Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
21/05/2001

Συνάντηση του Ν.Κωνσταντόπουλου με τον Ακίν Μπιρντάλ

Με τον Ακίν Μπιρντάλ τον αγωνιστή σύμβολο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, επίτιμο Πρόεδρο της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας και Αντιπρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συναντήθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Αθήνα.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε θερμό και εγκάρδιο κλίμα φιλίας και αλληλεγγύης υπογραμμίστηκε η ειλικρινής και πολύχρονη σχέση μεταξύ του ΣΥΝ και της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γιαβούζ Ονέν, Πρόεδρος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας, ο Πάνος Τριγάζης, μέλος της ΚΠΕ και υπεύθυνος των Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΝ και η Αλίκη Παπδομιχελάκη, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ.

Μετά τη συνάντηση ακολούθησαν δηλώσεις

Νίκος Κωνσταντόπουλος: Στην Τουρκία και την Ελλάδα τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ειρήνη και η δημοκρατία συγκινούν τις κοινωνίες, ακριβώς γιατί το μέλλον των δύο λαών είναι κοινό και αλληλέγγυο. Χωρίς εξοπλισμούς, χωρίς πολέμους, χωρίς βαρβαρότητες, χωρίς απειλές για χρήση βίας και αμφισβήτηση βασικών αρχών του Διεθνούς Δικαίου.

Θέλουμε την Τουρκία μέλος της ενωμένης Ευρώπης μέσα από τους δρόμους της δημοκρατίας, της ειρήνης και της συνύπαρξης με όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Ο δρόμος για το μέλλον είναι πάντα ο δρόμος του σεβασμού και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της διεύρυνσης της δημοκρατίας, της κοινωνικής προστασίας κι αλληλεγγύης και της ειρηνικής συνύπαρξης.

Στα ανθρώπινα δικαιώματα οι χώρες της Ευρώπης οφείλουν να εγκαταλείψουν τη διπρόσωπη τακτική τους, τη διπρόσωπη στάση τους. Αυτά που συμβαίνουν σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με αυτήν την υποκρισία και την εκκωφαντική σιωπή κυβερνήσεων και κρατών.

Όσοι από τους Ευρωπαίους κάνουν ότι δεν βλέπουν και ότι δεν ακούν είναι σαν να γυρίζουν την πλάτη στην ιστορία, σαν να περιφρονούν τις κατακτήσεις πολιτισμού που έχουν κάνει οι λαοί με σκληρούς αγώνες υπερασπιζόμενοι ακριβώς τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία, τις δημοκρατικές και κοινωνικές κατακτήσεις ως ενιαία κι αδιαίρετη αξία, χωρίς επιλεκτική χρήση σκοπιμότητας.

Όσοι πραγματικά αγαπούν τον τουρκικό λαό οφείλουν να του δώσουν χέρι βοήθειας για να κατακτήσει αυτά που είναι κεκτημένο σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.

Είμαστε κοντά σε αυτούς που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, γιατί είναι ένα ζωντανό σύμβολο στις μέρες μας ότι ο αγώνας για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία έχει κόστος. Είναι κάτι πολύ σοβαρότερο από τα ωραία λόγια και τις απλές χειρονομίες.

Αυτός ο αγώνας ανοίγει ιστορικούς δρόμους για το μέλλον.

Ακίν Μπιρντάλ: Χαρήκαμε πολύ που συναντηθήκαμε με τον Νίκο Κωνσταντόπουλο. Ο ΣΥΝ είναι ένα πολιτικό κόμμα και εμείς είμαστε δημοκρατικοί φορείς. Είμαστε ευτυχείς που αναφέραμε τα κοινά σημεία και οράματα στην περιοχή, όπως την ειρήνη, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είχατε επισκεφθεί τον σύλλογο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία. Τότε δεν βρισκόμουν εκεί για προσωπικούς λόγους. Είμαι ευτυχής τώρα που συναντήθηκα μαζί σας. Υπογραμμίσαμε την ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης των δύο λαών στις δύο μεριές του Αιγαίου.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου