Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
28/06/2001

Κεντρική Ημερίδα του ΣΥΝ για το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης

Ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου, εκτιμώντας τη θεμελιώδη σημασία του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης για την πορεία ανάπτυξης της χώρας μας, διεξάγει από τις αρχές του τρέχοντος έτους, σε όλη την Ελλάδα, ένα δημόσιο διάλογο, που αναφέρεται στις διαδικασίες και στο περιεχόμενο του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης κατά τις φάσεις του σχεδιασμού και της υλοποίησής του. Ηδη, έχουν συζητηθεί ευρύτατα οι βασικές πτυχές του Γ' Κ.Π.Σ. σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο και έχει αναπτυχθεί ένας ουσιαστικός και γόνιμος προβληματισμός, στη διάρκεια πολλών δημόσιων εκδηλώσεων-ημερίδων, συσκέψεων, περιφερειακών συνδιασκέψεων - που διοργάνωσε το κόμμα μας σε πολλές πόλεις της Ελλάδας με την συμμετοχή εκπροσώπων των τοπικών εξουσιών, των τοπικών κοινωνικών φορέων καθώς και ειδικών επιστημόνων και στελεχών του Συνασπισμού.

Ο Συνασπισμός επιδιώκει να καταστήσει κοινωνούς αυτών των θέσεων και εκτιμήσεών του για το Γ' Κ.Π.Σ. την Κυβέρνηση, τα Πολιτικά Κόμματα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους κοινωνικούς φορείς, αλλά και να εμβαθύνει ακόμη περισσότερο τον κοινό προβληματισμό για τη διαμόρφωση και την υλοποίηση ενός προγράμματος ανάπτυξης που θα βασίζεται στις πραγματικές ανάγκες της χώρας, θα έχει τη συναίνεση των κοινωνικών εταίρων και της ευρύτατης πλειοψηφίας του λαού μας και θα εγγυάται τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα κατά την εφαρμογή του.

Για το λόγο αυτό, ο Συνασπισμός διοργάνωσε Κεντρική Ημερίδα με θέμα το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, την Πέμπτη 28 Ιουνίου 2001, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων. Συγκεκριμένα: ο υφυπουργός Εμπορίου, κ. Χρ. Πάχτας, από τη Ν.Δ. ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, από τους Φιλελεύθερους, ο κ. Παύλος Σαρλής και από το ΔΗΚΚΙ ο κ. Γ. Παπασίμος. Ενώ μίλησαν εκπρόσωποι του ΣΥΝ, υπεύθυνοι των σχετικών τμημάτων και ειδικοί επιστήμονες.

Τις εργασίες άνοιξε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής, ο οποίος τόνισε:

"Το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και η αρνητική δυναμική του εμπορικού ισοζυγίου, αποτελoύν σήματα εγρήγορσης και κινδύνου.

Η Ελλάδα υστερεί τρομακτικά σε υποδομές μέσα στη ζώνη του ΕΥΡΩ. Αν δεν αξιοποιήσει στο έπακρο την πρόκληση του Γ' ΚΠΣ, κινδυνεύει να χάσει για πολλά ακόμη χρόνια, και ίσως οριστικά, το τρένο της πραγματικής σύγκλισης και της κοινωνικής συνοχής.

Ο ΣΥΝ δεν μηδενίζει όσα έγιναν ή όσα σχεδιάζονται. Η συνολική εικόνα όμως επιβάλλει σε όλους μας ανησυχία και εγρήγορση και όχι εξωραϊσμό και εφησυχασμό.

Η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ με ένα ιστορικά διαμορφωμένο έλλειμμα υποδομών, αναπτυξιακών και κοινωνικών. Το έλλειμμα αυτό εμποδίζει την αναγκαία βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Είναι όριο που δεν μπορούν να το υπερβούν βελτιώσεις σε επίπεδο επιχείρησης. Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, σε μικροοικονομικό επίπεδο, προσκρούει σε αδυναμίες του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, ιδιαίτερα εκείνου που ορίζεται από τις υποδομές και τους κανόνες λειτουργίας της οικονομίας.

Γι αυτό ακριβώς, ενώ η δημοσιονομική κατάσταση έχει βελτιωθεί, ενώ οι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης δεν είναι ευκαταφρόνητοι, εντούτοις η «πτήση» της οικονομίας είναι τόσο χαμηλή.

Αυτό αντανακλάται και στο χρηματιστήριο και στο λεγόμενο «ψυχολογικό κλίμα».

Ο απολογισμός του Α' και Β' ΚΠΣ δείχνει καθαρά:

Οτι η Ελλάδα ωφελήθηκε πολύ λιγότερο από ότι η Ισπανία, η Πορτογαλία και ιδίως η Ιρλανδία.

