Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
10/04/2012

Συνέντευξη Τύπου Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου -- ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ

 


Αλ. ΚΑΛΥΒΗΣ: Σας καλημερίζουμε… Έχουμε ξεκινήσει έναν κύκλο παρεμβάσεων για τα κρίσιμα θέματα της ελληνικής κοινωνίας. Σήμερα κάνουμε την παρέμβασή μας για το μεγάλο ζήτημα της ανεργίας και της προστασίας των ανέργων.

Τον λόγο έχει ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας

 

ΟΜΙΛΙΑ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ

Να σας ευχαριστήσω που είστε σήμερα εδώ… Θα μου επιτρέψετε μια μικρή εισαγωγή, πολιτική εισαγωγή.

Βρισκόμαστε  λίγες ώρες πριν την επίσημη έναρξη μιας προεκλογικής περιόδου η οποία έρχεται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Η πρωτοφανής δυσαρμονία της λαϊκής βούλησης με τις ασκούμενες πολιτικές ήταν εμφανής εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Κι αν ο λαός είχε τη δυνατότητα με την ετυμηγορία του να δώσει λύση, δεν θα είχαμε φτάσει στο σημείο που σήμερα βρισκόμαστε.

Σήμερα η κοινωνία ασφυκτιά, η διετής εφαρμογή ενός μνημονίου λιτότητας έχει χρεοκοπήσει, έχει γονατίσει την κοινωνία. Και άρα πράγματι αυτές οι εκλογές είναι μια σημαντική ευκαιρία, είναι κρίσιμες εκλογές, όχι για να επιβεβαιώσουν τις πολιτικές τοποθετήσεις των κομμάτων, αλλά για να δώσουν διέξοδο, για να δώσουν λύση.

Οι πολίτες συνειδητοποιούν ότι τα κόμματα του μνημονίου, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., δεν μπορούν να δώσουν θετική κυβερνητική λύση. Το μπόνους των 50 εδρών που δίνει αυτός ο καλπονοθευτικός εκλογικός νόμος αυτή τη φορά εάν δοθεί σε ένα από τα δύο κόμματα, θα οδηγήσει τη χώρα σε παρατεταμένη πολιτική αστάθεια, σε κοινωνικό και πολιτικό  χάος. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αν την επομένη των εκλογών σχηματιστεί κυβέρνηση των κομμάτων του μνημονίου με στόχο την εφαρμογή απρόσκοπτα της δανειακής σύμβασης και του δεύτερου μνημονίου,  θα έχουμε τον Ιούνιο κατάσταση χάους στη χώρα. Νέα επώδυνα σκληρά μέτρα, φυσικά αγανάκτηση, οργή και αντίδραση από το λαό, καταστολή, δακρυγόνα, χημικά. Θα έχουμε μια κατάσταση χάους, που θα επιτείνεται φυσικά από την απόγνωση που θα προκαλεί  η βίαιη εφαρμογή αυτών των νέων επώδυνων σκληρών μέτρων που θα αφορούν τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα, τη μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, που θα στοχεύουν στη διάλυση των βασικών δυνατοτήτων επιβίωσης της λαϊκής οικογένειας.

Υπ΄ αυτή την έννοια, εμείς πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να διευκολυνθεί μια μνημονιακή συγκυβέρνηση σε διαρκή αντίθεση και σύγκρουση με την αντιμνημονιακή πλειοψηφία της κοινωνίας. Πρέπει οι κάλπες να βγάλουν λύση. Και η μόνη λύση είναι η δυνατότητα την επομένη των εκλογών να υπάρξει ένας νέος συνασπισμός εξουσίας, μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία αριστεράς ώστε να δοθεί σταθερότητα, ελπίδα και προοπτική.

Ο λαός με την ψήφο του μπορεί να επιβάλει και θα επιβάλει τη μετεκλογική συνεργασία των κομμάτων της αριστεράς για την ανατροπή του μνημονίου και για την ανασυγκρότηση της χώρας.

Εμείς ζητάμε από τις Ελληνίδες και τους Έλληνες  να τολμήσουν με την ψήφο τους να τρομοκρατήσουν τους τρομοκράτες. Την κυρία Λαγκάρντ, τον κ. Τόμσεν, την τρόικα, όλους αυτούς που μας απειλούν και μας εκβιάζουν με τη χρεοκοπία της δικής τους πολιτικής. Και φυσικά να τρομοκρατήσουν και να καταδικάσουν και τους εδώ υποτελείς τους, τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο.

Δεν έχουμε αμφιβολία ότι αυτοί θα σταματήσουν να τρομοκρατούν και να παρεμβαίνουν στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Χθες πήραμε μια πρόγευση απ΄ αυτά που είπε η κυρία Λαγκάρντ. Είμαστε βέβαιοι ότι μέχρι την τελευταία μέρα των εκλογών θα επιχειρήσουν να τρομοκρατήσουν και να εκβιάσουν το λαό, όπως το έκαναν όλο το προηγούμενο διάστημα. Πιστεύω όμως ότι ο ελληνικός λαός είναι πια ώριμος να δώσει λύση προοπτικής και εξόδου από την κρίση. Και η έξοδος από την κρίση είναι αριστερά.

Φίλες και φίλοι, σήμερα με την πρόταση νόμου που σας παρουσιάζουμε, ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει ένα επεξεργασμένο πόνημα που έχει στόχο την υπεράσπιση του δικαιώματος των ανέργων και των οικογενειών τους σε μια αξιοπρεπή διαβίωση κατά τη διάρκεια της περιόδου της ανεργίας μέχρι την εύρεση εργασίας.

Μιας και αναφέρθηκα πριν στο χάος της επομένης των εκλογών αν συνεχιστεί η μνημονιακή διακυβέρνηση, να σας πω ότι μια πρόγευση αυτού του χάους, του κοινωνικού χάους την έχουμε ήδη πάρει όλοι. Γιατί σε λίγο, έτσι όπως πάνε τα πράγματα, θα ψάχνουμε να βρούμε πόσο είναι το ποσοστό των απασχολούμενων και των εργαζόμενων κι όχι το ποσοστό των ανέργων. Ήδη η ανεργία αγγίζει το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού της χώρας, με βάση τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, και αναμένεται να κινηθεί μέσα στο 2012 προς το 26 με 28%, δηλαδή μέσα στο έτος που διανύουμε θα έχουμε περίπου ενάμισι εκατομμύριο ανέργους. Και την ίδια στιγμή, η ύφεση, που το 2012, με αφετηρία το τελευταίο τρίμηνο του 2011 ήταν στο 7,5%, αναμένεται να κινηθεί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citibank στο 8% ή της Barclays στο 9%. Αναφέρομαι σε εκτιμήσεις που έρχονται από την πλευρά των αντιπάλων μας, για να μην λένε διαρκώς ότι τα στοιχεία αυτά είναι στοιχεία που αφορούν Ινστιτούτα ή επεξεργασίες των δυνάμεων της εργασίας.

Είναι γνωστό όμως ότι η πραγματική ανεργία ξεπερνά κατά πολύ τη στατική ανεργία. Κι αυτό γιατί οι λεγόμενοι κρυφοί άνεργοι, δηλαδή αυτοί οι οποίοι δεν καταγράφονται, είναι περίπου 150 χιλιάδες για περισσότερα από 2 έως 3 χρόνια και δεν δηλώνουν την ανεργία τους γιατί δεν πιστεύουν ότι αυτό θα τους βοηθήσει σε οτιδήποτε. ΟΙ δεκάδες χιλιάδες άνεργοι που είναι ενταγμένοι σε προγράμματα του ΟΑΕΔ δεν θεωρούνται κατά τη διάρκειά τους στατιστικά άνεργοι, αφού τους αφαιρείται η κάρτα ανεργίας. Ενώ αυτοί που εργάζονται έστω και για μια ώρα την εβδομάδα πριν την στατιστική καταγραφή δεν καταγράφονται ως άνεργοι.

Επιπλέον το σύστημα προστασίας από την ανεργία που ισχύει σήμερα είναι ελλιπέστατο. Είναι ανεπαρκές, είναι προσβλητικό για τους εργαζόμενους και τους ανέργους. Θεωρείται μαζί με αυτό της Μεγ. Βρετανίας το πλέον υποτυπώδες στην ευρωζώνη. Το βασικό επίδομα της ανεργίας μέχρι τον προηγούμενο μήνα ανέρχονταν στα 461,5 ? το μήνα και αντιστοιχούσε στο 5% περίπου του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, Με την πράξη υπουργικού συμβουλίου της 14ης Φεβρουαρίου του 2012 μειώθηκε στα 359 ? το μήνα. Το επίδομα στους μακροχρόνια ανέργους, μετά τη λήξη της δωδεκάμηνης τακτικής επιδότησης είναι εξευτελισμός και σπρώξιμο στην εξαθλίωση, 200 ? το μήνα για διάστημα μέχρι 12 μήνες. Και με προϋποθέσεις τόσο δύσκολες που τελικά επιδοτούνται γι αυτό το διάστημα μόνο κάποιες εκατοντάδες από τους εκατοντάδες χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους.

Το επίδομα ανεργίας των νέων, ηλικιών μεταξύ 20 και 29 ετών, εφ΄ όσον παραμένουν στα μητρώα ανέργων για ένα χρόνο είναι ακόμα πιο εξευτελιστικό. Είναι επίδομα πείνας. 73,7 ? το μήνα, για διάστημα  πέντε μηνών, το οποίο μάλιστα το παίρνουν ελάχιστοι απ΄ αυτούς.

Από το σύνολο των ανέργων, τελικά επιδοτείται μόνο ένα ποσοστό περίπου 30%. Κι όλα αυτά δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα, οικονομικά αδιέξοδα, κοινωνικό αποκλεισμό, ψυχολογικές διαταραχές. Έχει καταγραφεί, από επίσημα στοιχεία, ότι ένα μεγάλο μέρος των αυξημένων αυτοκτονιών στη χώρα οφείλεται στην ανεργία.

Και βεβαίως είμαστε όλοι γνώστες του γεγονότος ότι έχουμε ένα νέο κύμα μετανάστευσης, αντίστοιχο αυτό των δεκαετιών του ΄50 και του ΄60, κυρίως νέων επιστημόνων, που δεν μπορούν να βρουν εργασία στη χώρα μας και φεύγουν στο εξωτερικό.  Ήδη τα δυο χρόνια του μνημονίου εκτιμάται ότι έχουν φτάσει τις 150 χιλιάδες. Και εξ όσων γνωρίζουμε νέοι επιστήμονες φεύγουν στο εξωτερικό και εργάζονται σε δουλειές που δεν έχουν να κάνουν με το επιστημονικό τους αντικείμενο.

Πριν από 15 μέρες είχαμε εδώ τον Πρόεδρο του Αριστερού Κόμματος Σουηδίας ο οποίος μας είπε ότι έχει καταγραφεί πως νέοι επιστήμονες εργάζονται στο Μετρό, καθαριστές, σε οποιεσδήποτε άλλες δουλειές εκτός απ΄ αυτήν του επιστημονικού τους αντικειμένου.

ΟΙ δημόσιοι πόροι που διατίθενται στη χώρα μας για την απασχόληση και την ανεργία είναι λιγότεροι του 1% του ΑΕΠ. Είναι τρεις έως  πέντε φορές χαμηλότεροι από τους αντίστοιχους δημόσιους πόρους που διατίθενται στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Και για μας αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Δεν μπορεί να θέλουμε να είμαστε μια χώρα της ευρωζώνης χωρίς να διαθέτουμε τα ποιοτικά εκείνα στοιχεία που αφορούν την  κοινωνική πολιτική, που παρέχονται στις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Δεν μπορούμε να θέλουμε να είμαστε μια χώρα της ευρωζώνης μεν, αλλά με στοιχεία αντίστοιχα σε μισθούς και σε κοινωνικό κράτος της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, των χωρών της Ανατ. Ευρώπης ή, ακόμα χειρότερα, χωρών του λεγόμενου Τρίτου κόσμου.

Υπ΄ αυτή την έννοια, εμείς καταθέτουμε μια πρόταση νόμου  που βασίζεται και πορεύεται στην θεμελιώδη και αναπαλλοτρίωτη αρχή του ΣΥΡΙΖΑ για τους ανέργους και για την ανεργία, ότι κανένας άνεργος δεν μπορεί να είναι χωρίς επίδομα ανεργίας, κανένας άνεργος  δεν μπορεί να είναι χωρίς περίθαλψη και ασφάλιση κι ότι το επίδομα ανεργίας δεν μπορεί να είναι  μια φιλανθρωπία εξαθλίωσης. Πρέπει να επανέλθει άμεσα στα επίπεδα του 2001, δηλαδή σε αυτά πριν την εφαρμογή των μνημονιακών νόμων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο θεωρεί ως πρώτη πολιτική κοινωνική προτεραιότητα να έχουν όλοι πλήρη, σταθερή και ποιοτική εργασία. Υπ΄ αυτή την έννοια, αντιλαμβανόμαστε απολύτως ότι ο αγώνας για την στήριξη της κοινωνικής περιθωριοποίησης και των ανέργων είναι απόλυτα συμβατός με τον αγώνα για ανάπτυξη, για στήριξη της απασχόλησης και για μείωση της ανεργίας.

Από την άλλη πλευρά,  είναι φανερό ότι πρέπει ταυτόχρονα να στηθεί κι ένα δίχτυ ασφαλείας. Το λέω αυτό, γιατί η πρότασή μας δεν μπορεί να ειδωθεί, πέρα και έξω από τη βασική μας στρατηγική, που είναι η καταγγελία της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου. Και δεν μπορεί να ειδωθεί και πέρα και έξω και από τη συνολική μας κατεύθυνση παραγωγικής ανασυγκρότησης ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης που θα μειώσει δραστικά την ανεργία και άρα θα μειώσει και το κόστος στήριξης των ανέργων, γιατί είναι φανερό ότι η δική μας πρόταση έχει ένα υψηλό κόστος σε πρώτη βάση, αλλά στο βαθμό που συνοδεύεται από συγκεκριμένες στοχευμένες πολιτικές ανάπτυξης, στήριξης της απασχόλησης τότε το κόστος διαρκώς θα μειώνεται και θα είναι ανταποδοτικό απέναντι στην κοινωνία.

Άμεσα μέτρα λοιπόν μιας πολιτικής δημιουργίας νέων ή διάσωσης θέσεων εργασίας είναι:

1.    Υιοθέτηση ενός εκτεταμένου προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

2.    Η καθιέρωση ρήτρας απασχόλησης για τα επιδοτούμενα επενδυτικά σχέδια του ιδιωτι9κού τομέα.

3.    Η άμεση κάλυψη όλων των κενών στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής και της πρόνοιας. Και αναφέρομαι σ΄ εκείνα τα δραματικά κενά στα νοσοκομεία, που έχουν τεράστια έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στα σχολεία.

4.    Η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και άλλων τομέων της οικονομίας που διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα.

5.    Η αντικατάσταση του άρθρου 99 του νέου Πτωχευτικού Κώδικα που λειτουργεί ως πλυντήριο ευθυνών των ιδιοκτητών των επιχειρήσεων και ως προθάλαμος  ανεργίας για τους εργαζόμενους.

6.    Η χορήγηση νομοθετικά της δυνατότητας αυτοδιαχείρισης των εγκαταλελειμμένων από τους ιδιοκτήτες τους και κατειλημμένων από τους εργάτες επιχειρήσεων. Είναι κάτι το οποίο εφαρμόστηκε στην μακρινή Αργεντινή μετά από τη μεγάλη κρίση του 2001.

7.    Η απαγόρευση των αναιτιολόγητων απολύσεων. Και βεβαίως η απαγόρευση απολύσεων εργαζομένων άνω των 55 ετών, χωρίς καμία αιτιολογία, καθώς και εργαζομένων που είναι οι μόνοι εργαζόμενοι γονείς σε μια οικογένεια. Γιατί ένας άνεργος στα 55 του, όπως όλοι γνωρίζετε, είναι σαν να σκοτώνει κανείς το άλογο όταν γεράσει. Δεν μπορεί να βρει δουλειά. Και, τέλος,

8.    Καμία απόλυση στο δημόσιο και κατάργηση του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας. Το δημόσιο χρειάζεται αναδιοργάνωση, χρειάζεται ανασυγκρότηση, αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν τα υπαρκτά προβλήματα με απολύσεις.

Τα άρθρα του σχεδίου νόμου που έχετε στη διάθεσή σας καλύπτουν τον ορισμό του ανέργου, και ειδικότερα του μακροχρόνια ανέργου, την απλοποίηση και τον σαφή προσδιορισμό των προϋποθέσεων επιδότησης της ανεργίας, το ύψος του επιδόματος, τη διάρκεια της επιδότησης, τη συνταξιοδοτική και ιατροφαρμακευτική  κάλυψη των ανέργων, τη διαφορική αντιμετώπιση ειδικών κατηγοριών ανέργων, φορολογικές διευκολύνεις των ανέργων καθώς και τις υπόλοιπες πτυχές ενός έκτακτου προγράμματος αντιμετώπισης της ανεργίας, όπως αυτό που σας περιγράψαμε.

Άμεσος στόχος μας είναι να επανέλθουν τώρα τα επιδόματα ανεργίας στο ύψος που είχαν πριν την πρόσφατη μείωσή τους. Άμεσος στόχος μας είναι να μην υπάρχει ούτε ένας άνεργος χωρίς επίδομα ανεργίας, γιατί πρώτα απ΄ όλα και πάνω απ΄ όλα  οι άνεργοι πρέπει να σωθούν από την πείνα. Σε αυτό το σημείο είμαστε. Αυτό είναι το πρώτιστο μέλημά μας. Να μην υπάρχει κανένας συμπολίτης μας που θα βρίσκεται στα όρια της εξαθλίωσης και θα αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης, κυριολεκτικά. Αυτός είναι ο στόχος μας κι αυτό είναι ίσως και το μόνο που μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα είναι η πρώτη μας προτεραιότητα κι ότι θα το καταφέρουμε αν ανατρέψουμε αυτή τη βαρβαρότητα και έχουμε τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε μια εναλλακτική πολιτική ανάπτυξης, παραγωγικής ανασυγκρότησης, ελπίδας και ανθρωπιάς.

Παρέμβαση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μιχ. Κριτσωτάκη

Δίνεται σήμερα αυτή η συνέντευξη Τύπου και αφού πρώτα έχει κατατεθεί η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο «Μέτρα προστασίας των ανέργων και κυρίως των μακροχρόνια ανέργων» που έχετε στα χέρια σας, με κύρια στόχευση:

1.    Να μπει στο κέντρο του ενδιαφέροντος της κοινωνίας μας το θέμα της ανεργίας, των ανέργων, να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία-ανακούφιση των μακροχρόνια ανέργων, να ξεκινήσει, με αφορμή όλα αυτά, η συζήτηση για το φρενάρισμα του «κοινωνικού καρκίνου». Μακροπρόθεσμα βέβαια το θέμα της εργασίας-απασχόλησης-ανάπτυξης απαιτεί άλλη κυβέρνηση (άλλης κατεύθυνσης), άλλη πολιτική. Μια κυβέρνηση που να στηρίζεται, όχι στις τράπεζες, στους τραπεζίτες,  στη νεοφιλελεύθερη αντικοινωνική αντίληψη-πολιτική και πρακτικές, αλλά σε μια κυβέρνηση που θα στηρίζεται στον κόσμο της εργασίας, στην πλειοψηφία της κοινωνίας, σε αυτούς που παράγουν.

2.    Στις εκλογές, εφ΄ όσον αυτές προκηρυχθούν όπως λέει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, να σπάσουμε την ατζέντα που σκαρώνουν πονηρά οι κυβερνώντες.

Θέλουν να εγγράψουν τον φόβο, το σκοτάδι, την ξενοφοβία, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των μεταναστών, την τρομολαγνεία, την στοχοποίηση και την εξαφάνιση των αγώνων, να μιλήσουν για ισχυρές αυτοδύναμες κυβερνήσεις, όχι όμως για το πόσοι άνθρωποι, πόσα τμήματα του πληθυσμού θα πέφτουν καθημερινά κάτω από το όριο της φτώχειας, όχι για την ανεργία, τους ανέργους, τις ειδικές κατηγορίες ανέργων, νέοι (πάνω από 50% η ανεργία), γυναίκες, μακροχρόνια άνεργοι, επισφαλείς εργαζόμενοι-απασχολήσιμοι, για τα ισχνότερα εισοδήματα ανεργίας στην Ευρώπη, για τους εποχιακά απασχολούμενους (τουρισμό, επισιτισμό… κ.λπ) για τα χαμηλά ημερομίσθια και μισθούς που, αν συνεχιστεί ο μνημονιακός κατήφορος, θα γίνουν μισθοί Βουλγαρίας και Ινδίας.

Δεν θα τους αφήσουμε να κάνουν εκλογές με ψεύτικη ατζέντα. Να το ξεχάσουν. Θα μας βρουν μπροστά τους.

Απέναντι στο ψέμα τους και την  πονηριά τους, θα βρουν την ανεργία, τον άνεργο και τον ΣΥΡΙΖΑ που θα σταθεί πολιτικά αλληλέγγυος με προτάσεις και αγώνες.

Θα τους ταράξουμε στον ύπνο τους, στην καθημερινότητα και στην κάλπη.

Έχουμε προτάσεις για την κοινωνία. Έχουμε κότσια.

Παρέμβαση Δημ. Στρατούλη, Συντονιστή Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

 Προτεραιότητα και στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να έχουν όλοι οι κάτοικοι της χώρας μας πλήρη, σταθερή, ποιοτική, ασφαλισμένη και αξιοπρεπώς αμειβόμενη εργασία.

Ο στόχος αυτός μπορεί να προωθηθεί από μια αριστερή προοδευτική κυβέρνηση, που με τη στήριξη του λαϊκού κινήματος θα ανατρέψει τα μνημόνια, θα αμφισβητήσει το δημόσιο χρέος και θα εφαρμόσει ένα εναλλακτικό πρόγραμμα παραγωγικής και αναπτυξιακής ανασυγκρότησης με κατεύθυνση το σοσιαλισμό.

Στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου παραθέτουμε μια σειρά μέτρων για τη διάσωση ή τη δημιουργία θέσεων εργασίας με κεντρικό άξονα τις δημόσιες και κοινωνικές επενδύσεις και το 35ωρο χωρίς μείωση των αποδοχών.

Ταυτόχρονα, όμως, θεωρούμε ότι οι άνεργοι/ες μέχρι να βρουν δουλειές  πρέπει πρώτα από όλα να μπορέσουν να επιβιώσουν στις δύσκολες, και γιʼ αυτούς ακόμα δυσκολότερες συνθήκες της οικονομικής κρίσης. Ειδικά σήμερα, που οι εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές από την συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν οδηγήσει τα ποσοστά της ανεργίας σε τόσο ψηλά επίπεδα, που η χώρα μας γνώρισε μόνο μετά από μεγάλες εθνικές καταστροφές (μικρασιατική καταστροφή, γερμανική κατοχή), τους ανέργους στην εξαθλίωση και τις νεότερες ηλικίες στην ξενιτιά.

Επομένως είναι αναγκαία η θέσπιση ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος προστασίας, οικονομικής και κοινωνικής στήριξης των ανέργων και ένας αναβαθμισμένος, ενιαίος, δημόσιος και τριμερώς χρηματοδοτούμενος ΟΑΕΔ, που να το εφαρμόσει.

 Με την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουμε να διασφαλίζεται στους ανέργους, μέχρι να βρουν εργασία, και στις οικογένειές τους ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, όσον αφορά το ύψος και τη διάρκεια χορήγησης του επιδόματος ανεργίας, την επιδότηση ενοικίου κατοικίας, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

Η επεξεργασία της πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν συλλογική. Εργάστηκαν για την διαμόρφωσή της σε διαδοχικές συσκέψεις εργασίας, με ευθύνη της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, δεκάδες εργατολόγοι, συνδικαλιστές, άνεργοι και εργαζόμενοι, παίρνοντας υπόψη και προτάσεις εργατικών συνδικάτων και επιτροπών ανέργων.

O ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί αναγκαία τη συγκρότηση ενός μαζικού και διεκδικητικού κινήματος των ίδιων των ανέργων. Επίσης την ανάπτυξη του κινήματος αλληλεγγύης και έμπρακτης στήριξης των ανέργων, των φτωχών, των αστέγων και γενικότερα των θυμάτων των κατεδαφιστικών πολιτικών της τρόικας και της κυβέρνησης από τους εργαζόμενους, τα εργατικά συνδικάτα, την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλους κοινωνικούς φορείς και κινήματα, ώστε αυτή την περίοδο να μην βρεθεί κανείς και καμιά μόνος/η του/ης απέναντι στην κρίση.

Μάρκος Μπασιούκας (Μέλος της Π.Σ.Ε. και τους Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ)

Θέλω να σας μεταφέρω την απόγνωση που βιώνουν οι άνεργοι/ες την οποία κατέθεσαν σε διαδοχικές συσκέψεις τις οποίες κάναμε μαζί τους, για να καταλήξουμε στην πρόταση Νόμου, που σας παρουσίασε ο Πρόεδρος της Κ.Ο., Αλ Τσίπρας,

Χαρακτηριστικά οι δεκάδες άνεργοι/ες που συμμετείχαν τόνισαν: Την αίσθηση αχρηστίας, έλλειψη αξιοπρέπειας που βιώνουν.

Δεν ζητούν είπαν φιλανθρωπία και ελεημοσύνη, αλλά εργασία. Θέλουν ψυχολογική στήριξη

Οι άνεργοι δεν έχουν κοινό χώρο έκφρασης.

Αναφέρθηκαν στην απελπισία για δουλειά στον ίδιο χώρο. Δυσβάστακτες είναι οι εισφορές των νέων αυτοαπασχολούμενων.

Ζήτησαν να διοργανώσουμε από κοινού εκδηλώσεις στήριξης των ανέργων. Ανάγκη για δωρεάν πρόσβαση στα ΜΜΜ για εύρεση δουλειάς γιατί είναι αναγκασμένοι να γυρίζουν όλη την Αττική ακόμα και σε μια μέρα, πληρώνοντας 20 και πλέον ευρώ στο ψάξιμο για εργασία.

Σύνδεση με τοπικές κοινωνίες. Υπάρχουν εποχικοί αναπληρωτές και ωρομίσθιοι που μετά γίνονται άνεργοι. Επίσης υπάρχουν άνεργοι απολυμένοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Και, τέλος άνεργοι, νέοι και νέες, που ψάχνουν για δουλειά, είτε έχουν σπουδάσει, είτε όχι.

Οι μειώσεις μισθών και συντάξεων είναιμεγάλο χτύπημα για τους ανέργους που στηρίζονται από τους δικούς τους εργαζόμενους και συνταξιούχους, γονιούς, αδέρφια, συγγενείς.

Η μαζική φυγή στο εξωτερικό πρέπει να σταματήσει.

Η επιδότηση συνεταιρισμών ανέργων είναι μια πρόταση.

Σε ένα σημείο συμφώνησαν όλοι/ες, ότι δεν πρέπει να μείνουν στο σπίτι, κλαίγοντας την μοίρα τους, αλλά αγωνιστικά να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη ζωή, στην εργασία, στη μόρφωση και τον πολιτισμό, μαζί με όλους τους εργαζόμενους.

Ο αγώνας αυτός περνάει μέσα από την ανατροπή των μνημονίων και της τρόικας και τη συντριβή των κομμάτων ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και των δορυφόρων τους, στις επερχόμενες εκλογές.

 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

 

-       Αννέτα Καββαδία (ΝΕΤ): κ. Πρόεδρε σας άκουσα να λέτε ότι ο λαός θα επιβάλλει τη μετεκλογική συνεργασία της Αριστεράς και θέλω να σας ρωτήσω τι σας κάνει να αισιοδοξείτε τη στιγμή που υπάρχει ένα δεδομένο. Το γεγονός ότι οι προτάσεις σας για συνεργασία συναντούν την άρνηση των υπολοίπων κομμάτων και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και της Δημοκρατικής Αριστεράς με πιο πρόσφατη την άρνησή τους πάνω στη συγκεκριμένη…

 

Με κάνει να αισιοδοξώ το γεγονός ότι η απήχηση της πρότασής μας είναι πάρα πολύ μεγάλη στην κοινωνία και όχι μόνο στον κόσμο της Αριστεράς. Και κυρίως με κάνει να αισιοδοξώ το γεγονός ότι δεν ακούω σοβαρά αντεπιχειρήματα από όλους όσους αρνούνται τη συμπόρευση. Επιχειρήματα τα οποία θα μπορούσαν να σταθούν σε συνθήκες όπου ο καθένας με την επιλογή του θα έκρινε την πορεία του τόπου, δηλαδή το αν θα έχουμε μια μνημονιακή κυβέρνηση που θα εφαρμόσει τη βαρβαρότητα ή μια κυβέρνηση που θα καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση και θα ακυρώσει το μνημόνιο.

Δεν έχω ακούσει σοβαρά επιχειρήματα. Από τη μια μεριά ακούω ότι η πρότασή μας για συνεργασία στις μονοεδρικές που δίνει μια άλλη δυναμική και θα κόνταινε ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες ΠΑ.ΣΟ.Κ. - Ν.Δ. αν θα έχουν 151 βουλευτές και θα συνεχίζουν να εφαρμόζουν το μνημόνιο, ότι είναι ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Μα πότε άλλοτε υπήρξε τέτοιου είδους πρόταση από ένα κόμμα, λίγο πριν τις εκλογές, που βρίσκεται σε ανοδική πορεία, δηλαδή πρόταση που να λέει ότι σε 7 από τις 8 περιφέρειες δε θα κατεβάσουμε ψηφοδέλτιο και θα στηρίξουμε τα ψηφοδέλτια των άλλων;

Μπορεί αυτό να είναι μια απάντηση σοβαρή, ότι είναι επικοινωνικαό πυροτέχνημα; Εάν, λοιπόν, έχετε αμφιβολίες για το αν το εννοούμε, δεχτείτε και ελάτε να κάτσουμε σε ένα τραπέζι να δούμε πώς θα συμβεί. Είναι μια αμήχανη απάντηση, είναι μια αμυντική απάντηση. Και από την άλλη πλευρά, από την πλευρά του Κομμουνιστικού Κόμματος, ακούμε επιχειρήματα τα οποία δεν μπορούν να σταθούν.

Ξέρετε εγώ έχω, θα το έχετε αντιληφθεί, ένα ιδιαίτερο σεβασμό και εκτίμηση στην κυρία Παπαρήγα. Αλλά αυτό που άκουσα από την ομιλία της προχθές στο Γέρακα μου φάνηκε αδιανόητο. Δηλαδή, να λέμε ότι πρέπει η Αριστερά να μη γίνει κυβέρνηση γιατί αν η Αριστερά γίνει κυβέρνηση ποιος θα είναι αντιπολίτευση; Η Ν.Δ.; Δε θα είναι καλή αντιπολίτευση. Ειλικρινά δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό το επιχείρημα.

Ο λαός αυτή τη στιγμή χρειάζεται προοπτική, στήριξη. Αλλιώς θα οδηγηθούμε όλοι σε απονενοημένες ενέργειες, στην αυτοκτονία. Κανένας λαός δεν μπορεί να αυτοκτονήσει ή να έχει σαν στόχο να αυτοκτονήσει. Εδώ χρειάζεται να δώσουμε απάντηση στα μεγάλα προβλήματα, να δώσουμε προοπτική, να δώσουμε ελπίδα. Όχι να μας νοιάζει μη τυχόν και δεν έχουμε ισχυρή αντιπολίτευση, αν είναι η Ν.Δ. και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός στην αντιπολίτευση. Ε, τότε να τους ψηφίσουμε να γίνουν κυβέρνηση, μη τυχόν και τους έχουμε στην αντιπολίτευση.

Επιτρέψτε μου όμως να σας πω ότι για μας βασικός αντίπαλος σʼ αυτές τις εκλογές δεν είναι ούτε ο κ. Κουβέλης, ούτε η κυρία Παπαρήγα. Για μας βασικός αντίπαλος είναι τα κόμματα του μνημονίου και, αν θέλετε, και ιδιαίτερα ο κ. Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς ο οποίος μέχρι το δεύτερο μνημόνιο παρίστανε τον αντιμνημονιακό, και προκειμένου να επιδιώξει να γίνει πρωθυπουργός πάνω σε κοινωνικά ερείπια, έδωσε τη χαριστική βολή και στήριξε την καταρρέουσα κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου, φέρνοντας τον κ. Παπαδήμο στην εξουσία για να ολοκληρωθεί το έγκλημα.

Και σήμερα είναι ψεύτης. Λέει ακριβώς ό,τι έλεγε ο κ. Καρατζαφέρης για το πρώτο μνημόνιο, ότι δεν ψήφισε τα μέτρα αλλά ψήφισε μόνο τα δάνεια. Έτσι έλεγε και ο κ. Καρατζαφέρης.

Όμως ο κ. Σαμαράς είναι αυτός που με τη στήριξή του στο δεύτερο μνημόνιο μείωσε το επίδομα της ανεργίας από τα 460 ? στα 360 ?, μείωσε τις επικουρικές συντάξεις, μείωσε τον κατώτατο μισθό και σήμερα ταΐζει, με το πρόγραμμά του τους μεγαλοεπιχειρηματίες, ή μάλλον τάζει, για να το πω διαφορετικά, υπόσχεται ότι θα μειώσει τις φοροαπαλλαγές στους έχοντες και κατέχοντες και σιωπά για το πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα και πώς θα βουλώσει τις τρύπες που θα δημιουργήσουν.

Ε, λοιπόν, εμείς αυτή τη συνωμοσία της σιωπής θα τη σπάσουμε και θα πούμε ότι η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να υπάρξει με ενίσχυση των δύο κομμάτων που μας οδήγησαν σʼ αυτή και δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ρήξεις με τα μεγάλα συμφέροντα. Διότι, για να κερδίσουν κάποιοι πρέπει κάποιοι να χάσουν. Εμείς λέμε ότι πρέπει να κερδίσουν οι εργαζόμενοι και ο λαός και άρα πρέπει να χάσει το μεγάλο κεφάλαιο.

Τους πόρους για να στηρίξουμε την κοινωνία για τους ανέργους, θα τους βρούμε μέσα από τη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου, τη φορολογία του πλούτου και μέσα από ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας αλλά και μ σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους και τους πιστωτές.

 

-       κ. Πρόεδρε σας άκουσα προχθές με πολύ προσοχή και ίσως είναι η πρώτη φορά που διέκρινα σε εσάς να μιλάτε για μια αριστερά που μπορεί να διεκδικήσει ακόμα και την εξουσία. Ας κάνουμε μια υπόθεση ότι δηλαδή για πρώτη φορά θα κληθεί η αριστερά να αναλάβει στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας τα ηνία της εξουσίας. Αυτό σημαίνει πολύ πρακτικά ότι θα λάβετε το 50% μπόνους. Τις 50 έδρες. Αν, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές, θα λάβετε το μπόνους των 50 εδρών. Κάτι το οποίο έχετε χαρακτηρίσει καλπονοθευτικό. Κι έχετε δίκιο βεβαίως, διότι αντιπροσωπεύει το 18% του εκλογικού σώματος. Κι έχετε απόλυτο δίκιο σε αυτό που λέτε. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας και από καμία πολιτική παράταξη που να μην το χαρακτηρίζει καλπονοθευτικό αυτό το σύστημα. Θα το δεχτείτε;

 

Είναι ένα έξυπνο ερώτημα το οποίο θέτετε, αλλά εάν ο λαός μας δώσει τη δυνατότητα να είμαστε πρώτη πολιτική δύναμη και άρα, με βάση το νόμο που θα πάμε στις εκλογές, πάρουμε αυτές τις 50 έδρες, θα το αξιοποιήσουμε για να ψηφίσουμε – και θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφίσουμε στη Βουλή – την απλή αναλογική.

Και το δεύτερο, η καταγγελία της δανειακής σύμβασης.

Η ουσία είναι ότι είμαστε αναγκασμένοι να παίξουμε με κανόνες, οι οποίοι δεν είναι δίκαιοι και δεν είναι τίμιοι. Αλλά σε αυτούς τους κανόνες πρέπει να παίξουμε και μέσα από αυτούς τους κανόνες να προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς και να κερδίσουμε το παιχνίδι.

Αντιλαμβάνομαι απολύτως ότι αυτό το οποίο επιδιώκουμε, ο στόχος μας, δεν είναι ένας εύκολος στόχος, αλλά δεν είναι αδύνατος. Και σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν δεν καταφέρουμε να είμαστε πρώτη δύναμη και πάρουμε εμείς το μπόνους των 50 εδρών και ακόμα και με το μπόνους των 50 εδρών στον Σαμαρά, κάτι για το οποίο φαίνεται με την επιμονή τους στην μικροκομματική σκοπιμότητα δουλεύουν τελικά η κα Παπαρήγα και ο κ. Κουβέλης. Ακόμα και αν αυτό συμβεί, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, ότι δεν θα μπορούν να έχουν 151 βουλευτές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και αυτός είναι ο τρόμος τους. Και αυτός είναι ο πανικός της κας Λαγκάρντ, της κας Μέρκελ, του κ. Σόιμπλε. Και γιʼ αυτό θα συνεχίσουν τις παρεμβάσεις στην ελληνική πολιτική ζωή.

Ο στόχος μας, λοιπόν, είναι διπλός. Βεβαίως, η μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, της ενωτικής πρότασης της αριστεράς, της πρότασης εκείνης που δίνει διέξοδο εναλλακτική στη σημερινή κρίση αλλά ταυτόχρονα στόχος μας είναι, όπως έχουμε εξαγγείλει, τα δυο κόμματα του μνημονίου να μην έχουν ούτε το 51% που θα νομιμοποιεί το μνημόνιο δημοκρατικά, θα δίνει δηλαδή δημοκρατική νομιμοποίηση σε αυτές τις πολιτικές και φυσικά ούτε 151 για να συνεχίζουν να τις εφαρμόζουν.

 

-       Π.Τσούτσιας: ένα ερώτημα σε σχέση με την ανεργία. Είπατε ότι το κόστος θα είναι υψηλό για να μπορέσετε να προστατεύσετε τους ανέργους και το συνδυάσατε με μέτρα ανάπτυξης. Τα μέτρα ανάπτυξης, όμως, αργούν να έρθουν. Οπότε από πού θα βρείτε αυτά τα χρήματα; Θα πρέπει άμεσα να δώσετε κάποια λεφτάς τους ανέργους. Από που θα βρεθούν αυτά τα λεφτά;

 

Εμείς ήδη έχουμε εξαγγείλει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα φορολόγησης του πλούτου. Το οποίο το καταθέτουμε ανεξάρτητα από την έκβαση που θα έχει η ισχυρή πολιτική διαπραγμάτευση στο ευρωπαϊκό πεδίο για ένα εναλλακτικό του μνημονίου εθνικό πρόγραμμα παραγωγικής και οικονομικής ανασυγκρότησης. Και έχουμε μιλήσει πολύ συγκεκριμένα και πολύ στοχευμένα και  κοστολογημένα, αν θέλετε.

