Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/04/2012

Mε αφορμή τον θάνατο του Αχμέτ Μπεν Μπελά, πρώτου προέδρου της ανεξάρτητης Αλγερίας, το Τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ έκανε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Στο πρόσωπο του θανόντος χτες Αχμέτ Μπεν Μπελά, ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ τιμάει τους πολύχρονους αγώνες και την νίκη του Αλγερινού λαού από την αποικιακή κατοχή ενός αιώνα.

Ο Αχμέτ Μπεν Μπελά υπήρξε εξέχουσα ιστορική  προσωπικότητα της πάλης του λαού της Αλγερίας για την εθνική απελευθέρωση και κυριαρχία, για την οικοδόμηση μιας ανεξάρτητης χώρας. Στην σύντομη προεδρική του θητεία, σαν πρώτος πρόεδρος της ανεξάρτητης Αλγερίας είχε σαν σύμβουλο τον γνωστό αριστερό αγωνιστή Μιχάλη Ράπτη (Πάμπλο).

Δεν μπόρεσε όμως και αυτός να απεγκλωβιστεί από τις εσωτερικές διαμάχες του Μετώπου για την Απελευθέρωση της Αλγερίας (FLN), τον  αντικομουνισμό και τον συντηρητισμό που διακατείχε στελέχη της ηγεσίας του  FLN, με αποτέλεσμα να προχωρήσει στην απαγόρευση του ΚΚ Αλγερίας. Αργότερα έπεσε και ο ίδιος θύμα της έλλειψης δημοκρατικών διαδικασιών και την επιβολή του μονοκομματισμού.

Αυτή την περίοδο η χώρα γιορτάζει τα 50 χρόνια από την απελευθέρωση. Οι φίλοι της Αλγερίας και της απελευθέρωσής της, ανάμεσά τους κι ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, εύχονται η χώρα να αναπτύξει τις καλύτερες παραδώσεις των αγώνων της προς όφελος του λαού. Να προχωρήσει  στην οικοδόμηση μιας κυρίαρχης και δημοκρατικής κοινωνίας, μιας δημιουργικής και  δημοκρατικής ανακατανομής του πλούτου. Έτσι μπορεί να συμβάλει στον εκδημοκρατισμό και στην κοινωνική ανέλιξη του Μάγρεμπ, μειώνοντας τους κινδύνους αποσταθεροποίησης και νέων μορφών αποικιοκρατίας, που καραδοκούν στην περιοχή και στην υποσαχάρια ζώνη.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

 

Τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας