Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
25/04/2012

Ανακοίνωση για την επέτειο της τραγωδίας στο Τσερνόμπιλ.

Εικοσιέξι χρόνια  μετά , η τραγωδία του Τσερνόμπιλ  είναι απολύτως παρούσα, καθορίζοντας τη ζωή και  την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων αλλά  και  κάθε πτυχή της καθημερινότητας  στην Ουκρανία και την ευρύτερη περιοχή.

¨Όμως  ούτε  ο εφιάλτης αυτός ούτε ο πρόσφατη επανάληψη του στη Φουκουσίμα  αναχαίτισαν την ασφυκτική πίεση  των υπερδυνάμεων του πυρηνικού λόμπυ  που επιδιώκει – χρησιμοποιώντας κυβερνήσεις και αρχηγούς κρατών ως εμπορικούς αντιπροσώπους – την εξάπλωση των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας , επιμένοντας στο απόλυτο ψεύδος περί ασφαλούς, πράσινης και φθηνής ενέργειας για όλους! Στο χορό των δισεκατομμυρίων  κερδών της πυρηνικής βιομηχανίας εμπλέκονται παγκοσμίως  νέοι γεωπολιτικοί και στρατηγικοί σχεδιασμοί , διπλωματικές συμμαχίες, εμπορικές και  οικονομικές διακρατικές  συμφωνίες , απολύτως αδιαφανείς.. Την ίδια στιγμή, οι στρατιωτικές πυρηνικές δυνάμεις  απειλούν  την απολύτως εύθραυστη  παγκόσμια ισορροπία με την ανά πάσα στιγμή πιθανή ανάφλεξη  πολεμικών μετώπων , ιδιαίτερα στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής , κοντά στη δική μας γειτονιά.

Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει  - για μια ακόμη φορά-να απέχει από τα επίσημα διακρατικά αιτήματα για τη μη διάδοση των πυρηνικών εξοπλισμών, όπως συνέβη στην τελευταία ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ,ενώ αρνείται  ουσιαστικά να  αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ακύρωση  ανέγερσης πυρηνικών σταθμών  στην Τουρκία και τον τερματισμό λειτουργίας  των  ήδη απαρχιωμένων  αντιδραστήρων των Βαλκανίων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ενωτικό κοινωνικό μέτωπο , συσπειρώνοντας  αγωνιστές της  Αριστεράς  και  της  ριζοσπαστικής Οικολογίας , συνεχίζει  τους  αγώνες  του στο  αντιπυρηνικό και ειρηνιστικό κίνημα , επιδιώκοντας   την κατάργηση όλων των πυρηνικών εξοπλισμών και  των πυρηνικών  αντιδραστήρων .

Για ανάπτυξη με απόλυτα σεβασμό στο περιβάλλον, την ανθρώπινη ζωή και την ποιότητα της,  Για  τη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας και του δημόσιου κοινωνικού ελέγχου σε κάθε ενεργειακή πηγή  της χώρας μας.

Με αφορμή την  επέτειο του Τσερνομπίλ, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ θα  κάνουν παρέμβαση-ενημέρωση των πολιτών από το κεντρικό προεκλογικό περίπτερο στα προπύλαια του πανεπιστημίου Αθηνών.

To Γραφείο Τύπου