Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
29/04/2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ REAL NEWS

1.      Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, επαναληπτικές εκλογές ή συγκυβέρνηση; Και σε ποια κατεύθυνση; Ποια είναι η θέση σας;

 

Αυτοδυναμία δεν θα υπάρξει ούτως η άλλως. Το ερώτημα είναι αν το Μνημόνιο θα μπορέσει να σχηματίσει αθροιστική κοινοβουλευτική πλειοψηφία 151 εδρών και να πορευτεί όπως όπως. Το ερώτημα επίσης είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ένα Νέο Συνασπισμό Εξουσίας, με επίκεντρο τις δυνάμεις της Αριστεράς που έχουν τοποθετηθεί κατά του Μνημονίου. Αυτή είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι και η βούληση της κοινωνίας, που αθροιστικά εμφανίζει την Αριστερά πρώτη δύναμη. Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία δεν μπορούν να κυβερνήσουν ούτε να εφαρμόσουν το Μνημόνιο. Η εναλλακτική λύση θα έρθει από την Αριστερά.

  

2.      Το Μνημόνιο, όπως έχει ψηφιστεί, το αναγνωρίζετε ως δεσμευτική σύμβαση για τη χώρα;

 

Όχι. Έχει υπογραφεί ερήμην της λαϊκής βούλησης. Η Ελλάδα πρέπει να καταγγείλει άμεσα το Μνημόνιο και την Δανειακή Σύμβαση. Γιατί πέραν της κοινωνικής καταστροφής που προκαλούν, δεν οδηγούν σε βιωσιμότητα του χρέους. Οδηγούν μέσα από έναν φαύλο κύκλο ύφεσης σε βέβαιη κοινωνική και οικονομική χρεωκοπία. Η Ελλάδα πρέπει να πάει σε νέα επιθετική διαπραγμάτευση με τους δανειστές της, να επιβάλλει δημόσιο έλεγχο στις τράπεζες, με δεδομένο ότι το δημόσιο κατέχει πλέον την πλειοψηφία των μετοχών, και να εξασφαλίσει πόρους από φορολογία του κεφαλαίου κα του συσσωρευμένου πλούτου. Τα μέτρα αυτά μπορούν να εξασφαλίσουν τους απαιτούμενους πόρους για επανεκκίνηση της οικονομίας, με προοπτική την έξοδο από την κρίση.

  

3.      Την επόμενη ημέρα των εκλογών η τρόικα αναμένει μέτρα ύψους το λιγότερο 11,5 δισ. Θα τα ψηφίσετε; Περικοπές μισθών και συντάξεων και απολύσεις στο δημόσιο θα γίνουν;

 

Αν επρόκειτο να τα ψηφίσουμε, θα απαντούσαμε «θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να μην ληφθούν άλλα οριζόντια μέτρα και να μην θιγούν περισσότερο οι μισθοί και οι συντάξεις». Αυτοί που πρόκειται να τα ψηφίσουν έτσι απαντούν προεκλογικά. Εμείς απαντάμε κατηγορηματικά όχι. Τα μέτρα αυτά δεν πρέπει να εφαρμοστούν. Αντίθετα, πρέπει να σταματήσει επιτέλους ο φαύλος κύκλος της ύφεσης, που προκαλεί διαρκώς νέα μέτρα. Επειδή όμως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν έχουν τέτοιες ευαισθησίες και έχουν ήδη συμφωνήσει με την τρόικα, ο κόσμος πρέπει να πάει στις κάλπες με καθαρό μυαλό και τα μάτια ανοιχτά.

 

4.      Για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και των λαθρομεταναστών τι πρέπει να γίνει; Είναι λύση τα στρατόπεδα «φιλοξενίας»;

 

Το μεταναστευτικό δεν προφέρεται για προεκλογική φιγούρα και λαϊκισμό. Ειδικά όταν όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε ολοκληρωτική απουσία μεταναστευτικής πολιτικής, και την τελευταία εβδομάδα ο κ. Χρυσοχοϊδης σηκώνει φράχτες για να επανεκλεγεί. Το μέγεθος της αστυνομικής δύναμης στην Αθήνα, τουλάχιστον όπως εμφανίζεται στις διαδηλώσεις, δεν δικαιολογεί κενά ασφάλειας σε καμιά περιοχή της Αθήνας. Η δράση παράνομων κυκλωμάτων δεν είναι τόσο μυστική ώστε να μην αντιμετωπίζεται. Όσο για τους ανθρώπους, -γιατί περί ανθρώπων πρόκειται- εμείς επιμένουμε να στηρίζουμε την πολιτική που προτείνουν το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και οι ΜΚΟ που ασχολούνται με το θέμα.

 

5.      Θα ζητήσετε Εξεταστική για το πώς έφτασε η χώρα στο Μνημόνιο;

 

ΟΙ εξεταστικές δεν έχουν γράψει ιστορία διαφάνειας σε αυτό τον τόπο, και για του λόγου το αληθές σας παραπέμπω στην αντίστοιχη της Siemens. Το πώς φθάσαμε στο Μνημόνιο είναι πλέον σαφές, και οι πολιτικές ευθύνες έχουν καταλογιστεί. Η απάντηση θα δοθεί στις εκλογές. Προφανώς υπάρχουν θέματα που πρέπει να διερευνηθούν ποινικά, όπως το κούρεμα των διαθεσίμων των ΝΠΔΔ, η παλιότερη υπόθεση με το short shelling στα ομόλογα. Υπάρχουν και άλλα θέματα που ερευνούν παρά την απόπειρα εκπαραθύρωσής τους, οι οικονομικοί εισαγγελείς. Αν σε αυτές τις υποθέσεις προκύψει εμπλοκή πολιτικών προσώπων, η Βουλή δεν έχει δικαίωμα να αρνηθεί την διερεύνησή τους.

To Γραφείο Τύπου