Skip to main content.
29/04/2012

Βάζουμε μπροστά τον άνθρωπο - της Λίτσας Αμμανατίδου

Οι εκλογές της 6ης του Μάη παρουσιάζονται από κάθε πλευρά ως οι «πιο κρίσιμες της μεταπολιτευτικής περιόδου», ως η «αφετηρία για μια νέα εποχή για τη χώρα», ως το σημείο τομής για την οικοδόμηση ή την αποδόμησή της. Οι δημιουργοί του σημερινού σκηνικού (ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.) ζητούν ψήφο εμπιστοσύνης για να «σώσουν» τη χώρα και να φέρουν την ανάκαμψη, μια ανάκαμψη με φόντο την ανεργία, την επισφάλεια και τον μαρασμό της οικονομίας. Μία ανάκαμψη με επίκεντρο τα συμφέροντα των ξένων επενδυτών υπό την αιγίδα του ΔΝΤ. Κοινό πρόγραμμά τους το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και η ισοπέδωση της κοινωνίας με γνώμονα τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Σήμερα η Ριζοσπαστική Αριστερά βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο, κατηγορείται, από αυτούς που μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση και δεν σκοπεύουν να αλλάξουν πολιτική, πως δεν έχει πρόγραμμα και πως προτείνει την καταστροφή. Το πρόγραμμα, για τους κύριους της μέχρι χθες εξουσίας αλλά και των δορυφόρων τους, εκτείνεται σε εκατοντάδες σελίδες πράσινης ανάπτυξης, ισοδύναμα μέτρα λιτότητας, περισσότερο ξεπούλημα, περισσότερη ανεργία. Θέλουν να μας πείσουν ότι η εκλογική αναμέτρηση είναι μια διαδικασία εξαγνισμού με την οποία θα αποποιηθούν όλες τις ευθύνες για την κατάσταση που έχουν προκαλέσει.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναγεννώνται από τις στάχτες τους οι «εθνοσωτήρες» που παρήγαγε το ίδιο το σύστημα, τοποθετούνται κάτω από ταμπέλες ανεξαρτησίας, αντιμνημονίου και εθνικής ενότητας. Προτείνουν «τομές» για τη λειτουργία της οικονομίας και τη διάρθρωση του κράτους που θα οδηγήσουν στην «πραγματική» ανάπτυξη. Από κανέναν τους, όμως, δεν γίνεται πραγματικά λόγος για αποκέντρωση στη λήψη των αποφάσεων, αναδόμηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπεράσπιση δημόσιας και δωρεάν υγείας και παιδείας, υπεράσπιση του δικαιώματος στην εργασία με κατάργηση των αντεργατικών μέτρων που εφαρμόστηκαν και ουσιαστικές τομές στην οικονομία που θα εξυπηρετούν το κοινωνικό σύνολο και όχι το μεγάλο κεφάλαιο και τους τραπεζίτες.

Με την ψήφο του λαού, οι εραστές της οικονομικής ελίτ προτάσσουν την κατάλυση της δημοκρατίας στο όνομα της κρίσης, της ύφεσης και της εξωτερικής πίεσης. Παραλείπουν να πουν πως κρίση είναι η περισσότερη ανεργία, η συρρίκνωση της παραγωγικής δραστηριότητας και η εξάλειψη των συντάξεων. Μας υπόσχονται την επόμενη μέρα ανοίγοντας τον δρόμο στο ξένο κεφάλαιο για να επενδύσει σε αυτά που ισοπέδωσαν οι ίδιοι στο όνομα της λιτότητας. Η Ριζοσπαστική Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο έχει αντιπρόταση διεξόδου και ανατροπής της πολιτικής λιτότητας! Προχωρούμε χωρίς αυτούς, βάζουμε μπροστά τον άνθρωπο και τις ανάγκες της κοινωνίας.

Η 7η του Μάη μπορεί και πρέπει να είναι μια άλλη μέρα. Στόχος η συντριβή ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., η ανάδειξη της Ριζοσπαστικής Αριστεράς ως ηγεμονικής δύναμης που φέρνει ελπιδοφόρα μηνύματα ενότητας της Αριστεράς και του κόσμου της εργασίας, στις μετεκλογικές εξελίξεις.

* Η Ευαγγελία (Λίτσα) Αμμανατίδου - Πασχαλίδου, είναι υποψήφια βουλευτής στη Β' Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ 2007-2012)

Άρθρο στην Κυριακάτικη Αυγή (29/04/2012)