Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
26/07/2001

Κατάθεση νομοσχεδίου για την τριχοτόμηση - ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ και την θεσμοθέτηση της ενοικίασης εργαζομένων

Με αφορμή την κατάθεση νομοσχεδίου για την τριχοτόμηση-ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ και την θεσμοθέτηση της ενοικίασης εργαζομένων, το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος Εργατικής Πολιτικής του, Δημήτρης Στρατούλης έκανε την εξής δήλωση:

Η επιχειρούμενη από την κυβέρνηση νομιμοποίηση της ενοικίασης εργαζομένων εκχωρεί την εκ του Συντάγματος ευθύνη του κράτους και του ΟΑΕΔ για την εύρεση εργασίας στους έλληνες πολίτες στην ιδιωτική κερδοσκοπία και σε εταιρείες-μεσίτες που θα ενοικιάζουν σε άλλες επιχειρήσεις ανθρώπους.

Η κυβέρνηση, αφού ενθάρρυνε και άφησε να αναπτυχθεί ανεξέλεγκτα η παράνομη αυτή δραστηριότητα, τώρα έρχεται εκ των υστέρων να την θεσμοθετήσει με νόμο. Η ενοικίαση όμως των εργαζομένων πρέπει να καταργηθεί και όχι να ρυθμιστεί, γιατί αποτελεί σύγχρονη μορφή δουλεμπορίου.

Η θεσμοθέτηση της ενοικίασης των εργαζομένων θα δημιουργήσει μια νέα κατηγορία "μεταλλαγμένων εργαζομένων, χωρίς δικαιώματα και συνδικαλιστική εκπροσώπηση, που θα εργάζονται με «εργασιακές σχέσεις γαλέρας".

Ο ΣΥΝ ζητάει την άμεση απόσυρση αυτής της διάταξης.

Οι υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου οδηγούν σε τριχοτόμηση-ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ, δεν αυξάνουν την κρατική χρηματοδότηση σε αυτόν και δεν ενισχύουν τα επιδόματα ανεργίας.

Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι πρέπει να διατηρηθεί ο δημόσιος, ενιαίος και κοινωνικός χαρακτήρας του ΟΑΕΔ. Να αυξηθεί ουσιαστικά η συμμετοχή του κράτους στην χρηματοδότησή του, να ανασυγκροτηθεί και να αναδιοργανωθεί για να καλύπτει τις ανάγκες των ανέργων. Να αυξηθούν τα επιδόματα ανεργίας στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη και να επιμηκυνθεί χρονικά η χορήγησή τους.

Η κυβέρνηση αγνόησε και δεν επέτρεψε να μπουν σε ψηφοφορία οι προτάσεις αυτές του ΣΥΝ, που είχε καταθέσει με σχετική πρόταση νόμου, που μόλις προχθές συζητήθηκε στη Βουλή, αποδείχνοντας για άλλη μία φορά τις πραγματικές της προθέσεις.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου