Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
22/06/2001

Συνέντευξη Τύπου της Νεολαίας ΣΥΝ και των αντιπροσωπειών από αριστερές πολιτικές νεολαίες της Ευρώπης

Εκδήλωση τηςΝεολαίας ΣΥΝ για τη Γένοβα

Η Νεολαία του Συνασπισμού και αντιπροσωπείες από αριστερές πολιτικές νεολαίες της Ευρώπης έδωσαν σήμερα Συνέντευξη Τύπου και αναφέρθηκαν στην προετοιμασία, στις χώρες τους, της διεθνούς διαδήλωσης της Γένοβας καθώς και για τη σημασία των νέων πολύμορφων κινημάτων στην Ευρώπη ενάντια στο νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα της παγκοσμιοποίησης

Αλέξης Τσίπρας (Γραμματέας Νεολαίας ΣΥΝ):

Συναντηθήκαμε σήμερα με τις αντιπροσωπείες από τις πολιτικές νεολαίες της Αριστεράς στην Ευρώπη με τις οποίες συνεργαζόμαστε, προκειμένου να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας, τις δράσεις μας, τις πρωτοβουλίες μας, εν όψει της μεγάλης διεθνούς διαδήλωσης της Γένοβας στις 19-21 Ιουλίου.

Θεωρούμε πολύ σημαντικό τον συντονισμό των δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, διότι αυτά τα νέα πολύμορφα κοινωνικά κινήματα που γεννιούνται και που γιγαντώνονται μέρα με την μέρα, μπορούν να έχουν και προοπτική και μέλλον, μπορούν να ξαναγεννήσουν την ελπίδα ότι μια διαφορετική κοινωνία, ένας άλλος κόσμος μπορεί να γίνει εφικτός. Και την θεωρούμε σημαντική την συμβολή των δυνάμεων της Αριστεράς, γιατί μπορούν να δώσουν πολιτικό προσανατολισμό, μπορούν να συνενώσουν τις παραδοσιακές δυνάμεις και κοινωνικές αντιστάσεις με τις σύγχρονες μορφές κοινωνικών αντιστάσεων. Και γι αυτό το λόγο συντονίζουμε αυτές τις προσπάθειες και με την σημερινή πολιτική εκδήλωση όπου θα ακουστούν οι προβληματισμοί και οι σκέψεις των συντρόφων από τις χώρες της Ευρώπης που έχουμε καλέσει, αλλά και προς την πορεία για τη διεθνή διαδήλωση της Γένοβας αλλά και μετά τη Γένοβα. Θεωρούμε ότι ο συντονισμός των δυνάμεών μας είναι το κρίσιμο εκείνο στοιχείο που θα δώσει ένα νέο προσανατολισμό σ΄ αυτό το νέο ρεύμα αμφισβήτησης και αντίστασης που γεννιέται τόσο στην Ευρώπη, όσο και στον κόσμο.

Εχουμε σήμερα μαζί μας συντρόφους από τη Νεολαία της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης της Ιταλίας, τον Μικέλε ντε Πάλμα, ο οποίος μπορεί να μας μιλήσει για το κλίμα που επικρατεί σήμερα στη γειτονική Ιταλία εν όψει της διεθνούς διαδήλωσης.

Εχουμε την συντρόφισσα από τη Νεολαία του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού Γερμανίας, έχουμε και τον σύντροφο από την Κομμουνιστική Νεολαία της Γαλλίας. Οι σύντροφοι θα μας περιγράψουν το κλίμα για την προεργασία που υπάρχει στη χώρα τους εν όψει της διεθνούς διαδήλωσης στη Γένοβα, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι λαοί της Ευρώπης ορθώνουν τις αντιστάσεις τους και τις δράσεις τους ενάντια στην ενιαία σκέψη, στους μονόδρομους, στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, αυτό που σήμερα ονομάζουμε νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση.

Μικέλε ντε Πάλμα (Νεολαία Κομμουνιστική Επανίδρυση Ιταλίας):

Στη Γένοβα η εκδήλωση η οποία θα γίνει θα ξεκινήσει από τις 19 του μήνα. Θα δώσει τη δυνατότητα σε όλα τα αριστερά κόμματα της Ευρώπης να διαδηλώσουν ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, προκειμένου να δώσουν μια άλλη εικόνα της σύγχρονης κοινωνίας, μια άλλη ιδεολογία.

Οι κάτοικοι της γης είναι εκείνοι οι οποίοι μπορούν να δώσουν το παρόν στην κοινωνία κι εκείνοι οι οποίοι αποφασίζουν για το μέλλον της κοινωνίας και όχι οι κυβερνήσεις. Απεναντίας εκτός από τις κυβερνήσεις για τις 8 μεγάλες δυνάμεις που θα συναντηθούν στη Γένοβα.

Είναι ιδιαίτερα χαρούμενος διότι στη Γένοβα θα συναντηθούν όλα τα κομμουνιστικά, όλα τα αριστερά κόμματα, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και άλλων χωρών, της Γαλλίας, της Γερμανίας.

Ολιβιέ Φοντριέστ (Υπεύθυνος των Διεθνών Σχέσεων της Γαλλικής Κομμουνιστικής Νεολαίας):

Στη Γένοβα θα έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να συναντηθούμε όσοι διαμαρτυρόμαστε και προτάσσουμε το αίτημα για έναν άλλον κόσμο. Και ειδικά τη Γαλλική Αριστερά την ενδιαφέρει πάρα πολύ γιατί την ίδια στιγμή υπάρχει κοινωνικό κίνημα στη Γαλλία που διαμαρτύρεται ενάντια στις απολύσεις που υπάρχουν στα διάφορα εργοστάσια.

Είναι η ίδια ευκαιρία που υπήρξε μαζί με τη Διάσκεψη του Πόρτο Αλέγκρε στη Βραζιλία. ΄Ολες οι πλευρές αυτού που λέμε του κοινωνικού κινήματος, όχι μόνο παραδοσιακά πολιτικά κόμματα της Αριστεράς, αλλά συνδικάτα, κοινωνικές οργανώσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις να βρεθούν όλοι μαζί και να συζητήσουν για έναν εναλλακτικό κόσμο. Και να μιλήσουν ενάντια σ’ αυτού του είδους την παγκοσμιοποίηση, όχι γενικά ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, αλλά ενάντια σ’ αυτή τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και να μιλήσουν για την άλλη, για έναν άλλον ανθρώπινο κόσμο.

Ρίνκε Νέχρινε (Νεολαία Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού Γερμανίας):

Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί να πάμε στη Γένοβα, υπάρχει ένα ερώτημα στον κόσμο, ότι γιατί πάτε τόσοι πολλοί στη Γένοβα και με ποιόν σκοπό, για ποιόν σκοπό θα μαζευτούν τόσες χιλιάδες διαδηλωτές στη Γένοβα. ΄Ισως πολλοί από σας έχουν την αντίληψη ότι η πάλη απέναντι στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση είναι μόνο το να πετράς πέτρες και να σπας τζάμια, αλλά για μας ο κύριος σκοπός μας είναι να πούμε ότι δεν είναι σκοπός μας η τυφλή βία, αλλά είναι ο σκοπός μας να ζητήσουμε περισσότερα. Να δείξουμε ότι δεν είμαστε μόνο μία δράκα από βάνδαλους που κάνουν απλώς επεισόδια παντού στην Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο, αλλά είναι πολύ περισσότεροι, είναι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι έχουν συγκεκριμένα πολιτικά αιτήματα και διεκδικούν έναν άλλον κόσμο. Με το βασικό σύνθημα ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός, ένας κόσμος χωρίς πολέμους, χωρίς διακρίσεις, ειρηνικός. Και το πολύ πιο δύσκολο είναι αυτό, ότι να πείσουμε τον κόσμο ότι δεν αγωνιζόμαστε αυτό που λέμε τυφλή βία, να δείξουμε στον κόσμο ότι έχουμε προτάσεις, έχουμε εναλλακτικό λόγο πραγματικό.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου