Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/04/2012

Ο ΣΥΝ Α' Θεσσαλονίκης για τα κατοχικά δάνεια

Σαν σήμερα, 9 Απριλίου 1941, τα ναζιστικά στρατεύματα κατέλαβαν την Θεσσαλονίκη.  Στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η Ελλάδα έχασε το 13% του πληθυσμού της. Τουλάχιστον 300.000 Έλληνες πέθαναν από την πείνα, και, περίπου 44.000 εβραϊκής καταγωγής συμπολίτες μας εκτοπίστηκαν για να εξοντωθούν στα στρατόπεδα-κρεματόρια.  Η Ελλάδα λεηλατήθηκε και ερειπώθηκε από τους Ναζί όσο καμία άλλη χώρα.

Η ναζιστική Γερμανία και η φασιστική Ιταλία επέβαλαν στην Ελλάδα όχι μόνο υπέρογκες δαπάνες κατοχής, αλλά και ένα αναγκαστικό δάνειο (κατοχικό δάνειο) ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μετά το τέλος του πολέμου, η Συνδιάσκεψη των Παρισίων επιδίκασε στην Ελλάδα 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια για πολεμικές επανορθώσεις έναντι της Ελληνικής απαίτησης 14,0 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Παρά τις υποσχέσεις για πληρωμή του δανείου και των οφειλών ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών αποφάσισε ότι «δεν αποτελεί πλέον θέμα».

Ζητούμε από την Γερμανική Κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα, πού εκκρεμούν για πολλές δεκαετίες, πληρώνοντας το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, και πολεμικές επανορθώσεις ανάλογες των υλικών ζημιών, των εγκλημάτων και των λεηλασιών που διέπραξε η πολεμική μηχανή του Γ΄ Ράιχ.

Καλούμε την κυβέρνηση όχι μόνο να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία για τις γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα αλλά και να τις διεκδικήσει χωρίς υπεκφυγές και «συμψηφισμούς».

Θεσσαλονίκη, 9 Απριλίου
ΣΥΝ Α' Θεσσαλονίκης