Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
04/04/2012

Η Εκκλησία εμποδίζει την ανέγερση νηπιαγωγείου σε πυκνοκατοικημένη περιοχή της Θεσσαλονίκης - Ερώτηση του Τ.Κουράκη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, προς τους Υπουργούς Εσωτερικών - Παιδείας , Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Σε μια περίοδο, όπου οι μνημονιακές πολιτικές απειλούν να εξαλείψουν και τα τελευταία ίχνη Κοινωνικού Κράτους, ενώ έχουν εξαντλήσει την αντοχή των πολιτών, οι προθέσεις του καθενός μετριούνται με έργα και όχι με λόγια.

Η Εκκλησία της Ελλάδος, σʼ αυτές τις τόσο δύσκολες για το λαό μέρες, οφείλει να δείξει έμπρακτα την κοινωνική της αλληλεγγύη προς τους πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Εδώ και πολλά χρόνια, το οικόπεδο, ιδιοκτησίας της Εκκλησίας, που περικλείεται από τις οδούς Μ. Αλεξάνδρου – Φιλοποίμενος – Χατζή – Χάλκης (πρώην «Μάρμαρα Μόσχου») στην νέα παραλία της Θεσσαλονίκης διεκδικείται από τους κατοίκους της περιοχής και την εκπαιδευτική κοινότητα, για να ανεγερθεί νηπιαγωγείο.

Πρόκειται για μια έκταση 850 τ.μ. που από το 1988, με την υπʼ αριθ. ΔΠ/ΠΜ/52191/3191/12-10-88 απόφαση του Νομάρχη Θεσσαλονίκης, είχε χαρακτηρισθεί «χώρος νηπιαγωγείου, χώρος ειδικού προορισμού σχολικής και κοινωνικής χρήσης».

Εξαιτίας της επί 14 χρόνια ολιγωρίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος δεν φρόντισε να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες, το 2002, η Εκκλησία της Ελλάδος προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, ώστε να αρθεί η επιβληθείσα στο οικόπεδο δέσμευση, λόγω παρέλευσης του εύλογου χρόνου από την ημερομηνία επιβολής της, υπερασπιζόμενη την ιδιοκτησία της, όπως κάθε «σωστός επιχειρηματίας».

Το 2003 εκδίδεται η υπʼ αριθ. 2444/2003 απόφαση, με την οποία το Δικαστήριο αναπέμπει την υπόθεση στη Διοίκηση, προκειμένου να αποδεσμεύσει το οικόπεδο.

Το 2006 με την υπʼ αριθ. 40427/3-10-06 του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων τροποποιείται το ρυμοτομικό σχέδιο Θεσσαλονίκης στο εν λόγω οικοδομικό τετράγωνο και το οικόπεδο χαρακτηρίζεται οικοδομήσιμο.

Αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε στο θέμα αυτό, αφού τόσο η ερώτησή μας στις 30/06/2009 δεν αξιώθηκε απάντησης, αλλά και πρόσφατα σημειώθηκαν αρνητικές εξελίξεις για το μέλλον του σχολικού αυτού χώρου.

Παρά τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης 1377/2009 και 1554/2009, παρά τις προεκλογικές και μετεκλογικές δεσμεύσεις της σημερινής διοίκησης του Δήμου να επαναχαρακτηριστεί-ανακτηθεί ως σχολικός χώρος, η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, δεν προχωρεί στην απαλλοτρίωση του οικοπέδου λόγω του υπέρογκου τιμήματος που ζητεί η Εκκλησία για την απαλλοτρίωσή του, η οποία αδιαφορεί για τον οικονομικό στραγγαλισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την κεντρική εξουσία.

