Skip to main content.
11/05/2012

Να σεβαστεί τη λαϊκή ετυμηγορία ο Υπουργός Παιδείας - του Χρήστου Πιλάλη

Την Παρασκευή 4 Μαΐου όλοι και όλες γνώριζαν ότι οι εκλογές που θα ακολουθούσαν σε δυο ημέρες  θα κατέγραφαν  την όποια εντολή του λαού  απέναντι στα νεοφιλελεύθερα μνημόνια και σε αυτούς που τα υπέγραψαν οδηγώντας τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Ένα δε από τα πολλά και επαχθή μνημονιακά μέτρα που ελήφθησαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι και οι πρωτοφανείς μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Εν αναμονή λοιπόν της  όποιας  λαϊκής  εντολής,  που θα αφορούσε τα αντιλαϊκά αυτά μέτρα, ο Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κύριος Μπαμπινιώτης  δεν δίστασε να κάνει δεκτή την υπʼ αριθμ. 214/2012  γνωμοδότηση του Γ΄ Τμήματος  του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που εμφανίστηκε χωρίς ημερομηνία έκδοσης και αριθμό πρωτοκόλλου. Κάνει δε, δώρο εκατομμυρίων ευρώ στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων που είχαν περικόψει τους μισθούς των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, κατά το πρότυπο του άδικου, εξευτελιστικού, αναποτελεσματικού και αντιαναπτυξιακού ενιαίου μισθολογίου των δημόσιων εκπαιδευτικών λειτουργών. Η γνωμοδότηση εξεδόθη κατά παράβαση της Διαιτητικής Απόφασης 31/2010, των γνωμοδοτήσεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτος και εγκυκλίου του Υπουργείου Εργασίας που μετά και από δεκάδες αποφάσεις των επιθεωρήσεων εργασίας υποχρεώνουν τα ιδιωτικά σχολεία να επιστρέψουν τα παρακρατηθέντα  χρήματα των εκπαιδευτικών. Η γνωμοδότηση που υπεγράφη από τον κύριο Μπαμπινιώτη, αύξησε  σε μια νύχτα τα κέρδη των σχολαρχών κατά 32 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ταυτόχρονα στέρησε από τα ασφαλιστικά ταμεία 19 εκατομμύρια ευρώ – λόγω περιορισμού των εισφορών.

Ενθυμούμενοι τις προ διμήνου δηλώσεις του κυρίου Μπαμπινιώτη περί της ανάγκης ενός μόνιμου υπουργού Παιδείας που θα στηρίζεται από όποια κυβέρνηση, αλλά και το πλασάρισμα του ως υπερκομματικού τεχνοκράτη της εκπαίδευσης που ενδεχομένως θα μπορούσε να παίξει αυτό το ρόλο, συμπεραίνουμε ότι  και αυτός πατώντας  πάνω  στις καλά στρωμένες νεοφιλελεύθερες πολιτικές κοίταξε να αξιοποιήσει προσωπικά το χρόνο της υπηρεσιακής του θητείας. Γιατί καθότι  επικεφαλής των 29 σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (με αναστολή αυτής του της ιδιότητας για όσο καιρό είναι υπηρεσιακός Υπουργός), αγνόησε παντελώς την πρόσφατη λαϊκή κατακραυγή που δέχθηκε ως Υπουργός, όταν επιχείρησε τρις να περάσει τροπολογία για την αυτοματοποίηση των απολύσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών εξυπηρετώντας συμφέροντα του Συνδέσμου των ιδιοκτητών ιδιωτικών Σχολείων, ενώ  48 ώρες πριν τις εκλογές προχώρησε σε νέα σκανδαλωδώς συντεχνιακή νομοθετική ρύθμιση.

Σήμερα όλα δείχνουν ότι οι καταστροφικές πολιτικές Διαμαντοπούλου και Μπαμπινιώτη αποτελούν την τελευταία πράξη μιας μακρόχρονης τραγωδίας στην εκπαίδευση.

Όλα δείχνουν ότι το βροντερό μήνυμα των πολιτών στις 6/5 άνοιξε το δρόμο για μια εκπαίδευση υψηλής ποιότητας για όλες και όλους, που θα παρέχεται σε μια Ελλάδα απαλλαγμένη από μέτρα που συντρίβουν τους ανθρώπους της.

Όλα δείχνουν ότι σύντομα μπορεί να προκύψει αριστερή κυβέρνηση που μεταξύ άλλων θα ακυρώσει άμεσα  τα μέτρα του μνημονίου   και ειδικότερα των επαίσχυντων εκείνων νόμων που περικόπτουν μισθούς και συντάξεις. Μια κυβέρνηση που θα ενισχύσει την καθολική, δημόσια και δωρεάν παιδεία με κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό και υποδομές σε όλες τις βαθμίδες. Που θα καταργήσει τους  νόμους Διαμαντοπούλου και θα ενισχύσει την αυτοτέλεια και τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε αποκλειστικά δημόσια ιδρύματα.

Σε κάθε περίπτωση, δεδομένης της πολιτικής ρευστότητας και μέχρις ότου σχηματιστεί κυβέρνηση που λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή, οφείλουν όλοι οι σημερινοί κυβερνητικοί παράγοντες  να σεβαστούν τη λαϊκή ετυμηγορία και να μην προχωρήσουν σε νέα βάρβαρα μέτρα.

* Ο Χρήστος Πιλάλης είναι μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ http://topontiki.gr/article/35141