Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
30/05/2001

Εκκληση προς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία

Εδώ και πάνω από μισό χρόνο, είμαστε μάρτυρες μιας τραγωδίας στην Τουρκία, με θύματα εκατοντάδες πολιτικούς κρατούμενους και τις οικογένειές τους. Ήδη έχουν χαθεί δεκάδες ανθρώπινες ζωές, 32 από την βάρβαρη εισβολή των δυνάμεων ασφαλείας στις φυλακές τον περασμένο Δεκέμβρη και 22 μέχρι τώρα από την συνεχιζόμενη απεργία πείνας των πολιτικών κρατουμένων που αντιδρούν στον εγκλεισμό τους στα λευκά κελιά της απομόνωσης.

Οι μαρτυρίες δεκάδων ελληνικών αντιπροσωπειών - μεταξύ των οποίων Βουλευτές, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Ενώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και συνδικαλιστικών οργανώσεων - επιβεβαιώνουν την απάνθρωπη συμπεριφορά των Τουρκικών Αρχών, την ωμή και βάναυση παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια χώρα μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης που της έχει αναγνωριστεί το καθεστώς της υποψήφιας για ένταξη στην Ε.Ε..

Εξεγείρεται η συνείδησή μας ως δημοκρατικών ανθρώπων και Ευρωπαίων πολιτών από τις καταγγελίες για τις μεσαιωνικές συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές της Τουρκίας. Ειδικότερα, οι πολιτικοί κρατούμενοι υφίστανται μεταχείριση που προσβάλλει βάναυσα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και παραβιάζει κατάφωρα την Οικουμενική Διακήρυξη του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Σύμβαση.

Διαμαρτυρόμαστε για τη στάση της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων των κρατών - μελών, απέναντι στο πρόβλημα αυτό, που είναι μια στάση αδράνειας, ανοχής ή το πολύ χλιαρής αντίδρασης. Η στάση αυτή έχει αρνητικό αντίκτυπο και αποθαρρύνει όλες εκείνες τις δυνάμεις στο εσωτερικό της Τουρκίας που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για την ευρωπαϊκής της πορεία, συνδέοντας την πορεία αυτή με τον ουσιαστικό εκδημοκρατισμό και τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Καλούμε την Ε.Ε. και τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών να παρέμβουν και να απαιτήσουν:

Να διαπραγματευθούν οι τουρκικές αρχές με τους πολιτικούς κρατούμενους ώστε να δοθεί λύση και να αποτραπεί η απώλεια και άλλων ζωών ή ανεπανόρθωτη βλάβη της υγείας των απεργών πείνας.

Να τερματιστούν οι μεσαιωνικές συνθήκες κράτησης στις τουρκικές φυλακές, να καταργηθούν τα λευκά κελιά και να συμμορφωθεί η Τουρκία με το διεθνές δίκαιο σε σχέση με τα δικαιώματα των κρατουμένων.

Να προχωρήσει η Τουρκία στο δρόμο του εκδημοκρατισμού και της πλήρους προσαρμογής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες.

30 Μαίου 2001

Νίκος Κωνσταντόπουλος
Πρόεδρος του Συνασπισμού
της Αριστεράς και της Προόδου

To Γραφείο Τύπου