Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
30/07/2001

Συνάντηση του Ν.Κωνσταντόπουλου με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος συναντήθηκε σήμερα με την Αλίκη Μαραγκοπούλου, Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

Α.ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ: Συζητήσαμε για ορισμένα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται διεθνώς αυτή τη στιγμή με αυτές τις εκδηλώσεις, τις λαϊκές, τις ευρείες που γίνονται και οι οποίες προσπαθούν να προστατέψουν τα συμφέροντα των λαών που σήμερα βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο. Η αλήθεια είναι ότι για μένα το πιο ελπιδοφόρο γεγονός των τελευταίων ετών είναι η συνειδητοποίηση εκ μέρους των λαών για το ότι πρέπει να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους τα οποία αυτή τη στιγμή είναι νεκρωμένα, μπορώ να πω, σε διεθνές επίπεδο από τους ισχυρότατους κρατούντας στα παρασκήνια και πίσω από τις κυβερνήσεις.

Ν.ΚΩΣΝΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΄Εθεσα υπόψη της κυρίας Μαραγκοπούλου που είναι και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ζητήματα τα οποία δημιουργήθηκαν και με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στη Γένοβα. Είναι φανερό ότι οι λαοί, οι κοινωνίες, οι πολίτες δυσανασχετούν από τους περιορισμούς των κοινωνικών δικαιωμάτων τους και των πολιτικών ελευθεριών τους που τους επιβάλλονται με πρόσχημα την παγκόσμια αγορά και την προστασία της κρατικής ασφάλειας.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια παράλληλη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και του κράτους δικαίου. Οι λαοί, οι πολίτες, οι κοινωνίες αγωνίζονται για μια διευρυμένη κοινωνική προστασία για όλους, για μια καθολικότητα των εγγυήσεων δημοκρατικής προστασίας.

Με αυτή την έννοια, όσα γίνονται «πίσω από την πλάτη» των νόμων, σε αντίθεση με τους νόμους, κάτω από το τραπέζι των συνταγματικών διακηρύξεων, στα παρασκήνια των μηχανισμών των ισχυρών και των διαπλεκομένων συγκροτημάτων υπερεξουσίας σ΄ όλο τον κόσμο, αποτελούν κίνδυνο για τις δημοκρατικές ελευθερίες, κίνδυνο για τον πολιτισμό μας, κίνδυνο για την πρόοδο των κοινωνιών.

Με αφορμή τη Γένοβα είδαμε μία κινητοποίηση πολεμικής μηχανής. Πύραυλοι σε συστοιχίες εν αναπτύξει. Μηχανοκίνητες ορδές, πεζοπόρες δυνάμεις, ΄όλα τα σύγχρονα μέσα της χημικής τεχνολογίας αλλά και της επικοινωνιακής προπαγάνδας. Αναρωτιέται κανένας, αλήθεια ποιος είναι ο εχθρός; Εχθρός δεν είναι ο πολίτης που αγωνίζεται, εχθρός για τη δημοκρατία και τον πολιτισμό είναι οι μηχανισμοί που θέλουν μια ακρωτηριασμένη δημοκρατία.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Θα συναντήσετε τον Πρωθυπουργό, επειδή είχατε οριστεί από τον Πρωθυπουργό για να του πείτε τις εκτιμήσεις σας για τα γεγονότα αυτά...

Α.ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ: Εγώ δεν έχω οριστεί από τον Πρωθυπουργό. Να ξέρετε απ΄ όλες τις ανεξάρτητες αρχές είμαι η μόνη που δεν διορίστηκα από κυβέρνηση. Από καμία εξουσία. Με εξέλεξαν όλα τα μέλη της Επιτροπής, η οποία Επιτροπή έχει εκπροσώπους από 30 διαφόρους φορείς, αρχίζοντας από συνδικαλιστικές οργανώσεις και τελειώνοντας σε κόμματα, σε Πανεπιστήμια, σε άλλες ανεξάρτητες αρχές κ.λπ. Αυτοί με εξέλιξαν.

Και όχι μόνο τούτο. Αλλά οφείλω να σας πω ότι στα 30 μέλη της επιτροπής μέσα υπάρχουν 7 εκπρόσωποι Υπουργείων οι οποίοι είναι οι μόνοι που δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. ΄Αρα είμαστε από τις λεγόμενες ανεξάρτητες αρχές, από τον τρόπο της εκλογής μας και της λειτουργίας μας, μπορώ να πω η πλέον ανεξάρτητη.

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυρία Μαραγκοπούλου έχει μία βιωματική σχέση με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών. ΄Εχει μια φιλοσοφία ζωής που της έχει εξασφαλίσει την ανυπόκριτη αναγνώριση και εκτίμηση όλης της ελληνικής κοινωνίας.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου