Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/05/2012

Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

σύνδεσμος βίντεο


Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Στις 6 Μαΐου οι πολίτες μας έδωσαν, με την ψήφο τους, τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανατρέποντας όλα τα σχέδια των μνημονιακών δυνάμεων. Ήταν αναμενόμενο το σύστημα εξουσίας να αιφνιδιαστεί και να αντεπιτεθεί.

Επί τρία χρόνια, άλλωστε, άλλοτε αγνόησε, άλλοτε υποτίμησε και πάντοτε όμως επιχειρούσε να  απαξιώσει τη  λαϊκή βούληση. Και αυτήν τη λαϊκή ετυμηγορία που αναδιέταξε τους συσχετισμούς, στις 6 του Μάη, ακόμα να την αποδεχτούν. Δε συγχωρούν το λαό για την επιλογή που έκανε.

Οι πολίτες επιβραβεύοντας τη συνεπή αντιμνημονιακή μας στάση, τον προγραμματικό μας λόγο και την πρόταση εξουσίας που καταθέσαμε για κυβέρνηση της αριστεράς, πολλαπλασίασαν τις δυνάμεις μας και μας έφεραν εδώ, στα κοινοβουλευτικά έδρανα με 52 βουλευτές.

Είμαι πεπεισμένος ότι στην επόμενη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, στις 17 του Ιούνη και μετά, θα είμαστε πολλαπλάσια περισσότεροι, θα έχουμε διπλασιαστεί και δε θα χωράμε σʼ αυτά τα έδρανα.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Όλες αυτές τις μέρες τα κόμματα του μνημονίου διαλαλούν ότι η δική μας αδιαλλαξία μας οδηγεί εκ νέου στις κάλπες. Η αλήθεια είναι ότι στις κάλπες εκ νέου μας οδηγεί η επιμονή του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου στην εφαρμογή του μνημονίου.

Ο κ. Σαμαράς πρωτοστατεί στις τελευταίες, απελπισμένες μάχες οπισθοφυλακής που δίνει ο παλιός πολιτικός κόσμος, εφευρίσκοντας ανύπαρκτους κινδύνους και συνεργώντας με περισσή ανευθυνότητα, στην εξελισσόμενη διαδικασία πιστωτικής ασφυξίας.

Αποδεικνύει, όμως, την πλήρη αναξιοπιστία και απαξίωση του παλιού πολιτικού κόσμου, όταν προσποιείται ότι δε θυμάται τη νωπή ψήφο που έδωσε ο ίδιος στο δεύτερο μνημόνιο και τη νωπή ακόμα υπογραφή του στις επιστολές στην κ. Μέρκελ και στην κ. Λαγκάρντ.

Ο κ. Σαμαράς έχει ψηφίσει, συνυπογράψει και εγγυηθεί προσωπικά και πολιτικά το Μνημόνιο και γιʼ αυτό είναι αντιμέτωπος με την οργή και την ορμή του λαού μας αλλά και την αποφασιστική και καθημερινά διευρυνόμενη ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί τώρα να συμπήξει μέτωπο μνημονιακών δυνάμεων, με την πιο συνεπή εκπρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού στη χώρα μας, την κ. Ντόρα Μπακογιάννη αλλά και τον πρώτο και μόνιμο εταίρο του μνημονίου τον κ. Καρατζαφέρη.   Παραμένει ακλόνητος στις δεσμεύσεις  και στις υπογραφές του στην κ. Μέρκελ και την κ. Λαγκάρντ. Τις τιμά αυτές τις υπογραφές ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος. Και τώρα, φιλοδοξεί να συμπήξει το μέτωπο της εγγύησης των δανειστών και της διαπλοκής.

Το προσωπικό του προσκλητήριο σε πολιτικά πρόσωπα που θα εφάρμοζαν τις πολιτικές του Μνημονίου, ακόμη και αν το Μνημόνιο δεν υπήρχε, όπως έχει δηλώσει η κ. Μπακογιάννη, το προσωπικό του, λοιπόν, προσκλητήριο σε τέτοια πολιτικά πρόσωπα αποτελεί πρόσθετη εγγύηση στους δανειστές για πιστή εφαρμογή του Μνημονίου.

