Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/04/2012

Αποσπάσματα συνέντευξης Ρένας Δούρου, μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού, στο ραδιόφωνο του Αντένα, στον δημοσιογράφο Κ. Λασκαράτο

Αποσπάσματα συνέντευξης Ρένας Δούρου, μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού, υπεύθυνη Ευρωπαϊκής πολιτικής, στο ραδιόφωνο του Αντένα, στον δημοσιογράφο Κ. Λασκαράτο για την ανάγκη ενότητας της Αριστεράς και τη σύλληψη Τσοχατζόπουλου:

Δυστυχώς οι αριστερές ηγεσίες δεν έχουν αρθεί στο επίπεδο που θα όφειλαν απέναντι σε μια τόσο κρίσιμη κατάσταση. Γιατί σήμερα, ιστορικές και κρίσιμες για τον τόπο, δεν είναι μόνο οι συνθήκες αλλά και οι ευθύνες των αριστερών ηγεσιών από τη στιγμή που δεν αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να ιεραρχούν τα αυξημένα δημοσκοπικά ποσοστά πάνω από ένα ενωτικό μέτωπο.

Την ενότητα της Αριστεράς την εννοούμε πραγματικά και δεν την προορίζουμε για τα τηλεπαράθυρα. Δεν γνωρίζω πολλά κόμματα που να προτείνουν σε άλλα κοινή κάθοδο σε μονοεδρικές περιφέρειες, και να προσφέρουν περισσότερες έδρες από ό,τι προκύπτουν από τις δημοσκοπήσεις αλλά και από τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών.

Πρέπει να πιστωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ ότι από την πρώτη στιγμή, δια στόματος Αλέξη Τσίπρα, του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, επισημάναμε ότι οποιαδήποτε ορθή και ρεαλιστική πρόταση δεν έχει καμία αξία, από τη στιγμή που δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Και για να υλοποιηθεί, πρέπει να κάνουμε τους φόβους των κκ Καρατζαφέρη και Σόιμπλε σχετικά με την ενότητα της Αριστεράς, πραγματικότητα.

Με σταθερότητα εδώ και 24 μήνες πρωτοφανούς κρίσης, κάνουμε έκκληση για ενότητα, όχι από τηλεοράσεως αλλά εμπράκτως. Έχουμε επιχειρήσει συναντήσεις με τις ηγεσίες των άλλων κομμάτων. Μάλιστα, το περασμένο σαββατοκύριακο καταθέσαμε την πρόταση για κοινή κάθοδο στις μονοεδρικές περιφέρειες για να μη δώσουμε το δικαίωμα στα δύο πρώην μεγάλα κόμματα να κερδίσουν, με αυτό το καλπονοθευτικό σύστημα, τις έδρες αυτές. Η ιστορία θα αποδώσει τις ευθύνες αλλά τότε θα είναι πολύ αργά για το παρόν και το μέλλον μας, αν οι ηγεσίες του ΚΚΕ, της ΔΗΜΑΡ, δεν αντιληφθούν ότι απέναντι στο μνημονιακό μπλοκ, οφείλουμε να είμαστε όλοι και όλες μαζί.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν μόνο οι ηγεσίες των κομμάτων αλλά και τα μέλη, τα στελέχη και οι ψηφοφόροι τους, που έχουν καταλάβει ότι η έκκλησή μας για ενότητα είναι αληθινή.

Παράλληλα μπορώ να αισιοδοξώ γιατί πριν από μερικά χρόνια, ποιος μπορούσε να φανταστεί ότι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, η Σοφία Σακοράφα και μία σειρά από άλλα στελέχη, θα ήμασταν σήμερα συνοδοιπόροι; Η πίστη μας στην ενότητα είναι και έμπρακτη και αληθινή. Πόσους αρχηγούς κομμάτων γνωρίζετε να έχουν κατεβεί με σταυρό, όπως έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στις προηγούμενες εκλογές, πόσους αρχηγούς κομμάτων ξέρετε να καλούν τα άλλα κόμματα και να δίνουν έδρες; Πραγματικά για εμάς η προτεραιότητα δεν είναι η αύξηση των εδρών στη Βουλή αλλά να βρεθούμε στην κυβέρνηση, στο πλαίσιο ενός νέου συνασπισμού εξουσίας, για να σταματήσουμε ό,τι συμβαίνει σήμερα και εξαθλιώνει την κοινωνία.

Θα παλεύουμε μέχρι και μία ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες για να αυξηθούν τα ποσοστά, γιατί ξέρουμε ότι αν συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, το παρόν και το μέλλον μας είναι ήδη υποθηκευμένα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει συγκεκριμένες κινήσεις για ενότητα γιατί έχει αντιληφθεί ότι οι ευθύνες μας είναι ιστορικές και κρίσιμες. Όπως είπε ο Μανώλης Γλέζος, ʽδεν μπορούμε να κωφεύουμε στην Ιστορία που μας κτυπάει την πόρταʼ. Φοβάμαι ότι οι ηγεσίες των άλλων κομμάτων της Αριστεράς είναι αναντίστοιχες με μια κοινωνική πλειοψηφία που διαμορφώνεται. Εμείς δεν ζητάμε διαπιστευτήρια κοινωνικών φρονημάτων, αντιλαμβανόμαστε ότι ο εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα που το 2009 πίστεψε ότι λεφτά υπήρχαν, εκείνος στον δημόσιο που πίστεψε στον αγώνα ως τον Νοέμβριο του κ. Σαμαρά, είναι εξαπατημένοι και βρίσκονται στη δική μας πλευρά.

Χρειάζονται, πέραν των δικαστικών, και κυβερνητικές πρωτοβουλίες προκειμένου η σύλληψη αυτή, σε μια περίοδο σκληρής μνημονιακής λιτότητας, να μην είναι μια κίνηση εντυπωσιασμού για λόγους επικοινωνιακής σκοπιμότητας και να μην εντάσσεται ως βεγγαλικό στην προεκλογική περίοδο.

Εμείς επιμένουμε στην ύπαρξη του αποκαλυπτικού σκανδάλου της Ζίμενς, το οποίο η μη εκλεγμένη κυβέρνησή μας κατάφερε, πέρα από την εξαθλίωσή μας, να κουκουλώσει εν μία νυκτί. Μία σύλληψη δεν είναι αρκετή για το ξέπλυμα μιας ολόκληρης πολιτικής τάξης, εκείνης του δικομματισμού.

To Γραφείο Τύπου