Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
04/04/2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ACTA

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ - ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

Στις 26 Ιανουαρίου στην Ιαπωνία η Ελλάδα μαζί με άλλες 21 χώρες – μέλη της ΕΕ υπέγραψαν την συμφωνία Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA), μια συμφωνία η οποία υποτίθεται πως αφορά την επιβολή μέτρων για τη διεθνή προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά στην πραγματικότητα εισάγει νέες πιέσεις περιορισμού των ατομικών ελευθεριών αλλά και της  ελευθερίας της έκφρασης στο διαδίκτυο. Σκοπός της είναι η διόγκωση του κέρδους των βιομηχανιών περιεχομένου, των φαρμακοβιομηχανιών αλλά και των εταιρειών βιοτεχνολογίας, αλλά εν τέλει και η πολιτική επιτήρηση του διαδικτύου.

Πρόκειται για μια ακόμα διεθνή συμφωνία που γίνεται για να παρακαμφθεί σε κάθε χώρα η δημοκρατική διαβούλευση και η δημόσια συζήτηση για τα θέματα που θίγονται. Στην πραγματικότητα η συμφωνία ACTA είναι μια παρασκηνιακή προσπάθεια παγκόσμιας νομοθέτησης, ώστε να περιοριστούν για ακόμη μια φορά τα δικαιώματα των πολιτών προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών λόμπι.

Αυτό κατήγγειλε και ο ίδιος ο εισηγητής της συμφωνίας στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο Καντέρ Αρίφ ο οποίος παραιτήθηκε από την θέση του σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο Αρίφ, αφού ανέφερε τις προσπάθειες τμήματος του ευρωκοινοβουλίου να αποτρέψει και να κρατήσει στο σκοτάδι τις συζητήσεις πάνω στα κρίσιμα θέματα τα οποία θίγει η ACTA σημείωσε πως:

ʽΌλοι γνωρίζουν πως η συμφωνία ACTA είναι προβληματική είτε αυτό αφορά την επίδρασή της στις πολιτικές ελευθερίες, τον τρόπο που καθιστά υπόλογους τους διαδικτυακούς παρόχους [για την δραστηριότητα των χρηστών], για τις συνέπειές της στην παραγωγή γενόσημων φαρμάκων ή για το πόσο μικρή προστασία προσφέρει στα γεωγραφικά μας δεδομέναʼ.

Η συμφωνία αυτή είναι λοιπόν μια συμφωνία που στρέφεται εναντίον βασικών πολιτικών δικαιωμάτων των πολιτών εν ονόματι των "πνευματικών δικαιωμάτων". Εισάγει την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για αδικήματα πνευματικής ιδιοκτησίας και υποχρεώνει τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να αποκαλύπτουν άμεσα τα στοιχεία των συνδρομητών τους τα  αδικήματα αυτά, πλήττοντας την έννοια του ιδιωτικού απόρρητου και της ελευθερίας έκφρασης στο διαδίκτυο.

 Επιπρόσθετα δυσχεραίνει την διακίνηση και καθιστά εν δυνάμει ακριβότερα τα γενόσημα φάρμακα, πάνω στα οποία μάλιστα η κυβέρνηση θέλει να κτίσει την νέα πολιτική φαρμάκου και τέλος διαιωνίζει την πρακτική λήψης κρίσιμων αποφάσεων έξω από τις κοινωνίες που πλήττονται, εγκαθιδρύοντας το συμβούλιο της ACTA το οποίο έχει τη δυνατότητα να γνωμοδοτεί για αλλαγές στη συμφωνία κατά βούληση χωρίς καμία διαβούλευση στη κοινωνία.

Ένα ευρύτατο κίνημα πολιτών σε όλη την Ευρώπη διαδήλωσε, διαδηλώνει, και διαμαρτύρεται εναντίον της υπογραφής της ACTA, ενώ έχουν συλλεχθεί πάνω από δύο εκατομμύρια υπογραφές πολιτών από όλη την Ευρώπη που αντιτίθενται στην συμφωνία...

Μετά την απόφαση δε της 27 Μαρτίου 2012, στην επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που υποστηρίχθηκε και από τις πολιτικές ομάδες των χριστιανοδημοκρατών και των σοσιαλιστών, να μην παραπεμφθεί η ACTA στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για γνωμοδότηση (απείχε η Ομάδα των Πρασίνων και ψήφισε εναντίον μόνο η ομάδα των Φιλελεύθερων) και με την καθαρή πολιτική δήλωση άμεσης καταψήφισης της ACTA από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πρωτοστατούντες τον εισηγητή της Ομάδας των σοσιαλιστών, αλλά και  με δεδομένη πλέον την έμπρακτη αντίθεση των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην ACTA και το κάλεσμα της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου για καταψήφιση της συμφωνίας, προξενεί έκπληξη που η Ελληνική κυβέρνηση δεν αποσύρει την υπογραφή της από την συμφωνία της 26ης Ιανουαρίου. Η ελληνική κυβέρνηση είχε προχωρήσει στην υπογραφή χωρίς καμία επιφύλαξη, υιοθετώντας την στάση του ενός μόνο εταίρου της συγκυβέρνησης, της ΝΔ, που στήριξε στην ευρωβουλή αυτή τη συμφωνία. Καθώς μια σειρά από χώρες που είχαν υπογράψει την συμφωνία της 26ης Ιανουαρίου, όπως η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Λετονία, η Λιθουανία έχουν αποσύρει την υπογραφή τους αλλά και χώρες που δεν υπέγραψαν όπως η Γερμανία, η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Ολλανδία έχουν σταματήσει κάθε διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1.    Θα αποσύρει και η Ελληνική κυβέρνηση την υπογραφή της από την συμφωνία της 26ης  Ιανουαρίου;

2.    Ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης επί της συμφωνίας;

Ο ερωτών βουλευτής

Αλέξης Τσίπρας