Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
09/05/2012

Ομιλία του Επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ / ΕΚΜ Αλ. Τσίπρα στη σύσκεψη με Πρυτάνεις

θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας όλους και όλες. Για εμάς είναι μεγάλη τιμή και χαρά που μπορούμε να μιλάμε με τους εκλεγμένους εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας της χώρας μας, που εκπροσωπούν το ελληνικό πανεπιστήμιο, το δυσφημισμένο ελληνικό πανεπιστήμιο την ώρα που η θεσμική προβλεπόμενη διαδικασία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας έχει αναθέσει να διερευνήσουμε τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

Είναι μια πρωτοβουλία που για πολλούς είναι παράδοξη. Για εμάς όμως έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Συνειδητοποιούμε απολύτως ότι αυτό που προέχει για να μπορέσει να σχηματιστεί μια κυβέρνηση η οποία θα έχει σταθερότητα, προοπτική και θα μπορέσει να επιβάλλει την κοινωνική συνοχή και την αναγέννηση πολιτισμική και δημοκρατική της πατρίδας μας είναι ένας στέρεος κοινωνικός δεσμός πρωτίστως.

Βεβαίως είναι απαραίτητη θεσμικά, συνταγματικά η πλειοψηφία μέσα στη  Βουλή. Όμως αυτό δεν αρκεί κατά τη γνώμη μας. Διερευνούμε τη δυνατότητα πλειοψηφίας μέσα στη Βουλή, διερευνούμε όμως ταυτόχρονα και τη δυνατότητα ενός στέρεου δεσμού και υποστήριξης από τις κοινωνικές δυνάμεις, από τους επιστημονικούς φορείς μέσα στην κοινωνία, κυρίως από τους εκπροσώπους του ακαδημαϊκού χώρου που για μας έχει μια ιδιαίτερη σημασία.

Πιστεύουμε ότι η ραχοκοκαλιά της κοινωνίας μας σήμερα είναι σπασμένη είναι τσακισμένη. Χρειάζεται να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης. Χρειάζεται να βρούμε τρόπους να λύσουμε τα καθημερινά πολλαπλά προβλήματα. Χρειάζεται όμως να εμπιστευθούμε τους ανθρώπους εκείνους που εργάζονται ακάματα προκειμένου να παραχθεί πολιτισμικό προϊόν, να παραχθεί γνώση, να παραχθεί έρευνα. Θέλουμε μια κοινωνία που να επενδύει στη γνώση και στην έρευνα. Θέλουμε μια κοινωνία που να επενδύει στο πιο αξιόλογο κοινωνικό δυναμικό σήμερα. Που είναι οι νέοι επιστήμονες και οι νέοι ερευνητές. Οι νέοι επιστήμονες και οι νέοι ερευνητές σήμερα έχουν γίνει το πιο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας μας. Μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Αυτή η αιμορραγία πρέπει να σταματήσει. Για να σταματήσει αυτή η αιμορραγία πρέπει πρωτίστως να εμπιστευθούν τα πανεπιστήμιά μας, τους ανθρώπους που εργάζονται για την ποιότητα των σπουδών, τους ανθρώπους που εργάζονται για την διεύρυνση του δημόσιου χώρου, το δημόσιο πανεπιστήμιο για μας έχει αυτή την έννοια. Αυτός είναι ο σκοπός, αυτός είναι ο λόγος της συνάντησής μας, μαζί σας.

Επιπλέον γνωρίζουμε ότι η πανεπιστημιακή και ακαδημαϊκή κοινότητα ταλαιπωρήθηκε το τελευταίο διάστημα. Ταλαιπωρήθηκε από μια παράλογη επιμονή. Από την επιμονή σε ένα νόμο ο οποίος δεν μπορούσε να εφαρμοστεί. Ξέρουμε ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα αντιστάθηκε. Ξέρουμε ότι κατέθεσε εναλλακτικές απόψεις. Ξέρουμε  ότι σε αυτό τον επικοινωνιακό πόλεμο δυσφημίστηκε η πανεπιστημιακή κοινότητα και πιστεύουμε ότι αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει και πρέπει να ξαναοικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης, πρέπει να συζητήσουμε για το πώς θα γυρίσουμε σελίδα, για το πώς τα πανεπιστήμιά μας θα ξαναπατήσουν στα πόδια τους, για το πώς θα μπορούμε να έχουμε μια επαρκή χρηματοδότηση για να καλύπτουν τις άμεσες λειτουργικές τους ανάγκες και κυρίως για το πώς θα αξιοποιηθεί η κατάρτιση εναλλακτικών προτάσεων που εσείς ως όργανο ευθύνης η σύνοδος των πρυτάνεων έχει καταθέσει στο δημόσιο διάλογο πως θα αξιοποιηθούν αυτές οι εναλλακτικές προτάσεις προκειμένου να μπορέσει να υπάρξει το συντομότερο δυνατό αναστολή του σημερινού νόμου και αντικατάσταση από ένα νόμο που θα τυγχάνει της ευρείας υποστήριξης της πανεπιστημιακής και ακαδημαϊκής κοινότητας.

Αυτό για μας είναι μια προγραμματική δέσμευση, δεν το βάλαμε στους  πέντε άξονες. Όμως η συνάντησή μας μαζί σας τώρα κατά την διάρκεια της διερευνητικής εντολής που είναι εν ισχύ και κατά τη διάρκεια των διερευνητικών επαφών με τους επικεφαλής των άλλων κομμάτων θα το θέσουμε στην ατζέντα.

Πιστεύουμε ότι αν επιτευχθεί δυνατότητα να υπάρξει κυβέρνηση της Αριστεράς, οποιασδήποτε μορφής κυβέρνηση με δική μας στήριξη θα είναι πρώτη προτεραιότητα στην ατζέντα η επίλυση αυτού του μεγάλου προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με έναν ανεφάρμοστο νόμο και την επιμονή σε αυτό τον ανεφάρμοστο δρόμο.

Θα θέλαμε όμως πέρα απʼ αυτό να ακούσουμε τις προτάσεις σας, τη γνώμη σας. Βεβαίως θα σταθμίσουμε όλες τις απόψεις πριν αποφασίσουμε. Θα εκτιμήσουμε λαμβάνοντας υπόψη την τοποθέτηση και των εκπροσώπων των κοινωνικών οργανώσεων αλλά και τη δική σας γνώμη. Δεν μας αφήνει αδιάφορους το αν θα κυβερνηθεί ο τόπος ή όχι. Δεν μας αφήνει αδιάφορους η επόμενη ημέρα. Θέλουμε όμως να μιλήσουμε και για το περιεχόμενο της διακυβέρνησης, γιατί αυτό έχει για μας μεγαλύτερη σημασία.

Ξέρουμε ότι η έννοια της σταθερότητας είναι συνυφασμένη με το περιεχόμενο της πολιτικής. Η Κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Είχε 250 βουλευτές.  Δεν κατάφερε να επιβάλλει την κοινωνική  σταθερότητα και συνοχή όμως,  διότι ακολούθησε μία πολιτική που ήταν σε πλήρη δυσαρμονία με αυτό που ήθελε ο λαός, με τη λαϊκή βούληση.

Γιʼ αυτό, λοιπόν, έχοντας επίγνωση ότι η σταθερότητα δεν είναι μονάχα συνάρτηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά και των δεσμών με την κοινωνία που θέλουμε να οικοδομήσουμε, της αρμονίας με τη λαϊκή βούληση, θέτουμε προγραμματικούς όρους και το συζητάμε ανοικτά με τους εκπροσώπους της κοινωνίας, με τους φορείς από τους οποίους περιμένουμε και την τοποθέτησή τους και την γνώμη τους και την κριτική τους.

Σας ευχαριστώ πολύ και είμαστε στη διάθεσή σας για τις τοποθετήσεις και παρατηρήσεις.

To Γραφείο Τύπου