Η περιοχή είναι πυκνοδομημένη, χωρίς ελεύθερους χώρους, με τα νηπιαγωγεία να λειτουργούν σε διπλοβάρδια, αλλά η Εκκλησία  αδιαφορεί για τη δραματική κατάσταση της σχολικής στέγης. Περιφρονεί τη βούληση των κατοίκων της περιοχής, που εδώ και χρόνια αγωνίζονται και διεκδικούν «την απόδοση του χώρου στο Δήμο για την ανέγερση σχολείου ή για παρεμφερή κοινωφελή σκοπό» - όπως αναφέρουν σε επιστολή τους προς την ΟΛΜΕ που την υπογράφουν 170 μέλη της «Πρωτοβουλίας κατοίκων της περιοχής Φαλήρου-Σχ. Τυφλών-Ευζώνων».

Στις διακηρυγμένες προθέσεις της Εκκλησίας είναι η ανέγερση πολυώροφης οικοδομής στο συγκεκριμένο οικόπεδο, αν και στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε ως γήπεδο μπάσκετ από δύο ομάδες που συγκρότησε η ίδια! Πρόσφατα μάλιστα, τις 19/3/12, υπήρξε κοινοποίηση από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας Θεσσαλονίκης προς τους ιδιοκτήτες που συνορεύουν με το οικόπεδο αλλά και προς το Δήμο Θεσσαλονίκης «Πράξης τακτοποίησης και αναλογισμού αποζημίωσης οικοπέδων», η οποία συντάχτηκε στηριγμένη στα από 9/1/2009 και 4/2011 έγγραφα της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ). Δεν πρόκειται απλώς για μια «τακτοποίηση εκκρεμούσας υπόθεσης», όπως ισχυρίζεται η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά για τον προάγγελο της ανοικοδόμησης του χώρου, σύμφωνα με τα κακώς εννοούμενα συμφέροντα της Εκκλησίας, η οποία κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να αποδώσει αζημίως στο Δήμο Θεσσαλονίκης όλα τα οικόπεδα για σχολική στέγη που κατέχει - τουλάχιστον 12.

- επειδή σε μια περιοχή πυκνοδομημένη, χωρίς ελεύθερους χώρους και με τα νηπιαγωγεία να λειτουργούν σε διπλοβάρδια, η ανέγερση νέου νηπιαγωγείου είναι επιτακτική κοινωνική ανάγκη,

- επειδή το να αποδοθούν δίχως οικονομικά ανταλλάγματα οικόπεδα ιδιοκτησίας της Εκκλησίας για την ανέγερση απαραίτητων για την κοινωνία της Θεσσαλονίκης νέων σχολικών μονάδων, αποτελεί παράδειγμα αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας και έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης της προς τους πολίτες αλλά και την Πολιτεία,

- επειδή η διοίκηση του κ. Μπουτάρη στο προεκλογικό της πρόγραμμα δεσμευόταν ότι «δεν θα επιτρέψει να αποχαρακτηρισθεί κανένα οικόπεδο από αυτά που προορίζονται για σχολεία, συμπεριλαμβανομένων και των 12 ακίνητων της Εκκλησίας»

- επειδή δεν θέλουμε να πιστεύουμε πως άλλη μια νομότυπη «ιερή μπίζνα» συντελείται σε βάρος των συμφερόντων του κοινωνικού συνόλου,

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

- Τι προτίθεστε να κάνετε, ώστε η Εκκλησία της Ελλάδος να παραιτηθεί δίχως οικονομικά ανταλλάγματα από το οικόπεδο που περικλείεται από τις οδούς Μ. Αλεξάνδρου-Φιλοποίμενος-Χατζή- Χάλκης στην νέα παραλία της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ανεγερθεί σʼ αυτό νηπιαγωγείο;

- Τι προτίθεστε να κάνετε και για τα υπόλοιπα δώδεκα τουλάχιστον οικόπεδα που κατέχει και προορίζονται για σχολική στέγη; Θα προτείνετε στην Εκκλησία να τα ανταλλάξει με άλλα μέσω της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης;

- Τι σκοπεύετε, τέλος, να κάνετε, ώστε να μην χαθεί κανείς χώρος που προορίζεται για σχολείο, συμπεριλαμβανομένων και των οικοπέδων ιδιοκτησίας της Εκκλησίας;

Ο ερωτών βουλευτής

Τάσος Κουράκης