Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
18/07/2001

Αντιπροσωπεία του ΣΥΝ στη Διεθνή Διαδήλωση της Γένοβας

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, κατά την αναχώρησή του για τη Γένοβα, ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας του κόμματος, δήλωσε τα εξής:

Με την παρουσία μας στην Γένοβα θέλουμε να στείλουμε μήνυμα παγκοσμιοποίησης της ελπίδας, παγκοσμιοποίησης της αντίστασης για τον νέο ανθρωπισμό του 21ου αιώνα που θα δώσει απαντήσεις στις βαρβαρότητες, τις αδικίες, τις ανισότητες και τις λεηλασίες που προκαλεί η παγκόσμια αγορά των ανταγωνισμών και της κοινωνικής αναλγησίας.

Στη Γένοβα, στο Γκέτεμποργκ, στο Πόρτο Αλέγκρε, στο Σιατλ και αύριο στο Κατάρ, συμβολίζεται η γέννηση των νέων ιδεών, των νέων κοινωνικών κινημάτων που φωνάζουν σήμερα ότι αυτός ο κόσμος δεν είναι για πούλημα, ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός, ότι οι άνθρωποι είναι πάνω από τα κέρδη.

Στο ιδεολόγημα της παγκοσμιοποίησης θέλουμε να αντιτάξουμε την οικουμενική δύναμη των κοινωνικών, πολιτικών και οικολογικών αξιών. Εκείνο που χρειάζεται σήμερα ο κόσμος είναι απέναντι στη διεθνή των αγορών να αντιτάξει τη διεθνή των πολιτών.

Γι’ αυτό και εμείς, από την πλευρά του Συνασπισμού, συμμετέχουμε μαζικά. Πάνω από χίλια στελέχη μας θέλουν αύριο και μεθαύριο στους δρόμους να φωνάξουν αυτό το νέο αίτημα για κοινωνική προστασία, για περισσότερη δημοκρατία, για κατοχύρωση των δικαιωμάτων και για οικολογική εγρήγορση.

Στη Γένοβα η ιστορία θα είναι στους δρόμους και θα φωνάζει τις αξίες του διαχρονικού ανθρωπισμού. Δεν θα είναι η ιστορία στις σουίτες του πολυτελούς κρουαζιερόπλοιου για να ευωχείται και να χαριεντίζεται σε αυτές τις φιέστες που θυμίζουν περισσότερο ρωμαϊκή παρακμή.

Ο Συνασπισμός θέλει να επισημάνει την ιστορική αξία που έχουν αυτά τα νέα κοινωνικά κινήματα, τον ιστορικό συμβολισμό που έχει η Γένοβα και όλα όσα προηγήθηκαν. Γι’ αυτό και ζητάμε επίμονα να υπάρξει ένα διεθνές παρατηρητήριο ως παγκόσμιο σημείο αναφοράς και συνάντησης αυτών των νέων κοινωνικών κινημάτων, που θα στέκεται απέναντι στους τυπικούς και άτυπους θεσμούς των αυταρχικών Συνόδων Κορυφής που σήμερα διακανονίζουν τον κόσμο και διαμοιράζονται τα υπάρχοντά του. Και στην Ελλάδα ο Συνασπισμός θα αξιώσει να αφουγκραστεί, επιτέλους, και το πολιτικό μας σύστημα όσα γίνονται γύρω μας, θα ζητήσουμε να δημιουργηθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο διαρκής κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία να ασχολείται συστηματικά με αυτές τις διεργασίες των νέων ιδεών και των νέων κινημάτων που αναδεικνύονται ως ιστορικό μέγεθος με πολιτική διαμορφωτική αξία και δυναμισμό σε όλο τον κόσμο.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου