Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
27/04/2012

Δηλώσεις του επικεφαλής του συνδυασμού ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, Αλέξη Τσίπρα απο την Αλεξανδρούπολη

Όσο πλησιάζει η κρίση του λαού, τόσο τα παπαγαλάκια της διαπλοκής και τα κόμματα του μνημονίου θα ξεδιπλώνουν τον πανικό τους. Γιατί οι μέρες της εξουσίας τους είναι πια μετρημένες.

Φοβούνται τη μεγάλη ανατροπή και τη μαζική στήριξη του λαού μας στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Θα ήθελα όμως να επαναλάβω την ξεκάθαρη τοποθέτησή μας για να την εμπεδώσουν. Αγωνιστήκαμε και αγωνιζόμαστε, προεκλογικά, εκλογικά και μετεκλογικά για προγραμματική σύγκλιση και κυβέρνηση συνεργασίας των δυνάμεων της αριστεράς που θα ανατρέψει το μνημόνιο.

Δεν υπάρχει δυνατότητα προγραμματικής σύγκλισης προεκλογικά, εκλογικά και μετεκλογικά με δυνάμεις που έχουμε διαμετρικά αντίθετες απόψεις.

Εντούτοις επαναλαμβάνω και ας τρέμουν ορισμένοι. Μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ λάβει διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα απευθυνθεί στις δυνάμεις της αριστεράς και ακόμα και αν δεν συγκεντρώνουμε τη δεδηλωμένη, θα αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα που μας δίνει το Σύνταγμα και θα διεκδικήσουμε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, προκειμένου η κυβέρνηση της αριστεράς να λάβει την πλειοψηφία της εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου, για να καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση και να ακυρώσει το μνημόνιο της καταστροφής.

Αυτή είναι η θέση μας. Το γνωρίζουν και τρέμουν στην πιθανότητα αυτό το όνειρο για το λαό να γίνει δικός τους εφιάλτης.

Η 6η του Μάη θα είναι ημέρα ορόσημο. Μέρα ανατροπής, μέρα ελπίδας για τον ελληνικό λαό.

-    Βρίσκεστε στη Θράκη της ανεργίας, της αποβιομηχάνισης και της απομόνωσης… Υπάρχει άλλος δρόμος;

Υπάρχει ο δρόμος της κοινωνικής συνοχής και της αξιοπρέπειας. Η ανεργία, η εγκατάλειψη, η εξαθλίωση είναι οι μνημονιακές επιλογές που έχουν συνυπογράψει και συναποφασίσει Βενιζέλος και Σαμαράς. Και, παρά το γεγονός ότι κονταροχτυπιούνται προεκλογικά, έχουν συμφωνήσει να εφαρμόσουν μετεκλογικά, με πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης τον κ. Βενιζέλο.

Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι ο δρόμος της κοινωνικής εξαθλίωσης και της ανεργίας δεν μπορεί να είναι δρόμος σωτηρίας για τον ελληνικό λαό.

Δρόμος σωτηρίας είναι ο δρόμος της ανάπτυξης, της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής. Και αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί ακολουθώντας το μνημόνιο της χρεοκοπίας.

-    Προχωρήσατε σε μια δήλωση, την οποία πολλοί εξέλαβαν σαν άνοιγμα συνεργασίας με τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» του Π. Καμμένου και προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις. Τι έχετε να πείτε γιʼ αυτό;

Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρη και διαφανής η τοποθέτησή μας και η στάση μας. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο σε όλα αυτά. Αυτό που φοβούνται, επαναλαμβάνω, είναι αυτό που δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, ότι τα δυο κόμματα, οι συνέταιροι του μνημονίου, δεν θα έχουν το βράδυ των εκλογών 151, δεν θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση, για να εκπληρώσουν το έργο κατεδάφισης της κοινωνίας που έχουν συνυπογράψει προεκλογικά στο χαρτί που τους έδωσε η κα Μέρκελ.

To Γραφείο Τύπου