Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
29/05/2001

Πρωτοβουλίες ΣΥΝ για διάλογο και συντονισμό της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Με σημερινή επιστολή του προς τους ηγέτες όλων των κομμάτων του Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος προτείνει ένα πιο ουσιαστικό διάλογο και συντονισμένη δράση για μια σειρά σημαντικών θεμάτων που οι εξελίξεις στον Ευρωπαϊκό χώρο και παγκόσμια έχουν φέρει στο προσκήνιο.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής είναι το ακόλουθο:

 "Αγαπητέ σύντροφε,

Οι εξελίξεις που σημειώνονται αυτή την περίοδο στον Ευρωπαϊκό χώρο αλλά και παγκόσμια έχουν φέρει στο προσκήνιο σημαντικά θέματα που απαιτούν έναν πιο ουσιαστικό διάλογο και συντονισμένη δράση των δυνάμεων της Ευρωπαϊκής αριστεράς.

Μετά την Σύνοδο Κορυφής της Νίκαιας, στο επίκεντρο της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης έχουν έρθει μια σειρά θέματα με κυριότερα αυτά της θεσμικής εξέλιξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κοινωνικής Ευρώπης της αλληλεγγύης και των δικαιωμάτων. Επίσης, της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της διεύρυνσης. Συνυφασμένος με τη συζήτηση για τη θεσμική εξέλιξη είναι και ο ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν τα Ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα.

Ο Συνασπισμός πιστεύει ότι πρέπει να αρχίσουν άμεσα διαβουλεύσεις για τα θέματα αυτά στο υψηλότερο επίπεδο, ανάμεσα στα κόμματα του Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς.

Στην κατεύθυνση αυτή επιθυμώ να συναντηθώ μαζί σας το γρηγορότερο στην έδρα του κόμματος σας προκειμένου να ανταλλάξουμε απόψεις.

Εξάλλου, όπως εκτιμήθηκε και κατά την πρόσφατη σύνοδο του Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς στο Βερολίνο, μια από τις πιο ελπιδοφόρες εξελίξεις της τελευταίας διετίας είναι η ανάπτυξη των κινημάτων κατά της νεοφιλελεύθερης εκδοχής της παγκοσμιοποίησης, με αφετηρία τη μεγάλη διεθνή διαδήλωση στο Σιάτλ και σημαντικό σταθμό το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ στο Πόρτο Αλέγκρε στις αρχές αυτού του χρόνου. Η σημασία των κινημάτων αυτών, που διακηρύσσουν "οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη" και ότι "ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός", αυξάνει καθώς γίνονται άμεσα αισθητές και στην Ευρώπη οι συνέπειες των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Ταυτόχρονα, όμως, νέοι κίνδυνοι προκύπτουν για την ανθρωπότητα από τις επιλογές της νέας αμερικανικής ηγεσίας, με πιο χαρακτηριστικές την προώθηση του λεγόμενου "Πολέμου των άστρων" και τον τορπιλισμό των συμφωνιών του Κιότο για το περιβάλλον.

Θεωρούμε λοιπόν ότι οι εκδηλώσεις που προγραμματίζονται με αφορμή την σύνοδο των G8 στην Γένοβα τον ερχόμενο Ιούλιο επιβάλλεται να υποστηριχθούν από κοινού στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό από τις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στη βάση της Διακήρυξης του Πόρτο Αλέγκρε, που έχουν συνυπογράψει και τα κόμματα μας. Στην κατεύθυνση αυτή, θα θέλαμε να προτείνουμε την ιδέα για μια κοινή παρουσία στη Γένοβα των ηγετών των κομμάτων του Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς, εκτιμώντας ότι το πολιτικό μήνυμα μιας τέτοιας παρουσίας θα είναι θετικό και πολυσήμαντο.

Για τη συγκεκριμένη υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων μπορούν να συνεργαστούν τα τμήματα διεθνών σχέσεων των κομμάτων μας.

Περιμένοντας τη θετική σας ανταπόκριση το ταχύτερο δυνατό, σας εκφράζω τη βαθιά μας εκτίμηση και τις θερμότερες ευχές μας,

Νίκος Α. Κωνσταντόπουλος"

To Γραφείο Τύπου