Ότι υπάρχουν μεγάλα ελλείμματα στο σχεδιασμό, την εκτέλεση και τους ελέγχους με αποτέλεσμα εκατοντάδες ημιτελή έργα, μεγάλες καθυστερήσεις, αλλά και σημαντικές αστοχίες προγραμματισμού.

Κανείς δεν έχει περιθώριο να επαναπαύεται.

Σημασία έχει τώρα, πώς δεν θα σπαταληθεί και η μεγάλη πρόκληση του Γ' ΚΠΣ. Τα 17,5 τρις δραχμές είναι πάρα πολλά για να παίρνει κανείς το θέμα αψήφιστα και να εξωραϊζει καταστάσεις.

Η δε κυβερνητική ωραιολογία δεν είναι καθόλου πειστική:

Γιατί υπάρχει ήδη σημαντική καθυστέρηση 18 μηνών. Οι άλλες χώρες έχουν πάρει ήδη τη 2η δόση και η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στις αρχικές εγκρίσεις των 22 από τα 24 επιχειρησιακά προγράμματα και τις πρώτες προκαταβολές.

Γιατί υπάρχει κίνδυνος απώλειας κονδυλίων, καθώς οι νέοι αυστηρότεροι κανονισμοί που ισχύουν από το 1999 δεν επιτρέπουν μεταφορές από ένα έργο σε άλλο έργο ή σοβαρές αστοχίες στο σχεδιασμό και την εκτέλεση.

Γιατί ο απαιτούμενος ρυθμός επενδύσεων, πάνω από 2,5 τρις δρχ. το χρόνο, προσκρούει στα όρια των δομών της δημόσιας διοίκησης, αλλά και πολλών επιχειρήσεων.

Γιατί η έξαρση μιας παρατεταμένης πολιτικής ρευστότητας λόγω των εσωτερικών προβλημάτων στο κυβερνητικό κόμμα προκαλεί σοβαρότατες αρνητικές παρενέργειες και παραλυτικά φαινόμενα στην λειτουργία της κυβέρνησης και των κρατικών επιτελείων.

Δίπλα σ' αυτά υπάρχει και η ανάγκη να κλείσουν οι μεγάλες περιφερειακές ανισότητες. Οι 5 στις 10 φτωχότερες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ελληνικές. Η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα το πετύχει. Το υποσχόταν όμως και στο Α' και στο Β' πακέτο και δεν έγινε. Και από την άλλη υπάρχει και το διαρκώς διευρυνόμενο «Ολυμπιακό Έλλειμμα» που ζητάει ολοένα και περισσότερα χρήματα για το υδροκέφαλο Λεκανοπέδιο.

Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Τα παθήματα από τα προηγούμενα ΚΠΣ δεν έγιναν μαθήματα. Η κυβέρνηση και οι δομές που αυτή έχει δημιουργήσει, δεν είναι σε θέση να εγγυηθούν ένα μίνιμουμ ποιότητας στα έργα που υλοποιούνται ούτε μια στοιχειώδη συνέπεια ως προς την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Έτσι, πλήθος ημιτελών έργων του παρελθόντος βαραίνουν το σχεδιασμό του Γ' ΚΠΣ.

Ο μέγιστος, όμως, κίνδυνος είναι να χρησιμοποιηθεί το Γ' ΚΠΣ ως «πολιτικό», κυρίως, εργαλείο, ως μέσο πολιτικής ανάκαμψης του ΠΑΣΟΚ, παρά ως μέσο ανάκαμψης της οικονομίας και της απασχόλησης.

Πέραν, λοιπόν, των τεχνοκρατικών δομών, υπάρχει ανάγκη κι ενός ευρύτερου πολιτικού μετώπου στο συγκεκριμένο πεδίο, προκειμένου να μεγιστοποιηθούν το κοινωνικό αποτέλεσμα κα το εθνικό όφελος.

Αυτό, όμως, απαιτεί η διαχείριση του Γ' ΚΠΣ να είναι υπόθεση της κοινωνίας και των φορέων της και όχι οικογενειακή υπόθεση ενός κλειστού κύκλου, όπως κατά κοινή ομολογία έχει συμβεί στο παρελθόν.

Το ζητούμενο για όλους τους Έλληνες είναι η αναπτυξιακή αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων και όχι απλώς η λογιστική απορρόφηση. Να πιάσει τόπο και το τελευταίο Ευρώ. Να βοηθήσει την ανάπτυξη και την ποιότητα της ζωής μας.

Η πρόκληση υπερβαίνει σε μέγεθος, χρονική διάρκεια και σημασία την κυβέρνηση. Μας αφορά όλους και είναι ευθύνη της κυβέρνησης να βρει τρόπους να εξασφαλίσει αυτόν τον απαραίτητο κοινωνικό και πολιτικό διάλογο και συμμετοχή και κυρίως τα αναγκαία μετρήσιμα αποτελέσματα".

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου