Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
26/04/2012

Συλλυπητήριο μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα προς το Μπλόκο της Αριστεράς Πορτογαλίας για την απώλεια του Μιγκέλ Πόρτας


Συλλυπητήριο μήνυμα εκ μέρους του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ για τον πρόωρο χαμό του Πορτογάλου αριστερού Ευρωβουλευτή, Μιγκέλ Πόρτας, απέστειλε χθες βράδυ στην ηγεσία του Μπλόκο της Αριστεράς Πορτογαλίας, ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Αλέξης Τσίπρας.

Στο μήνυμά του ο Α. Τσίπρας αναφέρει:

“Χθες το απόγευμα λάβαμε τη θλιβερή είδηση για την απώλεια του Μιγκέλ Πόρτας.

Είναι μια τεράστια απώλεια, όχι μόνο για την οικογένεια του Μπλόκο, αλλά για ολόκληρη την οικογένεια της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αλλά και για την ευρωπαϊκή πολιτική γενικότερα. Γιατί ο Μιγκέλ Πόρτας δεν ήταν μονάχα μέλος της ηγεσίας του Μπλόκο. Δεν ήταν μονάχα ένας αριστερός Ευρωβουλευτής.

Ο Μιγκέλ ήταν ένα λαμπρό μυαλό, ένας παθιασμένος αγωνιστής των δημοκρατικών ιδανικών, του πολιτισμού, του διεθνισμού. Ήταν ένας συζητητής που εξέπεμπε ενέργεια και καινοτομία.

Σε δύσκολους καιρούς έδωσε τον αγώνα για την κατάρρευση του γκροτέσκου φασιστικού καθεστώτος και την αποκατάσταση της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας στην Πορτογαλία.

Σε μια άλλη δύσκολη ιστορική στιγμή στο χρόνο, έδωσε τη μάχη για την ανανέωση των αριστερών ιδεών και έγινε ένας από τους πρωταγωνιστές της αναγέννησης της πορτογαλικής ριζοσπαστικής Αριστεράς και, αργότερα, της ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Γι αυτό και ο Μιγκέλ ήταν μια από αυτές τις προσωπικότητες που δεν μπορούν να ξεχαστούν εύκολα.

Γι αυτό και η απώλειά του έφερε λύπη και πόνο στις καρδιές όλων των αγωνιστών/τριών της ελληνικής ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Με αυτά τα λόγια, σάς μεταφέρω τα βαθύτερα και ειλικρινέστερα συλλυπητήριά μας, εκ μέρους της οικογένειας του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Θα συνεχίσουμε τον θαρραλέο αγώνα μας για την κοινωνική αλλαγή στις χώρες μας και την Ευρώπη, και στο όνομα του Μιγκέλ”.

*********

Ο Μιγκέλ Πόρτας γεννήθηκε το 1958. Στα μαθητικά του χρόνια αγωνίστηκε κατά της δικτατορίας στην Πορτογαλία και συνελήφθη για την αντιδικτατορική του δράση σε ηλικία 15 ετών. Υπήρξε μέλος του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCP) από το 1974 ως το 1989 και αγωνίστηκε για την ανανέωση της Αριστεράς. Το 1999 ήταν ένας από τους 3 συνιδρυτές-επικεφαλής του Μπλόκο της Αριστεράς και την ίδια χρονιά τέθηκε επικεφαλής της λίστας του κόμματος στις Ευρωεκλογές. Εξελέγη Ευρωβουλευτής του Μπλόκο και της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) το 2004 και το 2009.

Πολυμελής αντιπροσωπεία του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς θα συμμετέχει το προσεχές Σαββατοκύριακο στη νεκρώσιμη τελετή και σε εκδήλωση τιμής για τον Μιγκέλ Πόρτας στη Λισσαβόνα. Ο ΣΥΝ θα εκπροσωπηθεί από τον Γιάννη Μπουρνού, μέλος της ΚΠΕ, υπεύθυνο του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

To Γραφείο Τύπου