Skip to main content.
05/04/2012

Παιδεία: εικόνα διάλυσης με (ν)τροπολογίες - του Χρήστου Πιλάλη

Την αποσύνδεση της φετινής χρηματοδότησης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από την εφαρμογή του νέου νόμου-πλαισίου ανακοίνωσε στις 28/3 ο υπουργός Παιδείας Γιώργος Μπαμπινιώτης, σε συνέντευξη Τύπου, δηλώνοντας ότι έχει τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού για να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να έχουν τα πανεπιστήμια πρόσθετη χρηματοδότηση μετά το «κούρεμα» των αποθεματικών τους.

Μετά από την σφοδρή αντίδραση στελεχών της κυβέρνησης και των μνημονιακών μέσων ενημέρωσης, με τον Υπουργό να  ΄΄απειλεί΄΄ ότι θα παραιτηθεί, κατατέθηκαν δυο  υπερτροπολογίες του Υπουργείου Παιδείας σε σχέδια νόμου άσχετα με την εκπαίδευση.   Η πρώτη από αυτές τις τροπολογίες του Υπουργείου Παιδείας κατατέθηκε στη Βουλή τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 30/3 σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και η δεύτερη επίσης τα μεσάνυχτα (!) Δευτέρας  3/4 προς Τρίτη, σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών. Σε καμία όμως από αυτές δεν υπήρξε  νομοθετική ρύθμιση για την αποσύνδεση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων από την εκλογή των νέων Συμβουλίων Διοίκησης τους, σύμφωνη δηλαδή με αυτά που είχε δηλώσει ο Υπουργός λίγες ημέρες νωρίτερα. Τη στιγμή μάλιστα που σε κανένα πανεπιστήμιο δεν έχει προχωρήσει η εκλογή ενός νέου Συμβουλίου Διοίκησης, ενός οργάνου που σύμφωνα με το νέο νόμο πλαίσιο θα έχει ολιγαρχικό χαρακτήρα, με στόχο να καταργήσει τη δημοκρατική αυτοδιοίκηση του πανεπιστημίου για να το θέσει κάτω από τον ασφυκτικό κρατικό και επιχειρηματικό έλεγχο, διαλύοντας  κάθε ίχνος δημοκρατίας στα ΑΕΙ.

Υπήρξε αδυναμία του Υπουργού που πριν από λίγες ημέρες δήλωνε ανυποχώρητος από τις θέσεις του περί χρηματοδότησης των πανεπιστημίων ή απλά ολοκλήρωσε  ένα deal με τα κόμματα της συγκυβέρνησης, χάρη του οποίου και αξιοποίησε  το επίφοβο για τις αγοραίες επιλογές της κυβέρνησης  χαρτί της ευαισθησίας του για το καταρρέον Πανεπιστήμιο; 

Μαζί με τα βάρβαρα μέτρα της φοροληστείας, της νέας μείωσης μισθών και συντάξεων, έρχεται η πρώτη απ΄τις δυο τροπολογίες του Υπουργού Παιδείας να δρομολογήσει την εντός τετραμήνου αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που θα οδηγήσει σε απολύσεις.

Στην ίδια τροπολογία όμως τακτοποιούνται και «εκκρεμότητες» του Αρσάκειου Τιράνων, ενός εκ των σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας της οποίας πρόεδρος (με αναστολή της ιδιότητας του όσο καιρό είναι Υπουργός) είναι ο κύριος Μπαμπινιώτης.

Όμως την μεγαλύτερη «εκκρεμότητα» προς τον κλάδο των ιδιοκτητών και εργοδοτών των Ιδιωτικών και Ισοτίμων σχολείων στον οποίο ανήκει ο Υπουργός, την τακτοποιεί με την δεύτερη τροπολογία, αυτή στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η τροπολογία αυτή προβλέπει την  απόσυρση της κρατικής εποπτείας από τα ιδιωτικά σχολεία, «αυτοματοποιεί» τις απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και στηρίζει το σχολείο της αγοράς. Η σκανδαλώδης αυτή ρύθμιση εξυπηρετεί πάγιο αίτημα του Συνδέσμου των Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων (ΣΙΕΙΕ) και προβλέπει ευνοϊκές εργοδοτικές διευθετήσεις των ισότιμων σχολείων (Αρσάκεια-Κολλέγια) των οποίων προΐστανται οι κ.κ. Μπαμπινιώτης και Αλέξανδρος Σαμαράς (αδελφός του Προέδρου της ΝΔ).

Σε μια χώρα που η παιδεία της πάσχει βαριά σε όλες  τις βαθμίδες της, ως αποτέλεσμα της χρόνιας και εντατικής υποβάθμισης, υποχρηματοδότησης  και απαξίωσης που υπόκειται από τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις της, ο «υπηρεσιακός» Υπουργός Παιδείας σπεύδει να αξιοποιήσει την ολιγοήμερη θητεία του στη Κυβέρνηση κυρίως με συντεχνιακές  ρυθμίσεις που φυτεύει σε άσχετα με το αντικείμενο του σχέδια νόμου!

Την ίδια ώρα φαίνεται, τελικά, να ξεχνά και αυτός ότι από τα 120 εκατ. που είχαν στην Τράπεζα της Ελλάδας τα 17 πανεπιστήμια της χώρας έχουν μείνει μόνο 33 εκατ., ενώ για πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα και ΤΕΙ οι λογαριασμοί είναι  μηδενικοί!  Είναι λοιπόν ζήτημα χρόνου για  πολλά πανεπιστήμια που αδυνατούν να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα  να οδηγηθούν σε λουκέτο, σε  συνδυασμό και με την αυστηρή πολιτική λιτότητας που προστάζει το Μνημόνιο 2. Το κούρεμα των καταθέσεων των πανεπιστημίων είναι πολύ πάνω από το 50% που επίσημα ορίστηκε ως ποσοστό του κουρέματος στους κατόχους των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου. Έτσι ενώ οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν με απόφαση που θα ληφθεί την μεγάλη εβδομάδα για να εξασφαλιστεί η «ρευστότητά» τους, μετά το κούρεμα κατά 50% των ομολόγων που είχαν στα χαρτοφυλάκια τους, τα πανεπιστήμια χάνουν χωρίς να έχουν ερωτηθεί και χωρίς να έχουν αγοράσει ομόλογα πάνω από το 70% των έντοκων καταθέσεών τους,  κινδυνεύουν με κλείσιμο και δεν θα λάβουν ούτε 1? από το πακέτο των 130δις της νέας δανειακής σύμβασης!

Οι μνημονιακές, νεοφιλελεύθερες επιλογές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ οδηγούν με γοργό ρυθμό στην κατάρρευση των δημόσιων Πανεπιστημίων και της δημόσιας παιδείας  συνολικότερα, με αποτέλεσμα τον περιορισμό του μορφωτικού ορίζοντα των φοιτητών/ - τριών και  των μαθητών/- τριών, κυρίως των μεσαίων και των λαϊκών στρωμάτων, που κατά βάση στηρίζουν την ικανοποίηση των εκπαιδευτικών τους προσδοκιών στη δημόσια εκπαίδευση.

Η άμεση ανατροπή αυτής της πολιτικής είναι η πρώτη προϋπόθεση για την επιβίωση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. 

Χρήστος Πιλάλης
μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ

(το άρθρο δημοσιεύτηκε στο "ΠΟΝΤΙΚΙ")