Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
21/05/2001

Προτάσεις και θέσεις του ΣΥΝ για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών ουσιών

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ εγκρίνοντας την εισήγηση του αρμόδιου τμήματος του κόμματος για την αντιμετώπιση των Ναρκωτικών τονίζει:

Η κυβέρνηση επιμένει να υπηρετεί πολιτικές καταστολής που οδηγούν εκατοντάδες νέους και νέες στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής. Η διεθνής και ελληνική εμπειρία λέει ότι οι πολιτικές καταστολής εστιάζουν και φορτώνουν το πρόβλημα σε πρόσωπα συγκεκριμένα, με αποτέλεσμα να μένουν στο απυρόβλητο οι θεσμοί καταστολής και ο χρήστης -περιστασιακός ή μη - μετατρέπεται σε "εν δυνάμει εγκληματία".

Ο ΣΥΝ προτείνει:

Αποποινικοποίηση της χρήσης των ναρκωτικών:
Να σταματήσουν άμέσα οι πολιτικές καταστολής, γιατί οξύνουν το πρόβλημα και δεν το αντιμετωπίζουν. Δεν μιλάμε για ελεύθερη διακίνηση ναρκωτικών, αλλά υποστηρίζουμε τη δυνατότητα των νέων και των οικογένειών τους να καταφεύγουν ελεύθερα χωρίς τον φόβο της σύλληψης σε δημόσιες υπηρεσίες και μονάδες υγείας. Η αποποινικοποίηση θα μειώσει τις τιμές, οι έμποροι θα δεχτούν ισχυρό χτύπημα και ο χρήστης θα σταματήσει να καλύπτει τον έμπορο, γιατί θα έχει σπάσει ο συνδετικός τους κρίκος.

Αμεσος διαχωρισμός των σκληρών και μαλακών ναρκωτικών. Αμεσος διαχωρισμός της τιμωρίας του εμπόρου από τον χρήστη

Αυστηρή τιμωρία των εμπόρων ναρκωτικών

Κάθαρση στους κρατικούς φορείς που είναι διαβρωμένοι και καλύπτουν τους εμπόρους ναρκωτικών, με επιβολή κυρώσεων.

Δέσμη μέτρων για τη νεολαία που να προστατεύει τους νέους από τα κοινωνικά αίτια που τους οδηγούν στα ναρκωτικά

Δημιουργία υποδομών στήριξης και θεραπείας των τοξικομανών στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Θεραπευτικός πλουραλισμός:
Ενίσχυση των θεραπευτικών κοινοτήτων ΚΕΘΕΑ -18 ΑΝΩ.
Επέκταση των προγραμμάτων μεθαδόνης (ΟΚΑΝΑ) σε όλους τους νομούς της χώρας και εξασφάλιση πόρων και προσαρμογή στα σύγχρονα επιστημονικά και διεθνή δεδομένα.

Ενίσχυση των προγραμμάτων ενημέρωσης και πρόληψης ενταγμένη μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία

Κώδικας Δεοντολογίας από τα ΜΜΕ (εφημερίδες, τηλεοράσεις, περιοδικά)

Δημιουργία δομών και υπηρεσιών κοινωνικής επανένταξης: Δημιουργία θέσεων εργασίας, Σχεδιασμός πολιτικών και προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και κοινωνικής επανένταξης για τα εξαρτημένα άτομα.

Θεσμοθέτηση πολιτικών θετικών διακρίσεων πρόσληψης στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο τη στήριξή τους και την αποτροπή του κινδύνου να επιστρέψουν στην προηγούμενη κατάσταση.

Ενίσχυση των υπηρεσιών δουλειάς στον δρόμο που στοχεύουν την προσέγγιση ομάδας χρηστών που βρίσκονται στους δρόμους και τα πάρκα.

Ένταξη στην ελληνική αστυνομία κοινωνικών επαγγελμάτων (κοινωνιολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι) που θα αντιμετωπίσουν τον χρήστη με κοινωνικές πολιτικές και όχι με βία.

Αμεσα προγράμματα πρόληψης και στήριξης των φαντάρων. Να σπάσουν τα στεγανά και να δημιουργηθούν κοινωνικές υπηρεσίες μέσα στα στρατόπεδα.

Αποποινικοποίηση του χρήστη και εξασφάλιση των δικαιωμάτων του, όπως απαιτεί μια ευνομούμενη κοινωνία.

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ στα πλαίσια της σχετικής συζήτησης στηρίζει την πρωτοβουλία των τεσσάρων βουλευτών (Μ.Δαμανάκη-ΣΥΝ, Φ.Κουβέλη-ΣΥΝ, Σπ.Βούγια-ΠΑΣΟΚ και Π.Τατούλη-Ν.Δ.) που θα παρουσιάσουν την πρόταση νόμου για την τροποποίηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου περί των ναρκωτικών ουσιών, με στόχο την αποτελεσματικότερη προστασία της κοινωνίας και ειδικότερα των νέων ανθρώπων.

Ο ΣΥΝ θα αγωνιστεί, ώστε το Ελληνικό Κοινοβούλιο να αποκτήσει σύγχρονες κοινωνικές πολιτικές, που θα δίνουν έμφαση στην αποποινικοποίηση για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών ουσιών που γνωρίζουν εφιαλτική έξαρση, κυρίως στις μικρές ηλικίες.

Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού
Επιτροπή του ΣΥΝ για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών