Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/03/2005

Συνέντευξη Τύπου του Συνασπισμού για τα θέματα της μείωσης του προσωπικού του ΟΤΕ και του ασφαλιστικού των Τραπεζών

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος μαζί με τους Παναγιώτη Λαφαζάνη, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνο Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, Δημήτρη Στρατούλη, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνο Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΝ, Κώστα Ανέστο, μέλος του Προεδρείου της ΟΜΕ-ΟΤΕ, και Ζώη Πεπέ, μέλος του Προεδρείου της ΟΤΟΕ, έδωσαν σήμερα Συνέντευξη Τύπου, με θέμα "Την μείωση του προσωπικού του ΟΤΕ-Το ασφαλιστικό των Τραπεζών".

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ.Αλαβάνος, στην παρέμβασή του, τόνισε:

"Μέχρι τώρα λέγαμε ότι η κυβέρνηση παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της , επιχειρεί να ανοίξει τα θέματα του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων.
Δυστυχώς αυτά τα θέματα ήδη έχουν ανοίξει με τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις στο ασφαλιστικό των Τραπεζών και τη μείωση του προσωπικού στον ΟΤΕ. Τα σχέδια που πρότειναν κυβέρνηση και Τράπεζες για την επίλυση του ασφαλιστικού, και μετέπειτα την ιδιωτικοποίηση των Τραπεζών, κινούνται στην ίδια κατεύθυνση . Επιχειρούν να περικόψουν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων, απαλλάσσουν, στην ουσία, τις Τράπεζες από τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις , ενώ φορτώνουν όλα τα βάρη στο δημόσιο και κυρίως στο ΙΚΑ. Τα ίδια και χειρότερα γίνονται στον ΟΤΕ. Το σχέδιο απομάκρυνσης 6 000 περίπου εργαζομένων, προκειμένου να ιδιωτικοποιηθεί πλήρως ο ΟΤΕ , το πληρώνει το Δημόσιο, κυρίως το ΙΚΑ, ενώ χρησιμεύει και ως «πιλότος|» για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων σε όλες τις ΔΕΚΟ. Κι αυτοί οι σχεδιασμοί δεν είναι μόνο της ΝΔ. Συναντούν τη σιωπή και τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ. Μας ανησυχεί αυτή η δικομματική συναίνεση. Εμείς θα προσπαθήσουμε να αναλάβουμε μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης των εργαζομένων για τις άκρως δυσμενείς αυτές εξελίξεις που δεν θίγουν κάποιες μεμονωμένες μερίδες εργαζομένων αλλά απειλούν τα πιο στοιχειώδη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα όλου του κόσμου της μισθωτής εργασίας."

ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Ο Π.Λαφαζάνης, στην ομιλία του τόνισε:

"Το μεγάλο θέμα του Ασφαλιστικού των Τραπεζών, επί του οποίου ο ΣΥΝ από την πρώτη στιγμή έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα σε συνάντηση που είχαμε με το Προεδρείο της ΟΤΟΕ, έχει φτάσει στην πιο κρίσιμη στιγμή του.

Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι το πρόβλημα αυτό δεν είναι σημερινό.

Οι Τράπεζες κατά πάγιο τρόπο όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν εμφάνιζαν, παρανόμως και σκανδαλωδώς, στους ισολογισμούς τους τις υποχρεώσεις τους στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Το γεγονός αυτό το είχαμε καταγγείλει πολλές φορές στο παρελθόν και προσωπικά επ΄αυτού είχα καταθέσει αλλεπάλληλες ερωτήσεις στη Βουλή (π.χ. για τον ισολογισμό της Alpha Bank).

Κι όμως οι εκάστοτε κυβερνήσεις και ειδικότερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάλυπταν αυτές τις λογιστικές αλχημείες των Τραπεζών, προκειμένου να ενισχύουν περαιτέρω την ήδη υπέρμετρη τοκογλυφική υπερκερδοφορία τους, σε βάρος των ασφαλιστικών απαιτήσεων των εργαζομένων.

Σήμερα με την υποχρεωτική εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, (ΔΛΠ), η μη αποτύπωση από τις Τράπεζες των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων είναι αδύνατη.

Η αναγκαστική εφαρμογή επομένως των ΔΛΠ έχει γίνει αφορμή για να ανοίξουν εκ των πραγμάτων τα θέματα του Ασφαλιστικού των Τραπεζών.

Κι ενώ το Ασφαλιστικό των Τραπεζών έχει ανοίξει και οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες βρίσκονται εδώ και καιρό σε απεργιακές κινητοποιήσεις, προβάλλοντας δίκαια και λογικά αιτήματα για την προάσπιση τω δικαιωμάτων και των κατακτήσεών τους, η κυβέρνηση της Ν.Δ. και οι Τραπεζίτες, σε αγαστή σύμπνοια μεταξύ τους επιχειρούν να κλείσουν το θέμα, μεθοδεύοντας απολύτως απαράδεκτες «λύσεις».

Στην ουσία η κυβέρνηση της Ν.Δ. και οι Τράπεζες, όπως προκύπτει από τις προτάσεις που η κάθε πλευρά έχει καταθέσει, έχουν επί της ουσίας συνδιαμορφώσει ένα ενιαίο μέτωπο, το οποίο προωθεί τους εξής αλληλένδετους στόχους:

Το σφαγιασμό, επιτρέψτέ μου την έκφραση, γιατί περί αυτού πρόκειται, των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των τραπεζοϋπαλλήλων.

Την απαλλαγή, έναντι πινακίου φακής, των τραπεζών από τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, που ανέρχονται σε πολλά δις ευρώ και οι οποίες έχουν αναληφθεί δια νόμων και συλλογικών συμβάσεων, με την παράλληλη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών τους για τους εργαζόμενους.

Την πλήρη ιδιωτικοποίηση, στη συνέχεια, όσων τραπεζών έχει συμμετοχή το Δημόσιο, μαζί με την περαιτέρω αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Την σταδιακή μεταφορά στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ και ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ των ταμείων των τραπεζών χωρίς, μάλιστα, την πλήρη κάλυψη των αναλογιστικών ελλειμμάτων τους, πράγμα που θα βουλιάξει το ΙΚΑ, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων.

Δυστυχώς αυτά τα σχέδια κυβέρνησης των τραπεζών συναντούν την ένοχη σιωπή και συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ. Η λαλίστατη κατά τα άλλα αξιωματική αντιπολίτευση όταν πρόκειται για θέματα ουσίας και επιλογών δεν παίρνει θέση. 'Αλλωστε αυτόν το δρόμο που ακολουθεί σήμερα η κυβέρνηση της Ν.Δ. τον προετοίμασε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τους αντιασφαλιστικούς νόμους που ψήφισε και τον άνοιξε στην προεκλογική περίοδο με τη ρύθμιση που έκανε για το ΤΑΠΙΛΤ, με την οποία το ΙΚΑ φορτώθηκε υποχρεώσεις 600 εκ ευρώ της Alpha Bank!

Τώρα, επειδή τόσο οι απαράδεκτες προτάσεις της κυβέρνησης όσο και των Τραπεζών συναντούν την καθολική αντίδραση των εργαζομένων, βλέπουμε την κυβέρνηση να επιχειρεί να αντιμετωπίσει το θέμα όχι συνολικά, αλλά κατά Τράπεζα.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η απόφαση της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας (ΑΤΕ) να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 1,25 δις ευρώ, προκειμένου μαζί με άλλες υποχρεώσεις της, να καλύψει, όπως - όπως, υποεκτιμημένα και αυθαίρετα και τις ασφαλιστικές της υποχρεώσεις.

Να σημειώσω ότι το δημόσιο θα συμμετάσχει με 1 δις ευρώ σ΄ αυτήν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ποσό που, πέραν των άλλων, θα αυξήσει ισόποσα το ήδη υπέρογκο δημόσιο χρέος και δεν έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2005.

Η «λύση» κατά Τράπεζα δεν κάνει τίποτα άλλο από το να προωθεί με άλλη μορφή τους ίδιους αντιασφαλιστικούς και όχι μόνο, στόχους που προανέφερα.

Εμείς εκφράζουμε την πλήρη και ριζική αντίθεσή μας σ΄ αυτούς τους σχεδιασμούς κυβέρνησης και τραπεζών.

Υποστηρίζουμε πλήρως τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των εργαζομένων στις τράπεζες.

Τονίζουμε, τέλος, κάτι που έχει εξαιρετική σημασία. Το θέμα του ασφαλιστικού των τραπεζών, όπως και το θέμα της μείωσης του προσωπικού στον ΟΤΕ, δεν αφορά μόνο ένα συγκεκριμένο κλάδο. Αφορά όλους τους εργαζόμενους. Αφορά τα ασφαλιστικά δικαιώματα και τις συντάξεις όλου του κόσμου της εργασίας. 'Αρα σήμερα χρειαζόμαστε όσο ποτέ ένα μεγάλο ενωτικό μέτωπο που θα αποκρούσει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, οι οποίοι θέτουν επί τάπητος γενικότερο ασφαλιστικό ζήτημα."

Ο Δημήτρης Στρατούλης, τόνισε:

"Η κυβέρνηση και η Διοίκηση του ΟΤΕ με την πρότασή τους για μείωση του προσωπικού του κατά 6.166 άτομα:

1. Κουκουλώνουν και παρακάμπτουν τις πραγματικές αιτίες των σημερινών προβλημάτων του ΟΤΕ (λεηλασία του από τους προμηθευτές του, τις διοικήσεις του, τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τους ιδιώτες ανταγωνιστές του) και κηρύσσουν τον πόλεμο στους εργαζόμενους του ΟΤΕ, στα ασφαλιστικά ταμεία τους και στους έλληνες φορολογούμενους.

2. Οδηγούν σε ολοκληρωτική χρεοκοπία το Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού του ΟΤΕ και κατ� επέκταση το ΙΚΑ, στο οποίο θα ενταχθεί στο άμεσο μέλλον, γιατί του φορτώνουν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους υλοποίησης αυτής της πρότασης, χωρίς να προβλέπουν από πού, πώς και πότε θα καλυφθεί ολόκληρο. Με αυτό τον τρόπο - σε συνδυασμό με τα βάρη που συνεπάγεται για το ΙΚΑ και η προωθούμενη από την κυβέρνηση και τους τραπεζίτες αντιμετώπιση του ασφαλιστικού των τραπεζοϋπαλλήλων - ανοίγουν την «κερκόπορτα» για ευρύτερες δυσμενείς αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση σε βάρος του δημόσιου χαρακτήρα της και των ασφαλισμένων, με νέες επιβαρύνσεις κυρίως για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τις νέες γενιές που καλούνται να πληρώσουν «τα σπασμένα» των εφαρμοζόμενων πολιτικών.

Συγκεκριμένα όσον αφορά το ΤΑΠ - ΟΤΕ, η Διοίκηση του ΟΤΕ δεσμεύεται να καλύψει μόνο τις ασφαλιστικές εισφορές για όσους αποχωρήσουν με αναγνώριση μέχρι 8 πλασματικά χρόνια ασφάλισης, δηλαδή περίπου 283 εκατομμύρια ευρώ και όχι τις κύριες συντάξεις, που θα τους δίνει τόσα χρόνια νωρίτερα το ΤΑΠ - ΟΤΕ, που το κόστος τους ανέρχεται περίπου στα 750 εκατομμύρια ευρω. Αυτό το τεράστιο οικονομικό κόστος ποιος θα το πληρώσει και πότε;

Επίσης όσον αφορά το επικουρικό ταμείο των εργαζομένων του ΟΤΕ, η διοίκηση του ΟΤΕ δεσμεύεται να καλύψει μόνο τις ασφαλιστικές εισφορές για όσους αποχωρήσουν με αναγνώριση μέχρι 8 πλασματικά χρόνια ασφάλισης, δηλαδή 47.654.799 ευρώ και όχι τις επικουρικές συντάξεις, που θα τους δίνει τόσα χρόνια νωρίτερα το επικουρικό ταμείο, που το κόστος τους ανέρχεται στα 125.752.233 ευρω. Αυτό το τεράστιο οικονομικό κόστος ποιος θα το πληρώσει και πότε;

Μήπως το κράτος; Μα αυτό μέχρι σήμερα δεν εκπληρώνει ούτε τις στοιχειώδεις ήδη θεσμοθετημένες υποχρεώσεις του προς την δημόσια κοινωνική ασφάλιση.

3. Κονιορτοποιούν τις εργασιακές σχέσεις όσων απομείνουν στον ΟΤΕ, ή στους ελάχιστους που θα προσληφθούν στο μέλλον, αφού θα τους προσλαμβάνουν χωρίς διασφαλισμένη σταθερή και πλήρη απασχόληση αλλά με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, χωρίς τις διασφαλίσεις του ισχύοντος μισθολογίου και του γενικού κανονισμού προσωπικού ΟΤΕ δημιουργώντας δεύτερη ταχύτητα λιγότερο αμειβόμενων και με λιγότερα δικαιώματα εργαζομένων στην επιχείρηση. Προετοιμάζουν δηλαδή έναν εργασιακό μεσαίωνα στον ΟΤΕ και τον χρησιμοποιούν ως πιλότο για ευρύτερες δυσμενείς αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και όλων των εργαζομένων της χώρας μας.

4. Με αυτούς τους τρόπους προετοιμάζουν την ευκολότερη προώθηση της ολοκληρωτικής ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ επιδοτώντας ουσιαστικά τον μελλοντικό αγοραστή με το μειωμένο κόστος εργασίας που θα προκύψει και με τα μελλοντικά κέρδη της επιχείρησης φορτώνοντας τις ζημιές και το πρόσθετο δυσβάστακτο οικονομικό κόστος στην δημόσια κοινωνική ασφάλιση και στο δημόσιο κατά το μέρος που του αναλογεί, δηλαδή στους φορολογούμενους πολίτες της χώρας μας.

5. Η επίσημη σιωπή του ΠΑΣΟΚ για την κυβερνητική πρόταση για τον ΟΤΕ, τη στιγμή μάλιστα που είναι ιδιαίτερα ομιλητικό, όταν είναι να στηρίξει μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, αποτελεί συνενοχή σ΄ αυτό το ακραίο νεοφιλελεύθερο εγχείρημα.

Ο ΣΥΝ είναι ριζικά αντίθετος και ζητά να αποσυρθεί αυτή η νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πρόταση. Στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων να την αποτρέψουν και να παρθούν μέτρα για την επανάκτηση του δημόσιου και κοινωνικού ελέγχου του ΟΤΕ, για την στήριξη της ανάπτυξης και της σταθερής και πλήρους απασχόλησης σε αυτόν."

Για λεπτομερείς πίνακες και στοιχεία, μπορείτε να απευθυνθείτε στο Γραφείο Τύπου του κόμματος, τηλ.: 210-3378500-2

To Γραφείο Τύπου