Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/04/2012

Δήλωση της Ρένας Δούρου, μέλους της Πολιτικής Γραμματείας, υπεύθυνης Ευρωπαϊκής Πολιτικής, για την κλιμακούμενη κρίση στην Ισπανία και την Ευρωζώνη:

«Διαψεύδονται καθημερινά όσοι σκοπίμως υποστηρίζουν ότι η κρίση που πλήττει την Ευρωζώνη οδηγείται στο τέλος της. Αντιθέτως, κλιμακώνεται, πλήττοντας πλέον ολομέτωπα την τέταρτη οικονομία της Ευρώπης, την ισπανική κλονίζοντας συθέμελα το ευρωοικοδόμημα.

Τα γεγονότα σωρεύονται και είναι… ξεροκέφαλα. Την Τετάρτη απέτυχε η δημοπρασία ομολόγων της Ισπανίας καθώς άντλησε ακριβά 2.6 δις έναντι 3.5 που ήταν ο στόχος ενώ ο πρωθυπουργός Ραχόι αποφάσιζε και νέο πακέτο λιτότητας 27.3 δις, στο πλαίσιο του αυστηρότερου προϋπολογισμού στην ιστορία της χώρας, «κωφεύοντας» στη μεγάλη επιτυχία της γενικής απεργίας κατά των μεταρρυθμίσεών του, όπου η συμμετοχή κυμάνθηκε από 77% ως 97%. Παρά την ισοπεδωτική λιτότητα, τα δημόσια οικονομικά της χώρας δεν ανακάμπτουν, φανερώνοντας τη δομική αστοχία της μνημονιακής συνταγής: το έλλειμμα παραμένει στο 8.51% του ΑΕΠ ενώ η χώρα έχει εισέλθει σε ύφεση (1.7%). Η ανεργία βρίσκεται στα ύψη με 4.75 εκατομμύρια ανέργους ενώ η ίδια η κυβέρνηση προβλέπει επιδείνωσή της, αφού υπολογίζει ότι στα τέλη της χρονιάς θα φθάσει το 24.3% από 23.6% σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Το ευρώ αποδομείται και παράλληλα - και τούτο είναι το σημαντικότερο - μαζί του αποδομούνται, εξαθλιώνονται και φτωχοποιούνται οι ευρωπαϊκές κοινωνίες. Ψευδαισθήσεις τέλος. «Σήμερα ήλθε η ώρα ο καθένας να διαλέξει στρατόπεδο: με τις αγορές ή με τον άνθρωπο», τόνιζε από το Αιγάλεω ο πρόεδρος του ΚΕΑ και εθνικός γραμματέας του ΚΚΓ, Πιέρ Λωράν».

To Γραφείο Τύπου