Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
26/07/2001

Συνάντηση ΣΥΝ με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, και ο Φ. Κουβέλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, συναντήθηκαν σήμερα με τον Πρόεδρο του Δ.Σ.Α., κ. Αντώνη Ρουπακιώτη.

Μετά το τέλος της συνάντησης, έγιναν δηλώσεις:

Α. ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ: Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Συνασπισμού για την καλοσύνη που είχαν να επισκεφθούν τον σύλλογό μας για να μας ενημερώσουν για τα συμβάντα στη Γένοβα, αλλά κυρίως να μας ενημερώσουν γιατί ήδη υπογράφηκαν κείμενα και από υπουργούς της Ελλάδας, με τα οποία ιδρύονται ανελεύθερα μέτρα σε βάρος των ατομικών δικαιωμάτων, σε βάρος των δικαιωμάτων των πολιτών της Ελλάδας και των πολιτών της Ευρώπης, μέτρα που έρχονται σε αντίθεση τόσο με την εθνική νομοθεσία τη δική μας όσο και με το κοινοτικό θεσμικό κεκτημένο.

Ως Δικηγορικός Σύλλογος εμείς θα μελετήσουμε τα κείμενα αυτά και θα αναζητήσουμε συγκλίσεις τόσο στην ελληνική κοινωνία όσο και στα όργανα των δικηγορικών συλλόγων και όχι μόνο στην Ευρώπη. Και θα υπερασπιστούμε τους πολίτες εκείνους οι οποίοι προσβλήθηκαν, βλάφθηκαν στην τιμή, στην υπόληψη και στο εύρος άσκησης των δικαιωμάτων τους.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ενημερώσαμε τον Πρόεδρο και τους συμβούλου του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας για το μέγιστο πολιτικό και ηθικό θέμα, το οποίο ανέκυψε με αφορμή τα γεγονότα που έγιναν στην Γένοβα.

Παρά τις ευρωπαϊκές και εθνικές διακηρύξεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα και για τις πολιτικές ελευθερίες, με διάφορα προσχήματα εγκαθιδρύονται μηχανισμοί παραβίασης όλων των δημοκρατικών εγγυήσεων, μηχανισμοί εποπτείας, παρακολούθησης, συλλογής και ταξινόμησης πληροφοριών, ανταλλαγής προσωπικών δεδομένων που έχουν σχέση με την πολιτική, κοινωνική και ιδεολογική αναφορά συγκεκριμένων πολιτών ή και ομάδων, έτσι όπως κατά πρωτότυπο τρόπο τα σχετικά κείμενα προσδιορίζουν.

Οι νόμοι, ευρωπαϊκοί και ελληνικοί, κρίνονται κυρίως από τον τρόπο με τον οποίον εφαρμόζονται και οι οποιεσδήποτε θεσμοθετήσεις δεν μπορεί να οργανώνουν μηχανισμούς οι οποίοι πάντοτε επεφύλαξαν σε βάρος των λαών, των κοινωνιών, των πολιτών, των κυβερνήσεων αλλά και των δημοκρατικών αξιών ιστορικές κακοποιήσεις. Βρισκόμαστε μπροστά στην προώθηση ενός διεθνούς μηχανισμού καταστολής, παρακολούθησης και συλλογικής πολιτικών δεδομένων σε βάρος των πολιτών της Ευρώπης, που δεν έχει καμία σχέση με τις διακηρύξεις τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Στην Βουλή αναπτύξαμε τις παρατηρήσεις μας και ασκήσαμε τον επιβαλλόμενο πολιτικό έλεγχο. Πέραν από αυτόν, ζητήσαμε από τον Δικηγορικό Σύλλογο και βρήκαμε αμέριστη την συμπαράστασή του, την ανάδειξη του θέματος σε όλους τους διεθνείς Οργανισμούς που μετέχει ο Δικηγορικός Σύλλογος. Την ανάδειξη του θέματος ως μεγίστου θέματος θεσμικής, συνταγματικής τάξης. Επίσης την συνδρομή του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι πολίτες οι οποίοι υπέστησαν αυτή την αντιδημοκρατική και βάναυση μεταχείριση με ηθικές, πολιτικές και υλικές συνέπειες, να μπορέσουν να προσφύγουν στα αρμόδια όργανα, εθνικά ή και ευρωπαϊκά, προκειμένου να διεκδικήσουν τη δικαίωσή τους.

Αν προωθηθεί με διάφορα προσχήματα αυτή η διεθνής της καταστολής, τότε είναι βέβαιο ότι ο Μεγάλος Αδερφός είναι ήδη παρών για όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Κύριε Πρόεδρε, θα ζητήσετε συνάντηση με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης για να δείτε αν εστάλησαν τελικά οι λίστες, δεν εστάλησαν;...

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο έλεγχος σήμερα έγινε στη Βουλή και ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης είπε και έδωσε τις κατ΄ αυτόν εξηγήσεις, οι οποίες είναι και ελλιπείς και δεν απαντούν στην ουσία του προβλήματος. ΄Όπως θα δείτε αυτό το πλαίσιο των συμπερασμάτων, αποφάσεων εγκαθιδρύει μια κοινή δράση η οποία αναφέρεται τόσο στην αστυνομία όσο και σε υπηρεσίες πληροφοριών αλλά και σε εθνικά αρχεία από τα οποία πρέπει να τροφοδοτούνται οι σχετικές διαδικασίες πληροφόρησης, ο έλεγχος ο πολιτικός θα συνεχιστεί. Πέραν αυτού, εμάς μας ενδιαφέρει να επισημάνουμε ότι εδώ είναι μια παρεκτροπή και διαστροφή κάθε συνταγματικής και θεσμικής εγγύησης για την προστασία του πολίτη.

Θα δούμε τη Δευτέρα την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Γιατί όλες αυτές οι ρυθμίσεις με την μορφή των μνημονίων ή των συμπερασμάτων στα άτυπα συμβούλια των υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ουσιαστικά δεν έχουν κανένα νομικό, κανένα συνταγματικό, κανένα πολιτικό έρεισμα. Είναι μέτρα καταστολής που λαμβάνονται και ουσιαστικά νομιμοποιούν την αστυνομική εκδοχή της πολιτικής και κοινωνικής δράσης που πάντοτε ακρωτηριάζει το ουσιαστικό περιεχόμενο της δημοκρατίας.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Θα έχετε κάποια επικοινωνία με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων;

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και αυτό μας απασχολεί. Και με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων και με την Εθνική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και με τον Δικηγορικό Σύλλογο σήμερα. Θελήσαμε να αρχίσουμε από τον Δικηγορικό Σύλλογο, γιατί ο μαχόμενος υπερασπιστής των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη είναι η καλύτερη εγγύηση για την προστασία των κοινωνιών αλλά και των συλλογικών αγαθών των προσώπων και των ατομικών τους ελευθεριών.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου