Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
22/06/2001

Δήλωση του Προέδρου του Συνασπισμού

Σχετικά με τιςδηλώσεις του κ.Σημίτη και την πολιτικήκρίση

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε στα γραφεία του κόμματος με αντιπροσωπείες από αριστερές πολιτικές νεολαίες της Ευρώπης, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για τις δηλώσεις του κ. Σημίτη και την πολιτική κρίση, τόνισε:

Το μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση του κ.Σημίτη είναι ότι η κοινωνία απορρίπτει τις πολιτικές του επιλογές. Αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει ο κ. Πρωθυπουργός με ασκήσεις εσωκομματικής τακτικής.

Είναι πρωτοφανές αυτό που έγινε χθες. Ο κ. Πρωθυπουργός, ένα χρόνο μετά τις εκλογές, παρά την αυτοδύναμη πλειοψηφία του, ομολόγησε ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει. Παραδέχθηκε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει τα χαρακτηριστικά μιας αξιόπιστης, αποτελεσματικής, φερέγγυας και δημιουργικής κυβέρνησης. Αυτό είναι ένα μείζον πολιτικό γεγονός, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με εσωστρέφειες κομματικών εντάσεων και αναμετρήσεων.

Είναι φανερό ότι η κυβερνητική πλειοψηφία, το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση μπαίνουν σε μία διαδικασία τριβών, αντιπαραθέσεων και αναμετρήσεων. Από το "όλοι μαζί", οδηγήθηκαν πολύ γρήγορα στο "ο καθένας για τον εαυτό του και όλοι εναντίον όλων". Αυτό παράγει πολιτική αστάθεια. Και θα ήθελα να επισημάνω ότι κύρια αιτία είναι η ιδεολογική και πολιτική αλλοτρίωση, η ιδεολογική και πολιτική μετάλλαξη της κυβερνητικής πολιτικής. Και στελέχη του ΠΑΣΟΚ και οπαδοί και ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ στην πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα δεν βλέπουν τα κριτήρια, τα κοινωνικά και πολιτικά, με τα οποία αποδέχθηκαν και στήριξαν αυτή την κυβερνητική πλειοψηφία.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι κοντά στην κοινωνική δυσαρέσκεια που μεγαλώνει, προστίθεται και πολιτική ρευστότητα και αστάθεια. Σε μια περίοδο που στο διεθνές περιβάλλον διαμορφώνονται επικίνδυνες εξελίξεις. Αυτά που συντελούνται στην FYROM δείχνουν ότι διευρύνεται η αποσταθεροποίηση, οι πιέσεις της οποίας αφορούν και στη χώρα μας, σε μια στιγμή που στη χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης, μεγαλώνει η κοινωνική ένταση και τα πολιτικά αδιέξοδα εντείνονται. Ακριβώς γι αυτούς τους λόγους θεωρώ ότι η πολιτική ζωή του τόπου, ο δημόσιος βίος μπαίνουν σε μία κρίσιμη περίοδο, η οποία δεν αντιμετωπίζεται ούτε με εκβιαστικά διλήμματα κοπής του παρελθόντος, ούτε με κατασκευασμένες και σκηνοθετημένες εσωκομματικές ενδοκυβερνητικές αντιμαχίες.

΄Ολος ο τόπος αυτή τη στιγμή αγωνιά μπροστά στα προβλήματα που προκαλούνται και γι αυτό θέλω να επισημάνω την μεγάλη ευθύνη που έχει ο κ. Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του.

Θα δω, μετά από αίτησή μου, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη Δευτέρα, 25/6, διότι εκτιμώ ότι συντρέχουν όλες οι πολιτικές συνθήκες, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο διεθνές περιβάλλον ώστε να πραγματοποιηθεί σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου