Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
19/07/2001

Ανακοίνωση του ΣΥΝ για τη συμπλήρωση 27 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Ανακοίνωση τουΣυνασπισμού για τη συμπλήρωση 27 χρόνων απότην τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Συμπληρώθηκαν εικοσιεπτά χρόνια από την στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και η παράνομη κατοχή μέρους ανεξάρτητου κράτους συνεχίζεται. Το δημιούργημά της, το ψευδοκράτος του Ντενκτάς αποτελεί πρόκληση για το Διεθνές Δίκαιο και για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα προβλήματα των αγνοουμένων, των προσφύγων, η μη συμμόρφωση στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπογραμμίζουν τις ευθύνες της Τουρκίας και του Ντενκτάς και τη συνεχιζόμενη πρόκληση. Η αδιαλλαξία και οι συνεχιζόμενες απειλές τους, που ενισχύουν η ανοχή των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας αποτελούν παραβίαση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Σήμερα η απρόσκοπτη ενταξιακή πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. μπορεί να επιταχύνει την αντιμετώπιση του κυπριακού προβλήματος.

Με τη διασφάλιση των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων οι δύο κοινότητες μπορούν να συμβιώσουν αρμονικά.

Ο ΣΥΝ πιστεύει ότι η λύση του προβλήματος πρέπει να είναι η διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία με ενιαία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένα στρατεύματα και χωρίς ξένες βάσεις.

Στα κρίσιμα χρόνια που ακολουθούν ο ΣΥΝ θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για την προώθηση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου