Skip to main content.
09/05/2012

Η «προθυμότατη» καταβολή από την τρόικα της δόσης του Μαΐου των 5,3 δις «ξεγυμνώνει» τη μνημονιακή μπλόφα! - του Γιώργου Κουτσούκου*

Εν μέσω των διερευνητικών εντολών και των συζητήσεων για το εάν και πως θα σχηματιστεί κυβέρνηση έχει υποβαθμιστεί ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός που «ξεγυμνώνει» τους εκβιασμούς και την τεράστια μπλόφα της τρόϊκας και του εγχώριου μνημονιακού μπλοκ, περί επικείμενης, δήθεν, ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Το γεγονός αυτό είναι ξεκάθαρο: η τρόϊκα μας δίνει χωρίς «τσιμουδιά» τη δόση του Μαίου των 5,3 δις, χωρίς να θέτει άμεσες προϋποθέσεις, χωρίς να απαιτεί άμεσα τη λήψη βάρβαρων μέτρων, χωρίς να βάζει ως όρο τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ας θυμηθούμε τι γινόταν όλες τις προηγούμενες φορές, πριν από την καταβολή της κάθε δόσης. Ας θυμηθούμε τι αιματηρά μέτρα απαιτούσαν εδώ και τώρα, με πόσο επιθετικό και απαξιωτικό τρόπο καταφέρονταν ενάντια στον ελληνικό λαό και το πόσο «δύσκολοι» το έπαιζαν για το αν τελικά θα καταβληθεί η δόση. Ας θυμηθούμε τι έγινε πολύ πρόσφατα, τον Νοέμβριο του 2011, όταν η τρόϊκα απειλούσε ότι δεν θα καταβληθεί η 6η δόση αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, προκειμένου να επιβάλλει –όπως και έγινε – την κυβέρνηση του τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμου. Ενώ τώρα; Τι γίνεται τώρα; Τι κάνει η «σκληρή» μας τρόικα εν μέσω της παρούσας ακυβερνησίας και της ανάδειξης του ΣΥΡΙΖΑ στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Μας χορηγεί, χωρίς πολλές «γκρίνιες», τα 5,3 δις της δόσης του Μαΐου, χωρίς να προαπαιτεί τον σχηματισμό κυβέρνησης, χωρίς να ζητά την άμεση εφαρμογή των μέτρων που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είχαν συμφωνήσει να υλοποιήσουν από την 7η Μαΐου. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπος της Κομισιόν, θα καταβληθεί μέσα στις επόμενες μέρες η δόση του Μαΐου των 5,3 δισ. ευρώ στα πλαίσια του δεύτερου πακέτου «διάσωσης» της Ελλάδας, Βέβαια, τα χρήματα αυτά δεν θα πάνε για μισθούς και συντάξεις αλλά σχεδόν στο σύνολό τους στους τοκογλύφους-δανειστές της χώρας: 4,5 δισ. ευρώ για ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν στις 18 Μαΐου, 300 εκατ. ευρώ για την πληρωμή τόκων και 435 εκατ. ευρώ για το ομόλογο του αγγλικού δικαίου που δεν μπήκε στο PSI και λήγει στις 15 Μαΐου. Εκεί λοιπόν θα πάνε τα λεφτά, όπως άλλωστε εκεί πάει και το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος όλων των δόσεων που είτε μας έχουν χορηγηθεί είτε θα μας χορηγηθούν στο μέλλον.

Πέρα από αυτά όμως, η ουσία είναι ότι με την «προθυμότατη» καταβολή της δόσης του Μαίου αποδεικνύεται ότι η τρόϊκα και τα εγχώρια «παπαγαλάκια» της μπλοφάρουν όταν απειλούν τους Έλληνες πολίτες με ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και με έξοδο από το ευρώ. Αυτό απλούστατα δεν μπορεί να συμβεί, διότι αν η Ελλάδα, στην παρούσα φάση, βγει εκτός ευρώ, την επόμενη ώρα της εξόδου μας οι Πορτογάλοι, οι Ισπανοί και οι Ιρλανδοί θα τρέξουν μαζικά –φοβούμενοι ότι έρχεται η σειρά τους –να σηκώσουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες, οδηγώντας στην κατάρρευση τα τραπεζικά τους σύστηματα και μαζί με αυτά το ευρώ και την ευρωζώνη! Η αναπότρεπτη αυτή εξέλιξη των πραγμάτων αναγκάζει την «αγαπημένη» μας τρόϊκα να δείχνει «κατανόηση» και «ρεαλισμό» και να μας χορηγεί οτιδήποτε χρειαζόμαστε για να μην καταρρεύσουμε. Η απαίτηση για αιματηρά μέτρα εδώ και τώρα θα ξεκινήσουν και πάλι, αν και όποτε, το μνημονιακό μπλοκ κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Αν όμως ο λαός συνεχίσει να στηρίζει την τιτάνια μάχη που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ενάντια σε μνημόνια και επαίσχυντες δανειακές συμβάσιες για μια κοινωνικά δίκαιη Ελλάδα, τότε το μόνο που απειλείται με χρεοκοπία είναι η «δολοφονική» πολιτική του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, που έχει επιβληθεί όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η ώρα για την ανατροπή έχει φτάσει. Ας μην τους φοβόμαστε λοιπόν διότι μπλοφάρουν. Αντίθετα εμείς ούτε παίζουμε ούτε μπλοφάρουμε! Γιʼ αυτό και τους λέμε ξεκάθαρα: έχουν κάθε λόγο να φοβούνται! Να φοβούνται τον ελληνικό λαό!

 

 

 * Ο Γιώργος Κουτσούκος είναι οικονομολόγος και μέλος του τμήματος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΝