Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
05/06/2001

Συνάντηση του Ν.Κωνσταντόπουλου με το Προεδρείο της ΓΣΕΕ

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος συναντήθηκε σήμερα με το Προεδρείο της ΓΣΕΕ.
Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

ΧΡ.ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ: Μεταφέραμε στον Πρόεδρο του ΣΥΝ τα μηνύματα των συγκεντρώσεων και των απεργιακών κινητοποιήσεων που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, όπως τα ανέλυσε η ΓΣΕΕ και ζητήσαμε την συνέχιση της υποστήριξης των θέσεών μας ώστε να αξιοποιηθούν κατά τέτοιον τρόπο προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, το κάθε πρόβλημα που έχει το ασφαλιστικό, στη βάση των προτάσεών μας.

Εχουμε αποφασίσει μία εθνική διάσκεψη για το ασφαλιστικό που θα γίνει το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Ζητήσαμε από τον κ. Κωνσταντόπουλο και την Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού να έρθουν στη διάσκεψη εκείνη. Στη διάσκεψη δεν θα γίνουν ομιλίες. Θα υπάρξουν τοποθετήσεις πολύ συγκεκριμένες επί των θέσεων, των προτάσεων για λύσεις στο ασφαλιστικό, έτσι ώστε όλοι μας με πολύ συγκεκριμένο τρόπο να προσπαθήσουμε να συνεννοηθούμε και να μην αρκούμεθα σε γενικόλογα ή διάφορες ιδεολογικού και μόνο περιεχομένου προσεγγίσεις. Θεωρούμε ότι τα προβλήματα είναι τέτοια που χρειάζεται μια υποστήριξη από τις ευρύτερες προοδευτικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, έτσι ώστε οι λύσεις που θα δοθούν στην κοινωνική ασφάλιση να είναι λύσεις που θα κινούνται στα πλαίσια της ευρύτερης αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου, όπως έχουμε πει εμείς όλο αυτό το διάστημα και θα δίνονται απαντήσεις στα προβλήματα με μία διευρυμένη κοινωνική προστασία. Βεβαίως επάνω σ' αυτές τις διεκδικήσεις είχαμε, έχουμε και πιστεύω ότι θα έχουμε στη συνέχεια την υποστήριξη του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, έτσι ώστε να μπορέσουμε κι εμείς, αξιοποιώντας όλες αυτές τις συμμαχίες, να οδηγούμεθα σ' αυτές τις λύσεις που έχει ανάγκη το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης, δηλαδή οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι. Τώρα και στο μέλλον.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το συνδικαλιστικό κίνημα πορεύεται με σύνεση, με συνέπεια και αποτελεσματικότητα. Κι εμείς χαιρετίζουμε αυτό το γεγονός, γιατί αποτελεί ένα ποιοτικό στοιχείο με ξεχωριστή δυναμική στο δημόσιο βίο της χώρας. Στηρίζουμε λοιπόν την συνέπεια, την ευθύνη, την σύνεση και την αποτελεσματικότητα των κοινωνικών και πολιτικών παρεμβάσεων του συνδικαλιστικού κινήματος και επισημαίνουμε ότι ο κύριος Σημίτης επιδίδεται σε κυβερνητικές και κομματικές ακροβασίες στην πλάτη της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, αλλά κανείς δεν τον χειροκροτεί.

Το "είμαι και θα είμαι ο θεράπων ιατρός", που ακούστηκε και δεν διαψεύστηκε, δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει πάρει το μήνυμα, ότι εξακολουθεί να εμμένει στις ίδιες πολιτικές που δημιουργούν τα μεγάλα κοινωνικά ελλείμματα, ότι επιμένει να έχει γυρισμένη την πλάτη στην κοινωνία κι ότι προσπαθεί να εκτονώσει την μεγάλη κοινωνική δυσαρέσκεια επιδιώκοντας να κερδίσει χρόνο.

Θα πρέπει να καταλάβουν τα κυβερνητικά στελέχη ότι αυτοί είναι στην εξουσία κι ότι δεν βρίσκεται στην εξουσία η Ν.Δ. και ο Σ.Ε.Β. ΄Ότι τα προβλήματα τα δημιουργούν οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης και ότι, τέλος, με αντανακλαστικά του παρελθόντος δεν φτιάχνεις το κοινωνικό πρόσωπο του μέλλοντος. Απλώς γίνεται πιο δύσμορφο το παρόν. Οι κυβερνητικές ρητορείες και ταχυδακτυλουργίες δεν μπορούν να κρύψουν την αποκλειστική ευθύνη της κυβερνητικής πολιτικής. ΄Ενα μόνο χρόνο μετά τις εκλογές η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρό κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα.

Επεσήμανα στον Πρόεδρο και την αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ, την εκτίμησή μας ότι η κυβέρνηση δεν έχει εξασφαλίσει ουσιαστικές προϋποθέσεις ενός ειλικρινούς διαλόγου. ΄Οσα, άλλωστε, λένε τα κυβερνητικά πρόσωπα και όργανα εμπεριέχουν και αντιφάσεις και ασάφειες και διγλωσσίες. ΄Αλλα, λόγου χάριν, λέει το Ε.Γ., άλλα η Κεντρική Επιτροπή, άλλα στις συνεντεύξεις του ο Υπουργός Εργασίας, ο οποίος μιλάει και για κεφαλαιοποιητικό σύστημα, αλλά και για το ότι δεν είναι εξασφαλισμένοι οι πόροι.

Εμείς επιμένουμε στην ανάγκη μιας τριμερούς ενισχυμένης χρηματοδότησης για το ασφαλιστικό σύστημα, ότι είναι κοινωνική ευθύνη του κράτους η εξασφάλιση της κοινωνικής πολιτικής μιας διευρυμένης προστασίας για όλους. Ζητάμε την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος αλλά προς άλλη κατεύθυνση, προς την κατεύθυνση μιας γενναίας και αποφασιστικής αναδιανομής των εισοδημάτων με παράλληλες συνοδευτικές πολιτικές φορολογικής μεταρρύθμισης. Και εκείνο το οποίο δηλώνουμε είναι ότι θα μετάσχουμε στην εθνική διάσκεψη την οποία, όπως μας ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της ΓΣΣΕ, ότι η Γενική Συνομοσπονδία αποφάσισε για τον Σεπτέμβριο.

Το ασφαλιστικό είναι πρώτο πρόβλημα για το παρόν και για το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υποβαθμιστεί ή να επικαλυφθεί με διάφορες επικοινωνιακού χαρακτήρα ταχυδακτυλουργίες.

Εμείς από την πλευρά μας, έχουμε ήδη από τον Μάρτιο καταθέσει προτάσεις και σκέψεις, ένα πλαίσιο ολοκληρωμένων εκτιμήσεων αλλά και παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κοινωνικής πολιτικής, και ειδικότερα της κοινωνικής προστασίας και ασφάλισης. ΄Εχουμε υπόψη μας τις μελέτες και τις επεξεργασίες που έχει κάνει η ΓΣΕΕ. Θεωρούμε ότι στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας μπορούμε ειλικρινώς να κουβεντιάσουμε. Το πρόβλημα δεν είναι ο καθένας να λέει την άποψή του. Το πρόβλημα είναι στα πλαίσια της πρωτοβουλίας της ΓΣΕΕ να συμβάλουμε κι εμείς με επεξεργασίες, με πρόσθετες ιδέες, με διορθωτικές παρεμβάσεις έτσι ώστε πράγματι η Ελλάδα του 2001 να εξασφαλίσει την κοινωνική πολιτική που χρειάζεται για την συνοχή και την ισόρροπη ανάπτυξη

Για την επίθεση της κυβέρνησης στον ΣΕΒ

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το σημερινό πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής, των επιλογών που κάνει, που εφαρμόζει η κυβέρνηση και μάλιστα με τη λογική του αναγκαστικού μονόδρομου. Η κυβέρνηση επέλεξε να πάει με την αγορά χωρίς υγιή ανταγωνισμό και να μην πάει με την κοινωνία. Η κυβέρνηση αναγόρευσε την κερδοφορία και το Χρηματιστήριο και όλη τη λογική που συνοδεύουν αυτές τις επιλογές ως κεντρικό στόχο της πολιτικής της. Και δεν έβαλε ως κεντρικό στόχο της πολιτικής της τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, την κοινωνική πολιτική διευρυμένης προστασίας.

Η κυβέρνηση είναι εκείνη η οποία ξέχασε τους ανέργους και μίλησε για απασχολήσιμους, μίλησε για ασφαλίσιμους. Η κυβέρνηση είναι εκείνη η οποία οδήγησε στην απόγνωση τους αγρότες, τους νέους και σήμερα καταγγέλλει εκείνους οι οποίοι ωφελήθηκαν από τη δικιά της πολιτική. Προφανώς γιατί, δια λόγους επικοινωνιακούς, θέλει να παραστήσει την απατημένη και με αυτό τον τρόπο να ρίξει στάχτη στα μάτια όλου του κόσμου. Ο κόσμος μετράει τις πληγές του και τα προβλήματά του. Η κυβέρνηση ξεφυλλίζει επικοινωνιακά σενάρια. Αυτή είναι η μεγάλη απόσταση που χωρίζει την κοινωνία από την κυβερνητική πολιτική.

Θα ήθελα να πω και κάτι ακόμα. Η τεχνητή όξυνση την οποία επιχειρεί η κυβέρνηση είναι επικοινωνιακή επιλογή, δεν είναι αλλαγή πολιτικής. Και κανέναν δεν μπορεί να παραπλανήσει. Κι αυτή η όξυνση έχει την πόλωση γιατί είναι ένα ξαναπαιγμένο, πολυχρησιμοποιημένο παιχνίδι, που φτιάχνει ψεύτικα και τεχνητά διλήμματα. Την ώρα που η κοινωνία και η οικονομία αντιμετωπίζουν αυτά τα σοβαρά προβλήματα και τις προκλήσεις μέσα στην ΟΝΕ, που δείχνουν ότι η πραγματική σύγκλιση είναι μακριά ακόμα, αυτή η ηθελημένη, η επιδιωκόμενη όξυνση, πέρα από περιττή, είναι επικίνδυνη. Και σε τελευταία ανάλυση εκείνος που φέρνει τις συντηρητικές επιλογές στην άσκηση της πολιτικής δεν είναι κανένας άλλος, παρά μονάχα η ίδια η κυβερνητική πολιτική.

Για ότι λοιπόν η κυβέρνηση λέει ότι έρχεται ως ενδεχόμενος κίνδυνος ας κοιτάξει κατάματα τον εαυτό της και την κυβερνητική πολιτική.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου