης. Τον αμφισβητεί ως απόπειρα επιβολής ενός ιδιοτελούς για τον ευρωπαϊκό Βορρά νεοφιλελευθερισμού, ο οποίος σταδιακά αποσταθεροποιεί την ίδια την Ευρωζώνη. Αμφισβητεί, επίσης, τη δυνατότητα της Ελλάδας να παραμείνει στην Ευρωζώνη, συνεχίζοντας την αποδεδειγμένα αναποτελεσματική και αδιέξοδη υφεσιακή πολιτική των διαδοχικών Μνημονίων. Η ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινδυνεύει μόνον από το Μνημόνιο και από τους εγχώριους πολιτικούς συνεγγυητές του.

Όπως, επίσης, γνωρίζετε αυτή η ξεκάθαρη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ήδη γίνεται αντικείμενο προεκλογικής συκοφάντησης από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Τα δύο αυτά κόμματα επιχειρούν να ταυτίσουν το Μνημόνιο με την Ευρώπη και την απόρριψη του Μνημονίου με απόρριψη της Ευρώπης, έξοδο από την Ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή! Συνεπώς, παρά τις προθέσεις σας, η επικαιρότητα ενός τέτοιου τηλεοπτικού σποτ, που θα επανέφερε στο προσκήνιο ανύπαρκτο θέμα – και μάλιστα περιβεβλημένο με τη θεσμική αξιοπιστία οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης –  εκ των πραγμάτων συνδέεται μόνον με την προεκλογική στρατηγική δύο κομμάτων. Θα προστίθετο, επίσης, στην αντιδημοκρατική και προσβλητική για τον ελληνικό λαό εκδήλωση επιθυμίας του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα των δανειστών κ. Ματίας Μορς «να κερδίσει τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ ή η Νέα Δημοκρατία, καθώς αυτό θα σήμαινε ότι θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα περικοπών και μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε με τους διεθνείς δανειστές», σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Για το λόγο αυτό, με την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ως Αντιπροέδρου του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, σας ζητώ, κατʼ αρχάς να επιβεβαιώστε την ακρίβεια της είδησης που αναγράφει η εφημερίδα το Βήμα της Κυριακής. Εφόσον την επιβεβαιώσετε, σας ζητώ, για λόγους δημοκρατικής ευαισθησίας και θεσμικής ουδετερότητας στις εξελισσόμενες εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες κυρίαρχου και ισότιμου κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αναβάλετε για μετά τις βουλευτικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές πραγματοποιηθούν, την προβολή του τηλεοπτικού σποτ. Σας ζητώ, επίσης, να απόσχετε από οποιαδήποτε πρωτοβουλία έμμεσης ή και ευθείας παρεμβολής στην, έστω και προς το παρόν άτυπη, προεκλογική διαδικασία της Ελλάδας και επηρεασμού της κρίσης του ελληνικού λαού. Αυτό το αίτημά μου απλώς υπενθυμίζει την αυτονόητη θεσμική υποχρέωση των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαφυλάσσουν το κύρος και την αξιοπιστία των δημοκρατικών πολιτικών αρχών που διέπουν τις ευρωπαϊκές Συνθήκες και να σέβονται την αξιοπρέπεια των λαών που συναπαρτίζουν την Ένωση.

Με τη βεβαιότητα της άμεσης θετικής ανταπόκρισής σας,

Με εκτίμηση,

Αλέξης Τσίπρας
Πρόεδρος Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ
Αντιπρόεδρος Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Αντίγραφα αυτής της επιστολής έχουν σταλεί στους:

Πρόεδρο Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πρόεδρο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Πρόεδρο Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.