Εμείς θα θέλαμε να επαναλάβουμε, για μία ακόμη φορά, το αποδεδειγμένο και, γιʼ αυτό, πλέον αυτονόητο: Η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη δεν κινδυνεύει από την αντίσταση του λαού μας στην κοινωνική λεηλασία, ούτε φυσικά από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη κινδυνεύει από τις χρεοκοπημένες πολιτικές του Μνημονίου και από την εθελόδουλη στάση των εκφραστών του πολιτικού συστήματος του χθες, του πολιτικού συστήματος του χθες, που σήμερα καταρρέει.

Η ΝΔ  και το ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος, έχουν προσωπικά και πολιτικά δεσμευτεί στο Μνημόνιο γιʼ αυτό και δεν είναι ικανοί, δεν έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τη δυναμική αλλαγής στην Ευρώπη, την οποία τροφοδότησε με την ψήφο του στο ΣΥΡΙΖΑ ο ελληνικός λαός στις 6 Μαΐου και πιστεύουμε ότι θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο στις επόμενες εκλογές.

Δεν μπορούν να αξιοποιήσουν την Ευρώπη και τη δυναμική της αντίστασης των λαών της Ευρώπης οι γιες μεν της κλονιζόμενης κ. Μέρκελ και του απελθόντος κ. Σαρκοζί.

Δε γίνεται να έχει η Ελλάδα μια κυβέρνηση που έχει δεσμευτεί στο μνημόνιο τη στιγμή που ακόμα και ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας κάνει καθαρό ότι το δημοσιονομικό σύμφωνο δε θα περάσει αν δεν αλλάξει. Και σας θυμίζω ότι αυτό το περιβόητο δημοσιονομικό σύμφωνο έσπευσαν Βενιζέλος και Σαμαράς να το ψηφίσουν σχεδόν νύχτα, λίγο πριν κλείσει η Βουλή, τις μέρες εκείνες που πέφτανε βροχή οι τροπολογίες.

Δε γίνεται, συντρόφισσες και σύντροφοι, η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός να έχει υποφέρει τόσο, να έχει γίνει το πείραμα στην Ευρώπη της εφαρμογής των πιο σκληρών πολιτικών αλλά να είναι η τελευταία από τις ηγεσίες στην Ευρώπη –η ελληνική πολιτική ηγεσία– που θα διεκδικήσει αλλαγές σʼ αυτή την καταστροφική πολιτική.

Ο κ. Σαμαράς, πριν από λίγο, από αυτό εδώ το βήμα –απευθυνόμενος στους βουλευτές της Κ.Ο.– χαρακτήρισε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «ανίκανους και ανεύθυνους». Μίλησε για τον εφιάλτη που θα ζήσει η Ελλάδα αν τις επόμενες εκλογές τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δε θα ήθελα να αναφερθώ στη μεγάλη υπευθυνότητα και στις μεγάλες ικανότητες του ίδιου του κ. Σαμαρά. Τις έχει γνωρίσει και τις έχει καταλάβει ο ελληνικός λαός από τότε που ήταν Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στο σπίτι του κρεμασμένου, άλλωστε, δε μιλάνε για σκοινί.

Θα σταθώ όμως σε αυτά που είπε τα περί εφιάλτη και θα του απαντήσω ευθέως. Εφιάλτη, κ. Σαμαρά, ζει τώρα ο ελληνικός λαός. Εφιάλτη ζει ο ελληνικός λαός εδώ και δύο χρόνια με τις επιλογές σας και ζει εξαιτίας και των δικών σας διαρκών υποχωρήσεων και των δικών σας διαρκών επιλογών να στηρίξετε τις πολιτικές του Μνημονίου.

Αφήστε, λοιπόν, τη στρεψοδικία και πείτε μας επιτέλους, ποιο είναι το δικό σας σχέδιο για τη χώρα. Δε μιλάτε όμως για αυτό. Γιατί το σχέδιό σας είναι το μνημόνιο. Και το σχέδιο αυτό είναι συνώνυμο της κοινωνικής καταστροφής, είναι συνώνυμο της δυστυχίας.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Αυτές τις 11 ημέρες, από τις εκλογές και μετά, η κάθε πολιτική δύναμη πολιτεύτηκε ακριβώς όπως έχει μάθει να πολιτεύεται. Εμείς πορευτήκαμε με όπλο την ειλικρίνεια και τη σταθερότητα στις θέσεις μας. Μην εγκαταλείποντας τα όπλα που ο λαός μας έδωσε, λάβαμε τη διερευνητική εντολή και καταθέσαμε τις προτάσεις μας για τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης της Αριστεράς.

Το ΠΑΣΟΚ και η  ΝΔ –εκπρόσωποι της Ελλάδας του χθες και του συστήματος εξουσίας που καταρρέει– βγήκαν στα κανάλια για να δείξουν για άλλη μια φορά το συνήθη ύποπτο για όλα τα κακά του τόπου.

Εμείς αντιθέτως, βγήκαμε και προτείναμε, βγήκαμε στην κοινωνία και στους πολίτες με τα 5 μίνιμουμ σημεία που καταθέσαμε προκειμένου να υπάρξει μία αριστερή προοδευτική στροφή στον τόπο και μια κυβέρνηση Αριστεράς.

Όλες αυτές τις μέρες ακούστηκαν, ειπώθηκαν πολλά, αλλά για αυτά τα πέντε σημεία, για το περιεχόμενο δηλαδή της πολιτικής μας πρότασης, κανείς δεν έχει απαντήσει επί της ουσίας.

Ζητήσαμε οι τράπεζες  που έχουν λάβει από την αρχή της κρίσης πάνω από 200 δις σε ρευστό και σε εγγυήσεις να ελέγχονται από το δημόσιο. Γιατί δεν μας απαντήσανε; Τι τους ενοχλεί; Γιατί δεν απαντάνε σʼ αυτή την πρόταση; Γιατί θέλουν παρά τα 200 δις σε ρευστό και εγγυήσεις να έχει το ελληνικό δημόσιο κοινές μετοχές δίχως δικαίωμα ψήφου;

Ζητήσαμε επιπλέον να γίνει έλεγχος του χρέους. Να μάθει ο ελληνικός λαός πόθεν προέκυψε αυτό το υπέρογκο χρέος που σήμερα σαν θηλιά είναι στο λαιμό και σφίγγει κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα. Γιατί δεν μας απαντήσανε; Τι φοβούνται σε αυτόν τον έλεγχο; Φοβούνται μήπως αναδειχθούν οι δικές τους πολιτικές ευθύνες.

Ζητήσαμε να καταργηθούν όλοι εκείνοι οι νόμοι που κόβουν συντάξεις και μισθούς και μετατρέπουν το εργατικό δίκαιο σε δίκαιο των εργοδοτών; Γιατί δεν μας απαντήσανε; Γιατί δε μιλάνε επί της ουσίας για το περιεχόμενο των πολιτικών μας προτάσεων;

Γιατί δεν πρέπει, σώνει και καλά, το ένα και μοναδικό μήνυμα των εκλογών, που βάζει τέλος στο μνημόνιο της υποτέλειας και της φτώχειας, να γίνει πράξη, σεβόμενοι έτσι τη λαϊκή ετυμηγορία;

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Όσο κι αν προσπαθούν να αναγνώσουν με εντελώς διαφορετικό τρόπο το αποτέλεσμα των εκλογών, η λαϊκή ετυμηγορία της 6ης του Μάη δε χωρά πολλές αναγνώσεις.

Και όμως, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, συνεπικουρούμενοι από το πανίσχυρο σύστημα της προπαγάνδας, ακόμα και αυτό το μήνυμα των εκλογών επιχειρούν να το παραχαράξουν.

Στα πλαίσια των διερευνητικών εντολών, στήθηκε πάλι το γνωστό σενάριο της τρομοκράτησης των πολιτών, με ένα και μόνο σκοπό, ο  ΣΥΡΙΖΑ να υποκύψει, ο ΣΥΡΙΖΑ να μπει στο κάδρο του πολιτικού συστήματος της συνδιαλλαγής και να εγκαταλείψει αυτούς που τον στήριξαν στις τελευταίες εκλογές και αυτούς που στήριξε με πίστη όλα τα τελευταία χρόνια. Αυτήν τη χάρη όμως δεν τους την κάναμε.

Μπορεί σύμφωνα με άλλους πολιτικούς αρχηγούς κάποια κόμματα να έχουν σαπίσει, να έχουν ενσωματωθεί στην κυρίαρχη ιδεολογία του μνημονίου, αλλά αυτό από εμάς ας το ξεχάσουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σαπίσει, δε συμβιβάζεται, δεν προδίδει κανέναν, δεν δεν πρόκειται ποτέ να μπει σε κυβέρνηση σωτηρίας του μνημονίου, σε κυβέρνηση σωτηρίας του κατεστημένου.

Το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο προσπάθησε, με κόλπα και τεχνάσματα, να βάλει και εμάς στο τσεπάκι του. Έπρεπε εμείς, την ώρα που πάνω από τρία εκατομμύρια πολίτες εγκατέλειπαν τα κόμματα του μνημονίου, να τους επαναφέρουμε στην πολιτική ζωή από το παράθυρο.

Το αρνηθήκαμε και γιʼ αυτό η επίθεση που δεχτήκαμε ήταν μανιώδης, ήταν λυσσαλέα.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Να είστε βέβαιοι ότι αυτή η τρομοκρατία στον ένα μήνα που ακολουθεί μέχρι τις εκλογές θα πολλαπλασιαστεί. Αφού μας κατηγόρησαν στην αρχή ότι λάβαμε διερευνητική εντολή και είχαμε το θράσος να την κρατήσουμε δύο ημέρες, λες και αυτό είναι αποκλειστικά δικό τους προνόμιο, αποφάσισαν μετά ότι εμείς είμαστε οι ένοχοι για όλα τα δεινά της χώρας και μάλιστα ότι τώρα εμείς είμαστε αυτοί που φταίμε που οι τράπεζες αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Τώρα είμαστε εμείς που φταίμε που οι δικές τους κυβερνήσεις έχουν βυθίσει την οικονομία στην ύφεση και έχουν αφήσει άδεια τα δημόσια ταμεία. Ότι εμείς είμαστε που φταίμε γιατί  δε φοράμε παραμορφωτικά γυαλιά για να διαβάζουμε το μήνυμα των εκλογών όπως ακριβώς τους συμφέρει.

Κανάλια, ραδιόφωνα, εφημερίδες και δυστυχώς πολιτικά κόμματα έχουν βάλει εμπρός την επιχείρηση «συκοφαντήστε το ΣΥΡΙΖΑ, τρομοκρατήστε το λαό».

Όμως αυτό το σενάριο και αυτό το έργο είναι χιλιοειπωμένο και χιλιοπαιγμένο. Είναι ενιαίο το κέντρο της προπαγάνδας και της συκοφάντησης. Τους καλούμε. Όμως, έστω και αυτήν τη στιγμή, λίγο πριν ξεκινήσει επίσημα η προεκλογική περίοδος να σταματήσουν.

Πριν τις εκλογές έλεγαν πως αν δεν ψηφιστούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ο τόπος θα καταστραφεί. Τώρα το τροπάρι άλλαξε, μας λένε πως αν ψηφιστεί η Αριστερά ο τόπος θα καταστραφεί.

Και ποιοι μας τα λένε αυτά; Αυτοί που επί 37 χρόνια εναλλάσσονταν στην εξουσία, αυτοί που έχουν τη βασική ευθύνη για την καταστροφή που έχει δει ο τόπος τα τελευταία 2,5 χρόνια, αυτοί που έδεσαν την χώρα στο άρμα του ΔΝΤ και σήμερα έχουν το θράσος να καταγγέλλουν εμάς ως δύναμη καταστροφής.

Και να ζητούν από το λαό να τους επιστρέψει τα ποσοστά τους για να μη χάσουν την εξουσία, την επαφή με την εξουσία γιατί αυτό είναι το μόνο τους μέλημα, να μη χάσουν την εξουσία αδιαφορώντας για το αν η κοινωνία διαλύεται και ο λαός μας γονατίζει.

Επί της ουσίας όμως, σύντροφοι και συντρόφισσες, ένα πράγμα λένε. Λένε ότι πρόγραμμά τους είναι το μνημόνιο και ότι το μνημόνιο ήρθε και θα μείνει για πάντα. Λένε στο λαό, ότι αν δεν διορθώσεις την ψήφο σου και δεν επαναφέρεις το πολιτικό σύστημα της διαπλοκής στα ποσοστά του, η χώρα θα επιστρέψει στη δεκαετία του ʼ50. Τους απαντάμε. Επιστροφή στη δεκαετία του ʼ50 είναι το τελευταίο μέρος του σχεδίου που έχει το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση, που ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος υπηρετούν πιστά.

Αλλά ο λαός μας, κόντρα στην ιδεολογική τρομοκρατία καναλιών και εφημερίδων, έδωσε απάντηση. Ψήφισε να μπει τέλος στο μνημόνιο και στη βάρβαρη λιτότητα, αγνόησε τους εκβιασμούς, την τεχνητή συναίνεση και τη φτηνή προπαγάνδα. Και είμαστε βέβαιοι ότι το ίδιο θα κάνει και τώρα. Στις 17 Ιούνη είμαστε βέβαιοι ότι θα ολοκληρώσει αυτό το μεγάλο βήμα προς τα μπρος που έκανε στις 6 του Μάη. Θα το ολοκληρώσει ό,τι και να πει ο κ. Μπαρόζο. Θα το ολοκληρώσει όσες επιστολές και αν στείλει ο κ. Παπαδήμος, όσοι εκβιασμοί και αν γίνουν σε χώρους δουλειάς. Θα το κάνει διότι είμαστε βέβαιοι πως η ελπίδα είναι πιο δυνατή από το φόβο και ο λαός μας θα νικήσει το φόβο.

Συντρόφισσες και σύντροφοι.

Έχει, όμως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον, έχει ενδιαφέρον να δούμε αυτή την επιχείρηση διαστρέβλωσης που κάνει το πολιτικό και οικονομικό σύστημα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμά μας, όχι μόνο γιʼ αυτό που κατεβήκαμε τώρα στις εκλογές, αλλά και γιʼ αυτό που κατεβήκαμε το 2007, γιʼ αυτό που κατεβήκαμε το 2009. Προσπαθούν να πιαστούν απομονώνοντας φράσεις, παρατηρώντας ακόμα και την ορθογραφία στα κείμενά μας, προσπαθούν να αποδομήσουν και να διαστρεβλώσουν.

Στην ουσία, όμως, χωρίς να το καταλαβαίνουν μας κάνουν καλό. Πρώτα και κύρια μας κάνουν καλό διότι μας υπενθυμίζουν την ανάγκη –ακόμη κι εμείς– να εξειδικεύσουμε ακόμη περισσότερο, να εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο, να γίνουμε πιο προσεκτικοί στις διατυπώσεις και στην προσπάθεια που θα κάνουμε το επόμενο διάστημα να μιλήσουμε επί της ουσίας και συγκεκριμένα για τα βήματα που πρέπει να γίνουν.

