Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
29/06/2001

Εθνικό έγκλημα η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πραγματοποίησε χθες το μέγιστο έγκλημα σε βάρος του δημοσίου και κοινωνικού συμφέροντος, παραδίδοντας την πλειοψηφία των μετοχών του ΟΤΕ (58%) στα μεγάλα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα. Συνέχισε και ολοκλήρωσε την πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. το 1993, υλοποιώντας τα όνειρα των πιο ακραίων θιασωτών του νεοφιλελευθερισμού.

Η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ θα οδηγήσει σε αφυδάτωση του κοινωνικού χαρακτήρα του σε βάρος της περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας και κυρίως των πιο υποβαθμισμένων περιοχών της.

Τα πρώτα μεγάλα θύματα της πλήρους ιδιωτικοποίησης και αυτοί που "θα πληρώσουν του μάρμαρο", θα είναι οι πολίτες της χώρας, οι οποίοι θα επιβαρυνθούν σε λίγους μήνες με νέες δραματικές αυξήσεις της τάξης του 30%-40% στα τιμολόγια της αστικής μονάδας και στα μηνιαία πάγια τηλεφωνικά τέλη. Από το 1996, που άρχισε να ιδιωτικοποιείται ο ΟΤΕ με τη μορφή της μετοχοποίησης, οι πολίτες και κυρίως οι ασθενέστερες τάξεις, έχουν ήδη επιβαρυνθεί με αυξήσεις των τιμολογίων του ΟΤΕ της τάξης του 200%.

Η επιλογή της Διοίκησης του ΟΤΕ από τη Γενική συνέλευση των μετόχων του, στην οποία πλέον πλειοψηφούν οι ιδιώτες, και όχι από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής καθιστά αδύνατο τον κοινοβουλευτικό έλεγχο στον ΟΤΕ, στην επιχείρηση δηλαδή που έχει την μεγαλύτερη στρατηγική σημασία για την χώρα μας. Κι αυτό μεγαλώνει το έλλειμμα δημοκρατίας και διαφάνειας στη χώρα μας.

Η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ σε συνθήκες που τα Βαλκάνια μυρίζουν μπαρούτι αποτελεί πράξη πολιτικού παραλογισμού.

Όλα τα έσοδα από την παραχώρηση της πλειοψηφίας των μετοχών του ΟΤΕ σε ιδιώτες, και μάλιστα "αντί πινακίου" φακής, θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη της μαύρης τρύπας του δημοσίου χρέους.

Ο ΣΥΝ θεωρεί αυτή την κυβερνητική απόφαση καταστροφική για την κοινωνία και τη χώρα. Ο ΣΥΝ θεωρεί απαράδεκτο να ξεπουλιέται ο δημόσιος και κοινωνικός πλούτος της χώρας ως θυσία στο μολώχ του Χρηματιστηρίου ή ως μέσο μείωσης του δημόσιου χρέους.

Η χθεσινοβραδυνή ανακοίνωση της κυβέρνησης για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και η ταχύτατη προώθηση της ιδιωτικοποίησης της Ο.Α., αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση, παρά το διαχεόμενο κλίμα περί ακυβερνησίας, επιταχύνει τους ρυθμούς υλοποίησης των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της, στέλνοντας έτσι μηνύματα προς τις αγορές και προς τα επιχειρηματικά συμφέροντα ότι δεν έχασε την ικανότητα να κυβερνά αποτελεσματικά προς όφελός τους.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου