Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
12/07/2001

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΝ με το Προεδρείο της ΑΔΕΔΥ

Συνάντηση με το Προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, με επικεφαλής τον Σπ.Παπασπύρου είχε ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας Δημήτρης Παπαδημούλης και Ολγα Ζαχαριάδου.

Μετά τη συνάντηση ακολούθησαν δηλώσεις:

Σπύρος Παπασπύρου: Είχαμε μία ακόμη ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Πρόεδρο τον κ. Κωνσταντόπουλο. Οφείλουμε δημόσια να αναγνωρίσουμε ότι στην προσπάθεια του συνδικαλιστικού κινήματος για προώθηση προοδευτικών λύσεων, λύσεων με κοινωνικό περιεχόμενο, στα θέματα της ασφάλισης, της πολιτικής αμοιβών, της κοινωνικής πολιτικής και της πολιτικής στη Δημόσια Διοίκηση, η συνεργασία του δημοσιοϋπαλληλικού συνδικαλιστικού κινήματος και του ΣΥΝ είναι πάντοτε σημαντική και είναι πολύτιμη η συμβολή τόσο στην ανταλλαγή απόψεων, όσο και στη στήριξη των αγώνων των εργαζομένων για τη διεκδίκηση συγκεκριμένων λύσεων.

Ξεκινάμε σήμερα μία συζήτηση, γιατί οι εξελίξεις που διαμορφώνονται τώρα θα είναι η αφετηρία ενός νέου κύκλου για το συνδικαλιστικό κίνημα από τον Σεπτέμβρη και είναι σημαντικό ότι ξεκινάμε από τις ίδιες εκτιμήσεις, ότι η μέχρι τώρα πολιτική της κυβέρνησης έχει οδηγήσει τα πράγματα σε μια σειρά τομείς σε αδιέξοδο. Αυτό το οποίο παρακολουθούμε στον χώρο της Δημόσιας Διοίκησης, με τις κλαδικές συνεχείς κινητοποιήσεις οφείλεται σε αυτό που παρουσίαζε ως αποτελεσματικές λύσεις η κυβέρνηση, που οδήγησε σε ένα μωσαίκό επιδοματικής πολιτικής με προκλητικά και άνισα χαρακτηριστικά .Που οδήγησε στην καθήλωση των αμοιβών και στην αποκόμιση κάθε αρχής μισθολογίου τον Δημόσιο Τομέα. Τα «επινίκια» αυτής της πολιτικής τα προηγούμενα χρόνια στη λογική της μονομέρειας και της υπονόμευσης και του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καλείται τώρα με τον πιο δραματικό τρόπο να πληρώσει η κυβέρνηση, με βάση τις εξελίξεις που έχουν διαμορφωθεί. Παράλληλα πρέπει να πούμε ότι στο επίπεδο του μεγάλου θέματος της ασφάλισης, με ευθύνη της κυβέρνησης τα πράγματα είναι σε μηδενικό σημείο, γιατί η λύση στα θέματα της κοινωνικής ασφάλισης δεν μπορεί να προέλθει από προσεγγίσεις και αξιολογήσεις όποιων μελετών. Απαιτείται να αναπτυχθεί ένας ουσιαστικός γόνιμος διάλογος και να υπάρξουν λύσεις στο θέμα της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά αυτός ο διάλογος δεν μπορεί να οικοδομηθεί, γιατί η κυβέρνηση πέρα από την απόσυρση των μέτρων, δεν εννοεί στην πράξη να οδηγηθεί σε επαναπροσέγγιση, έτσι ώστε να υπάρχει συνομιλητής. Και δεν υπάρχει συνομιλητής από την πλευρά της κυβέρνησης στο θέμα της ασφάλισης, γιατί αρνείται να οδηγηθεί σε μία νέα προσέγγιση του όλου θέματος.

Αυτό βέβαια μας οδηγεί και σε κάποιες ανησυχίες ότι ίσως η δεύτερη και τρίτη σκέψη είναι να επανέλθει πάλι με αυτή ή την άλλη μορφή, αλλά στην ίδια κατεύθυνση, στον ίδιο πυρήνα φιλοσοφίας μέτρα που μπορεί να παρουσιάσει μετά έναν κύκλο υποτίθεται επιστημονικής αξιολόγησης των μελετών.

Και υπάρχει και το μεγάλο θέμα της Δημόσιας Διοίκησης, που αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, την αξιοποίησή του για να διευρυνθεί ο ρόλος της Δημόσιας Διοίκησης στην οικονομία και την κοινωνία. Αφορά την ποιότητα των υπηρεσιών που πρέπει να παρέχονται προς τους Έλληνες πολίτες, όπου η κυβέρνηση –σε πολλά σημεία μπορεί να δει κανείς και μία αλληλουπονόμευση στα πλαίσια της κυβέρνησης από το ένα υπουργείο προς το άλλο, των όποιων προσπαθειών για να υπάρξει μία συζήτηση και μία προσέγγιση σε σοβαρή βάση των θεμάτων της Δημόσιας Διοίκησης.

Η κυβέρνηση στο θέμα αυτό, για άλλη μια φορά, οδηγεί τα πράγματα σε έναν νέο χαμένο κύκλο. Και είναι πράγματι ιδιαίτερο ανησυχητικό, γιατί υπάρχουν οι πόροι από το Γ’ ΚΠΣ που δίνουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν και άλλες υποδομές, να αναπτυχθούν άλλες ικανότητες στο ανθρώπινο δυναμικό. Να υπάρξει άλλο προφίλ στη Δημόσια Διοίκηση, αντί να συρρικνώνεται, να διευρύνει τον κοινωνικό της ρόλος και την προσφορά, έτσι ώστε να πει κανείς ότι οδηγούμαστε σε μια βιώσιμη πολιτική αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης .

Θα έλεγα ότι η κατάσταση με χαρακτηριστικό δείγμα τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, με χαρακτηριστικό δείγμα ότι αυτά που είχαν διαφημιστεί το προηγούμενο διάστημα ως απογευματινή λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών βγήκαν στην πράξη ότι ήταν άνθρακες. Μιλάμε για υπηρεσίες που δεν κατάφεραν να καταξιωθούν, γιατί επιβεβαίωσαν ότι δεν είναι η λύση αυτή στη Δημόσια Διοίκηση.

Ότι απαιτούνται νέες δομές αυτό είναι βέβαιο, αλλά αυτά δεν προωθούνται μέσα από αυτές τις πολιτικές. Σε αυτά, λοιπόν, τα θέματα θα ακολουθήσει ένας θερμός χειμώνας. Η κυβέρνηση, εάν δεν προχωρήσει σε ριζική στροφή του προσανατολισμού και της πολιτικής της, αν δεν αντιστοιχηθεί με τις κοινωνικές επιθυμίες, θα επιδεινώνει συνέχει τη σχέση και τη θέση της με τα κοινωνικά κινήματα και με την κοινωνία.

Νίκος Κωνσταντόπουλος: Είναι κρίσιμο το χρονικό διάστημα το οποίο διανύουμε. Έχουν εξαντληθεί πια οι όποιες επινοήσεις, έχουν τελειώσει και τα συνθήματα και τα ευφυολογήματα προκειμένου να κρυφτεί η πραγματικότητα.

Την ώρα που όλα δείχνουν ότι η κυβερνητική πολιτική πάσχει, ο. κ. πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ κάνουν ασκήσεις λογοθεραπείας. Η πραγματική οικονομία έχει πρόβλημα. Η κοινωνία έχει πρόβλημα. Ο τρόπος λειτουργίας του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης έχει πρόβλημα. Σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν στην πραγματική οικονομία και την κοινωνία και ταλαιπωρούν όλους τους πολίτες, η κυβέρνηση έχει έναν δικό της τρόπο να αντιλαμβάνεται τα πράγματα. Γυρνάει την πλάτη στους πολίτες που δηλώνουν τη δυσαρέσκειά τους και εκφράζουν την ανησυχία τους ακόμη και στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ γυρνάει την πλάτη και ακούει περισσότερο διάφορα πρόσωπα που θέλουν ως φαιά προσωπικότης από το παρασκήνιο να αναγορευθούν σε καθοδηγητές της χώρας και τιμητές των πάντων.

Η κυβέρνηση, η κυβερνητική πολιτική είναι η αιτία που προκαλεί την κοινωνική δυσαρέσκεια και ανασφάλεια σήμερα. Και αυτό γιατί για δεκαετίας ο ελληνικός λαός υποχρεώθηκε σε μια πορεία μέσα από τις Συμπληγάδες της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής και της ισχνής κοινωνικής πολιτικής.

Σήμερα η κυβερνητική πολιτική έχει χάσει τον έλεγχο και της πραγματικής οικονομίας, όπως δείχνουν οι δείκτες για τον πληθωρισμό, για τον μικρό ρυθμό ανάπτυξης, για τα ελλείμματα του Προϋπολογισμού, για τη βύθιση του Χρηματιστηρίου, για τη διεύρυνση της ανεργίας, για την επενδυτική άπνοια.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η εκτίμηση είναι ότι τα κοινωνικά προβλήματα θα βρίσκονται διαρκώς στην επικαιρότητα.

Στο Ασφαλιστικό είναι εμφανής η αδυναμία της κυβέρνησης και να ακούσει προτάσεις τεκμηριωμένες που υποβάλλονται και να διατυπώσει θέσεις ουσιαστικές για τη διεύρυνση της κοινωνικής προστασίας και της αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων.

Σα προβλήματα που σχετίζονται με την πολιτική για τη Δημόσια Διοίκηση, εξακολουθεί η διαρκής απαξίωση της Δημόσιας Διοίκησης, η στεγανοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης και από απόκτηση τεχνογνωσίας, αλλά και από επίλυση, αλλά και περιφρόνηση των αιτημάτων για ουσιαστική στήριξη, πολύ περισσότερο όταν μπροστά μας βρίσκεται η διαχείριση του Γ’ ΚΠΣ, με αυτήν την κρίσιμη κοινωνική και αναπτυξιακή σημασία που έχει.

Στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης, η κυβέρνηση σήμερα αντιμετώπιζε όλα εκείνα τα στραβά και προκλητικά που επί χρόνια επιχειρούσε, προβάλλοντάς τα ως ιδανικές λύσεις.

Ιδιαίτερα μας απασχόλησε το θέμα των αμοιβών στη Δημόσια Διοίκηση, η έλλειψη δηλαδή ενιαίου μισθολογίου και η δυνατότητα που θέλει να κρατά πάντα η Διοίκηση, ώστε σε αυτόν τον τομέα να συμπεριφέρεται με τη γνωστή πρακτική των πελατειακών σχέσεων και των ευκαιριακών προσεγγίσεων.

Μας απασχόλησε ακόμη το θέμα του προοδευτικού εκσυγχρονισμού από πλευράς νέων θεσμικών ρυθμίσεων, τόσο σε σχέση με την περιφερειακή αποκέντρωση, όσον και σε σχέση με τη υλοποίηση θεσμών συλλογικής διαπραγμάτευσης, που ακόμα και το νέο Σύνταγμα προβλέπει.

Η υπάρχουσα κυβερνητική πολιτική είναι η αιτία που προκαλεί αυτά τα προβλήματα και εκείνο που πρέπει να αλλάξει είναι η κυβερνητική πολιτική. Μια κυβερνητική πολιτική, η οποία μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο το κοινωνικό έλλειμμα, το έλλειμμα αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας, το αίσθημα αδικίας.

Οι προοδευτικές πολιτικές κρίνονται από πλευράς κοινωνικού περιεχόμενου. Κρίνονται από πλευράς κοινωνικής και πολιτικής νομιμοποίησης. Σήμερα η κυβερνητική πολιτική και ολοένα και περισσότερο χάνει τη νομιμοποίησή της, ακόμα και στην εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ, και ολοένα και περισσότερο μεγαλώνει την κοινωνική δυσφορία και την κοινωνική δυσαρέσκεια.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου