Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
24/07/2001

Συνάντηση ΣΥΝ με τον Πρόεδρο της Βουλής με θέμα τα γεγονότα της Γένοβας

Συνάντηση μετον Πρόεδρο της Βουλής είχαν ο Πρόεδρος τουΣΥΝ Ν.Κωνσταντόπουλος και οκοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Φ.Κουβέληςμε θέμα τα γεγονότα της Γένοβας

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Απόστολο Κακλάμάνη είχαν ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Φώτης Κουβέλης.

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

Συζητήσαμε με τον κ. Πρόεδρο της Βουλής τα γεγονότα της Γένοβας.

Κατ΄ αρχήν το πολιτικό τους νόημα είναι σαφές. Απέναντι στην παγκοσμιοποίηση της αγοράς, δημιουργείται ένα παγκόσμιο κίνημα αμφισβήτησης. Η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση προωθεί κοινωνικά περιοριστικές και ανάλγητες πολιτικές με εργαλείο μεθόδους πολιτικού αυταρχισμού. Αυτό το παγκόσμιο κίνημα αμφισβήτησης των κοινωνικών κινημάτων, των κινήσεων των πολιτών, των κοινωνικών οργανώσεων και εγώ θα επισημάνω ότι αποτελεί ελπίδα της Δημοκρατίας, είναι υπόθεση της Δημοκρατίας, δεν είναι εχθρός της Δημοκρατίας, προκειμένου να εξαπολύονται εναντίον του οι μηχανισμοί της καταστολής, της επιτήρησης και του ελέγχου.

Τα ειδικότερα θέματα που συζητήσαμε είναι αυτά που σχετίζονται με πλευρές των δραματικών γεγονότων που συνέβησαν. Τα γεγονότα με την απέλαση των 150 Ελλήνων στο λιμάνι της Ανκόνα είναι γνωστά. ΄Όπως είναι γνωστά τα δημοσιεύματα του σημερινού Τύπου, το πρωτοσέλιδο των «ΝΕΩΝ» και το περιεχόμενο των ερωτήσεων που έχει καταθέσει και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ κ. Κουβέλης.

Είναι φανερό ότι υπάρχει ένας μηχανισμός, ο οποίος εξασφαλίζει διακρατική πια συνεργασία. Το ερώτημα, αν δίνονται στοιχεία μέσω της κυβέρνησης, οπότε αυτό θα αποτελούσε παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας ή δίνονται στοιχεία εν αγνοία της κυβέρνησης, από μηχανισμούς ασφαλείας, οπότε τότε δημιουργείται μια ανεξέλεγκτη και αόρατη εξουσία που αποτελεί εκτροπή και κίνδυνο για τη Δημοκρατία.

Εμείς περιμένουμε ειλικρινείς εξηγήσεις από την κυβέρνηση, στα πλαίσια του Κοινοβουλίου. Ζητήσαμε από τον κ. Πρόεδρο άμεσο κοινοβουλευτικό έλεγχο, συζήτηση του θέματος στη Βουλή, λόγω των θερινών διακοπών, στην Επιτροπή, όπου ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης οφείλει να δώσει σαφείς και ειλικρινείς εξηγήσεις. Επίσης, ενεργοποίηση των υφιστάμενων διαδικασιών, προκειμένου να συγκροτηθεί μόνιμη Επιτροπή, ή υποεπιτροπή στα πλαίσια του Κανονισμού της Βουλής, για την προστασία των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, των δημοκρατικών ελευθεριών, για τη λειτουργία, δηλαδή, με δημοκρατικό τρόπο και διαφάνεια των θεσμών του πολιτικού μας συστήματος.

Είναι φανερό ότι και ο κ. Πρωθυπουργός πρέπει να δώσει εξηγήσεις για το τι πράγματι συνέβη. Εμείς θα επιδιώξουμε ενεργοποίηση και άλλων δυνατοτήτων ελέγχου, διότι το πρόβλημα είναι μείζον πρόβλημα πολιτικής και ηθικής τάξης..

Η αξιοποίηση από διακρατικούς μηχανισμούς ενός διεθνούς συστήματος καταστολής, πολιτικών πληροφοριών, δείχνει ότι στα πλαίσια των διαδικασιών συγκέντρωσης προσωπικών δεδομένων, διαμορφώνεται μία αθέατη παρατράπεζα πολιτικών πληροφοριών για πολίτες, ένα εκσυγχρονισμένο φακέλωμα.

Υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα, τι είδους στοιχεία συλλέγονται, πώς αρχειοθετούνται, ταξινομούνται και αξιοποιούνται και πως όλοι αυτοί οι μηχανισμοί δεν θα αποτελέσουν υπονομευτικούς για μια διευρυμένη Δημοκρατία μηχανισμούς. Δεν μπορούμε να πάμε σε μία Δημοκρατία περιορισμένων δικαιωμάτων, αλλά θα πρέπει να αγωνιστούμε για μια Δημοκρατία διευρυμένων δικαιωμάτων και εγγυήσεων προστασίας.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου