Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
30/05/2001

Συνάντηση του Προέδρου του ΣΥΝ με τον Πρεσβευτή της Σουηδίας για τα "λευκά κελιά" στην Τουρκία

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Πάνος Τριγάζης, μέλος της ΚΠΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων συναντήθηκαν σήμερα με τον πρεσβευτή της Σουηδίας κ. Μπιόρν ΄Ελμερ προκειμένου να συζητήσουν το μεγάλο ζήτημα των "λευκών κελιών" στην Τουρκία και να επιδώσουν έκκληση για το θέμα προς την Προεδρία της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης που αυτή την περίοδο ασκείται από την Σουηδία.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

"Την ώρα που γύρω μας κυριαρχούν οι δοσοληψίες και υποκρισίες κρατών και κυβερνήσεων, την ώρα που στο εσωτερικό καταναλώνουμε ασημαντότητες και μικρολογίες για αυτοσυντήρηση ενός κουρασμένου πολιτικού συστήματος, δίπλα μας στις εφιαλτικές φυλακές της Τουρκίας, 23 νεκροί και 599 μελλοθάνατοι από απεργία πείνας και 32 δολοφονημένοι πολιτικοί κρατούμενοι, μεγαλώνουν τη λιτανεία του θανάτου και της φρίκης.

΄Ολος ο κόσμος έπρεπε να βρίσκεται στο πόδι.
Ξεσηκωμένος, απαιτώντας να σταματήσει αυτή η βαρβαρότητα.
Αυτό δεν είναι η ανθρωπότητα του 21ου αιώνα. Δεν μπορεί να είναι η δημοκρατία του 21ου αιώνα.. Δεν πρέπει να είναι η Ευρώπη του 21ου αιώνα.

Ευρώπη δεν είναι μόνον τα κεκτημένα των αγορών και του κοινού νομίσματος.
Ευρώπη είναι οι ιστορικές κατακτήσεις της δημοκρατίας και του πολιτισμού, των δικαιωμάτων, των ελευθεριών και της προστασίας των μειονοτήτων και των πολιτών.

Η Τουρκία, πηγαίνοντας προς την Ευρώπη, οφείλει να καταλάβει ότι σ' αυτά τα θέματα, του πολιτισμού, της δημοκρατίας και της ελευθερίας, των δικαιωμάτων και της προστασίας μειονοτήτων και πολιτών, δεν υπάρχουν περιθώρια για να γίνονται αυτές οι κραυγαλέες, οι βάναυσες προκλήσεις.

Είδαμε τον Σουηδό πρέσβη που η κυβέρνησή του προεδρεύει αυτή την περίοδο της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. Του επιδώσαμε σχετική έκκληση, Και θεωρούμε ότι πρέπει και στο επίπεδο της κοινής γνώμης και στο επίπεδο των κομμάτων και των κοινοβουλίων και των διανοουμένων να ξεσηκωθεί ο κόσμος για τη μεγαλύτερη δυνατή αλληλεγγύη. Είναι υπόθεση δημοκρατίας και πολιτισμού για τις κοινωνίες του 21ου αιώνα."

To Γραφείο Τύπου