Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
29/05/2001

Η ηγεσία του  ΠΑΣΟΚ καταφεύγει και πάλι σε γενικολογία και υπεκφυγές για το ασφαλιστικό

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ καταφεύγει και πάλι σε γενικολογία και υπεκφυγές αντί να δεσμευτεί συγκεκριμένα για το ύψος και την έκταση της κρατικής συμβολής στην τριμερή χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, όπως ρεαλιστικά και τεκμηριωμένα προτείνει και διεκδικεί η ΓΣΕΕ.

Ένα χρόνο μετά τις εκλογές υπό το βάρος της καθολικής κοινωνικής κατακραυγής εναντίον της προ μηνός εξαγγελθείσας κυβερνητικής πολιτικής για το ασφαλιστικό, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε νέα δέσμη ιδεών με προφανή στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων περί 'στροφής' και αλλαγής του κλίματος ενόψει της Κ.Ε. του κόμματος.

Πρόκειται για έκθεση ιδεών, χωρίς δεσμεύσεις, με γενικόλογες ευχές και αναφορές που δεν αντιστοιχούν στην ουσία των θεμάτων, τα οποία τέθηκαν με σαφή τρόπο στις μαζικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και τη δημόσια αντιπαράθεση που προηγήθηκε της σημερινής απόφασης της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Δεν ανατρέπουν, τέλος, το κλίμα πολιτικής αφερεγγυότητας που σφράγισε μέχρι τώρα τους χειρισμούς και τις πολιτικές της κυβέρνησης.

Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να παραλαμβάνει "καμένη γη" από τον εαυτό του, ανακαλύπτοντας για πρώτη φορά το μέγεθος και τις διαστάσεις του θέματος.

Προχωρά σε διαπιστώσεις που μόνη η κυβέρνηση αρνείτο και σε παρατακτικές αναφορές σε πολιτικές και αλλαγές, τις οποίες φαίνεται να αγνοούσε μετά την πολυετή άσκηση εξουσίας.

Είναι ενδεικτική η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς σε ριζική φορολογική μεταρρύθμιση, στην ανάγκη εφαρμογής του 35ώρου, σε εισοδηματική αναδιανομή, σε δέσμευση ως προς το ύψος και τη χρονική επέκταση της κρατικής συμμετοχής, στο αν αποσύρονται οι αρχικές κυβερνητικές προτάσεις για μείωση των κυρίων συντάξεων, στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και σε άλλα σοβαρά ζητήματα. Ζητήματα που πιστοποιούν τελικά την αναγκαία πραγματική στροφή πολιτικής έναντι της επιχειρούμενης επικοινωνιακή μετατόπισης που προωθείται "με κλειστά χαρτιά" για μια ακόμη φορά.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου