Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
04/04/2012

Δηλώσεις του Προέδρου της Κ.Ο. Αλ. Τσίπρα και του Προέδρου της Κ.Ο. της Γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), Gregor Gysi μετά τη συνάντηση τους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Αλέξης Τσίπρας

Είχαμε σήμερα την ευκαιρία με την ηγεσία της Γερμανικής Αριστεράς να συνομιλήσουμε

με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ότι στη Γερμανία δεν υπάρχει μονάχα η φωνή της Κας Μέρκελ αλλά η Γερμανική Αριστερά και ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του Die Linke ο  Gregor Gysi που σήμερα είναι μαζί μας, είχε τη δυνατότητα την ώρα που οι έλληνες πρωθυπουργοί, εκπρόσωποι της χώρας και οι υπουργοί εξωτερικών μετέφεραν διαρκώς στον ελληνικό λαό τα επιχειρήματα της κυρίας Μέρκελ και τους εκβιασμούς της κυρίας Μέρκελ, μέσα στο γερμανικό κοινοβούλιο να μεταφέρει τα αιτήματα και της διεκδικήσεις του ελληνικού λαού.

Είναι ένας αληθινός φίλος του ελληνικού λαού, τον ευχαριστούμε δημόσια γιʼ αυτή την έμπρακτη αλληλεγγύη, για το γεγονός ότι καυτηρίασε και το 1ο και το 2ο μνημόνιο που οδηγεί τον ελληνικό λαό στην εξαθλίωση και απειλεί  την Ευρώπη με διάλυση. Και η δανειακή σύμβαση και τα μνημόνια δεν είναι οι δέκα εντολές του Μωυσή που γράφτηκαν σε μαρμάρινες πλάκες και άρα πρέπει να τις ακολουθήσουμε.

Οι λαοί μπορούν να τα ανατρέψουν όλα αυτά, και αυτό που φοβάται σήμερα το πολιτικό κατεστημένο στην Ευρώπη, είναι ότι ο ελληνικός λαός με την ετυμηγορία του μπορεί να ανατρέψει αυτά τα μνημόνια που οδηγούν σε απόγνωση και σε καταστροφή.

Απόγνωση που την βλέπουμε γύρω μας παντού, όπως σήμερα σε αυτό το δραματικό γεγονός που ζήσαμε στο κέντρο της Πλατείας Συντάγματος. Οι λαοί μπορούν να έχουν μια άλλη προοπτική ευημερίας, κοινωνικής συνοχής, προόδου, μια προοπτική ελπίδας και αυτό το μήνυμα θέλουμε σήμερα εδώ να δώσουμε. Η Ευρωπαική Αριστερά αγωνίζεται για μια Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής, απέναντι στις δυνάμεις της συντήρησης που την οδηγούν στην κόλαση και στην απόγνωση.

Έχετε την υπόνοια ότι οι φόβοι τους οποίους περιγράψατε μπορεί να οδηγήσουν σε αναβολή των εκλογών ή θεωρείται ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά;

Θεωρώ αδιανόητο να υπάρξει σκέψη για αναβολή της εκλογικής διαδικασίας. Το θέσαμε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το έθεσε και ο κύριος Gysi, η Ελλάδα είναι μία κυρίαρχη χώρα και ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον του, αν κάποιοι κάνουν τέτοιες σκέψεις, πρέπει να γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τις συνέπειες αυτών των σκέψεων. Θέλω να πιστεύω ότι πολύ σύντομα αυτό το σίριαλ θα τελειώσει με δήλωση του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Gregor Gysi

Δεν είμαστε της άποψης ότι θα πρέπει ο ελληνικός λαός να περάσει αυτά που περνάει. Ένα είναι σημαντικό για εμάς, να υπάρξει η Ενωμένη Αριστερά και να υπάρξει η Ενωμένη Ευρώπη και αυτό να περάσει και στη νέα γενιά. Το σημαντικό είναι η Ελλάδα να διατηρηθεί στη ζώνη του ευρώ, και πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι υπάρχουν δυνάμεις, συμφέροντα που θέλουν να οδηγήσουν την Ελλάδα έξω από το ευρώ. Δηλαδή επιθυμούν η Ελλάδα να βγει από την ζώνη του ευρώ, ξεκινώντας από την Ελλάδα και μετά να ακολουθήσουν και άλλες χώρες.  Αυτός ωστόσο είναι   ένας δρόμος που θα πρέπει να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε. Το ζητούμενο είναι, όχι να αποδομήσουμε την Ελλάδα αυτή τη στιγμή αλλά να βρούμε τρόπο να την ανοικοδομήσουμε. Πρέπει λοιπόν να βοηθηθεί αυτή η χώρα και νομίζω ότι πρέπει με τις εκλογές που εντέλει θα λάβουν χώρα να σηματοδοτήσουμε και την αλλαγή.  Να δώσουμε ένα μήνυμα στην Ευρώπη. Να δείξουμε τι ακριβώς θέλουμε: Μια Ευρώπη της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης.

To Γραφείο Τύπου