Μιλήσαμε για την ανάγκη να υπάρξει έκτακτη εισφορά στους εφοπλιστές, στο εφοπλιστικό  κεφάλαιο. Που έχουμε το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο και έχουν 58 διαφορετικές φοροαπαλλαγές. Το πρώτο πράγμα που θα έκανε ένας νέος συνασπισμός εξουσίας, θα ήταν να σταματήσει να φορολογεί τη φτώχεια και να φορολογήσει επιτέλους τον πλούτο σε αυτή την χώρα.

Επιπλέον, έχουμε μιλήσει για την ανάγκη δημιουργίας και έχουμε προγραμματικές επεξεργασίες, είναι έτοιμο δηλαδή, περιουσιολόγιο. Όπου ο κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα, όχι μονάχα οι πολιτικοί, θα υποχρεούται να δηλώνει το πόθεν έσχες. Ούτως ώστε να είναι καταγεγραμμένη κινητή και ακίνητη περιουσία. Όποιος δηλώνει ψευδή δήλωση να απειλείται και να γίνεται πράξη η δήμευση του ήμισυ της περιουσίας του, ώστε να μπορούμε να φορολογήσουμε όχι μονάχα ακίνητη περιουσία στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό και όχι μονάχα καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Αλλά και  μετοχές, συμμετοχή σε off shore εταιρίες. Όλα όσα ψάχνουν να βρουν για να κρύβουν τα έσοδά τους οι πολύ  πλούσιοι και είναι αρκετοί.

Ταυτόχρονα, κατά καιρούς έχουμε αναφερθεί στο πως η Γερμανία μετά τον πόλεμο βγήκε από την κρίση. Κυρίως έχω κάνει αναφορές στην πολυμερή διαπραγμάτευση και στη διαγραφή του χρέους της. Αλλά, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να σας θυμίσω και έναν νόμο που ψήφισε συντηρητική κυβέρνηση στη Γερμανία το 1952 και αφορούσε τη φορολογία των πλουσίων. Τότε, λοιπόν, προκειμένου να μπορέσει να σταθεί και να ανοικοδομηθεί η καταρρέουσα γερμανική οικονομία, είχαν θεσπίσει έναν νόμο όπου οι έχοντες περιουσία πάνω από 130 χιλιάδες γερμανικά μάρκα – μην κάνετε αντιστοίχηση με τις σημερινές τιμές, αλλά είναι ένα μεγάλο ποσό – υποχρεούνταν σε ένα βάθος 25ετίας να δώσουν το ήμισυ της ονομαστικής αξίας της περιουσίας τους σε ισόποσες τριμηνιαίες δόσεις.

Λοιπόν, υπάρχουν δυνατότητες να πάρουμε χρήματα από αυτούς που έχουν εάν, βεβαίως, υπάρχει πολιτική βούληση.

Και να σας πω και κάτι άλλο. Οι απειλές ότι αυτοί οι έχοντες, οι πλούσιοι, που λένε ότι κάνουν και επενδύσεις, αλλά εγώ δεν έχω δει και καμία επένδυση σοβαρή, κρατικοδίαιτο κεφάλαιο είναι το κεφάλαιο στη χώρα μας. Πάρτε για παράδειγμα τον Πρόεδρο του ΣΕΒ. Ελάτε να μου πείτε εσείς πόσους εργαζόμενους έχει στην ευθύνη του και ποιες είναι οι τελευταίες επενδύσεις που έκανε σε αυτή τη χώρα. Ένα κρατικοδίαιτο κεφάλαιο είναι. Αυτό που λυμαίνεται την υπεραξία, βγάζει από τη μύτη ξύγκι, από τον ελληνικό λαό.

Να μας πείτε, λοιπόν, εάν αυτοί οι άνθρωποι επιμείνουν στις απειλές τους ότι θα φύγουν από τη χώρα ή θα διώξουν τις επιχειρήσεις τους από τη χώρα ή θα κατεβάσουν τις ελληνικές σημαίες από τα πλοία τους και θα ανεβάσουν σημαία Λιβερίας, ε τότε η απάντηση από μια κυβέρνηση της αριστεράς, από ένα νέο συνασπισμός εξουσίας θα είναι, να πάρουν και τις βίλες τους, να πάρουν και τα Καγιέν τους, να πάρουν και τα σκάφη τους και να μετακομίσουν στη Λιβερία. Δεν μπορούν να έχουν πολιτικά δικαιώματα στη χώρα και να απαιτούν να μην πληρώνουν μία, τη στιγμή που η χώρα βυθίζεται, τη στιγμή που η χώρα γονατίζει.

Για να βγει η Ελλάδα από την κρίση, πρώτο ζήτημα είναι αυτό. Πρώτη προτεραιότητα. Βεβαίως και το χρέος. Αλλά το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να εφαρμόσουμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Να κατανέμονται τα βάρη δίκαια. Να σταματήσει αυτή η εξωφρενική, η σκανδαλώδης ανισότητα που έχει γονατίσει  τους φτωχούς και έχει διαλύσει τους μικρομεσαίους και αφήνει στο απυρόβλητο το μεγάλο πλούτο, τους έχοντες και κατέχοντες.

Έτσι, λοιπόν, θα εξοικονομήσουμε πόρους.

Θα εξοικονομήσουμε πόρους για να φτιάξουμε ένα δίχτυ προστασίας, μια ασπίδα προστασίας και ταυτόχρονα θα δώσουμε, με δημόσιες στοχευμένες επενδύσεις, δυνατότητα να επανεκκινηθεί η οικονομία και να προχωρήσουμε σε μια παραγωγική ανασυγκρότηση για να έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.»

 

To Γραφείο Τύπου