Όμως μας κάνουν καλό και για έναν ακόμα λόγο χωρίς να το καταλαβαίνουν Αναιρούν όλες τις προηγούμενες προσπάθειες που έκαναν να μας καταγγείλουν ότι είμαστε μία δύναμη που δεν έχει πρόγραμμα. Όλη η Ελλάδα, όλος ο ελληνικός λαός –έντεκα μέρες τώρα– ασχολείται με το να συζητά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο δεύτερος, όμως, ουσιαστικότερος λόγος είναι ότι ο λαός καταλαβαίνει πως έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο προγράμματα, αυτό του ΣΥΡΙΖΑ  το οποίο περνάνε από το μικροσκόπιο και το οποίο εμείς έχουμε την ευθύνη να εξειδικεύσουμε ακόμα περισσότερο και το άλλο πρόγραμμα – το πρόγραμμα των δύο κομμάτων που είναι κοινό πρόγραμμα και είναι το μνημόνιο  2 μεταφρασμένο στα ελληνικά.

Έχει, λοιπόν να επιλέξει ο ελληνικός λαός ανάμεσα στο πρόγραμμα που δίνει διέξοδο και λύση με το λαό μας όρθιο και ανάμεσα στο κοινό τους πρόγραμμα – το πρόγραμμα του μνημονίου.

Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ επιδίδονται με ιδιαίτερο ζήλο σε αυτήν την προσπάθεια και φτάνουν στο σημείο να μας ρωτούν αν προτιθέμεθα να κάνουμε, στις 18 του Ιούνη, προσλήψεις στο δημόσιο. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μας ρωτάνε αν θα κάνουμε προσλήψεις στο δημόσιο αυτοί οι οποίοι έχουν δεσμευτεί ότι θα απολύσουν 150.000 από το δημόσιο και μάλιστα, έχουν δεσμευτεί, με τις γνωστές επιστολές υποταγής των αρχηγών τους στους δανειστές μας.

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Θα τους καλέσω να επισκεφτούμε μαζί, τις επόμενες μέρες, ένα δημόσιο νοσοκομείο. Να πάμε να επισκεφτούμε ένα θάλαμο με 40 και 50 χειρουργημένους ασθενείς που έχει μία νοσηλεύτρια. Και να αναρωτηθούμε μαζί, αν το δημόσιο το οποίο εμείς οραματιζόμαστε, αυτό που θα καλύπτει τις κοινωνικές ανάγκες είναι επαρκές ή ανεπαρκές εξαιτίας των δικών τους επιλογών.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Οι μάσκες όμως πέφτουν σιγά–σιγά. Και οι μάσκες πέφτουν διότι κάποια στιγμή όλοι θα αναγκαστούν να μιλήσουν επί της ουσίας της πολιτικής – όπως εμείς κάναμε από την πρώτη στιγμή. Η κοινωνία καταρρέει, τα δημόσια νοσοκομεία καταρρέουν, τα δημόσια σχολεία καταρρέουν, τα πανεπιστήμια από 1ης Ιούνη θα μείνουν δίχως κρατική χρηματοδότηση και από 1ης του Σεπτέμβρη –εξαιτίας αυτού του νόμου της κ. Διαμαντοπούλου– θα μείνουν χωρίς τη δυνατότητα να διοικούνται απʼ αυτούς που εξελέγησαν από την ακαδημαϊκή κοινότητα, το κοινωνικό κράτος καταρρέει, η ανεργία έχει φτάσει στο 22%, ένας στους δύο νέους είναι άνεργος και αυτό είναι το μέλλον της σταθερότητας και της ασφάλειας που προτείνουν στον ελληνικό λαό τα κόμματα του μνημονίου.

Από την άλλη πλευρά εμείς έχουμε ένα πρόγραμμα φανερό και γνωστό σε όλους, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν τη δική τους κρυφή ατζέντα, σύμφωνη με τις επιλογές και τις επιταγές της ντόπιας και ξένης διαπλοκής. Θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν τα πάντα, θέλουν να ολοκληρώσουν το καταστροφικό τους έργο. Και είναι βέβαιο πια πως αν κάτι μπορεί να βάλει τέλος, αν κάτι μπορεί να τους σταματήσει αυτή είναι η Αριστερά.

Δεν μπορούν να μας αντιμετωπίσουν, όμως, με επιχειρήματα, δεν μπορούν να κάνουν ιδεολογική και προγραμματική αντιπαράθεση μαζί μας γιʼ αυτό καταφεύγουν στη χυδαιότητα και τη σπέκουλα.

Τελευταίο τους χαρτί η χωρίς όρια σπέκουλα εις βάρος της κοινωνίας, της οικονομίας και οι φήμες που διασπείρουν δεξιά και αριστερά για επικείμενη τραπεζική χρεοκοπία. Με περισσή ανευθυνότητα διαδίδουν εντός και εκτός της Ελλάδας ότι καταρρέει το τραπεζικό σύστημα, ότι θα μπει όριο στις αναλήψεις. Και κυρίως το συνδυάζουν και με την ψήφο του ελληνικού λαού στις επικείμενες εκλογές. Αν δεν ψηφίσουμε αυτό που θέλει η τραπεζοκρατία, τότε όλα θα καταρρεύσουν.

Εμείς, τους λέμε, με αίσθηση ευθύνης να σταματήσουν να αναπαράγουν ανεύθυνες κινδυνολογίες. Εάν κάτι έχει μείνει σταθερό σʼ αυτόν τον τόπο είναι οι καταθέσεις του λαού μας εξαιτίας της ωριμότητας του λαού μας. Και τις καταθέσεις αυτές τις εγγυάται το ελληνικό Σύνταγμα, τις εγγυόμαστε και εμείς με κάθε δυνατότητα που έχουμε να το πράξουμε αυτό και από κάθε θέση, από όποια θέση και αν θα βρεθούμε.

Βεβαίως αν από την εποχή του κ. Αλογοσκούφη που δώσανε αυτά  εκατοντάδες δις είχε επικρατήσει η δική μας άποψη, σήμερα τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα διότι θα είχαν κρατήσει τα κλειδιά των τραπεζών το δημόσιο, θα είχαμε φροντίσει να υπάρχει και δημόσιος ισχυρός πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα που θα παρείχε τις αναγκαίες εκείνες ασφαλιστικές δικλείδες, που θα προστάτευαν τους πολίτες και τους καταθέτες.

Όμως, θέλω να επαναλάβω για άλλη μια φορά, ο λαός μας δείχνει ψυχραιμία, αντιδρά ψύχραιμα, δείχνει πρωτοφανή ωριμότητα. Αυτοί οι οποίοι δείχνουν ανωριμότητα δεν είναι οι μικροί αποταμιευτές, είναι τα γνωστά και μη εξαιρετέα επιχειρηματικά συμφέροντα και το κάνουν αυτό με ένα μόνο σκοπό – να εκβιάσουν με σαφή πολιτική σκοπιμότητα. Εμείς τους προειδοποιούμε, τους προειδοποιούμε να μην παίζουν με τον πόνο και την ελεύθερη βούληση του ελληνικού λαού, να μην παίζουν με τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας.

Ο ελληνικός λαός ό,τι και να κάνουν δεν πρόκειται να καμφθεί. Όπως αντιστάθηκε στις 6 Μάη, το ίδιο ακριβώς θα κάνει και στις 17 του Ιούνη. Δεν θα υποκύψει, δε θα εκβιαστεί. Στις έξι Μάη έκανε το πρώτο βήμα, στις 17 Ιούνη θα το ολοκληρώσει. Και θα βάλει οριστικό τέλος στο πολιτικό σύστημα της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Καλούμε, λοιπόν, τις άλλες παρατάξεις να σταματήσουν το βρώμικο πόλεμο κατά της Αριστεράς, το βρώμικο πόλεμο κατά του ΣΥΡΙΖΑ διότι λειτουργούν με περισσή ανευθυνότητα και αναπαράγουν την ίδια μασημένη κινδυνολογία. Καλούμε, όμως και τον ελληνικό λαό να μην υποχωρήσει τώρα.

Η πραγματική νίκη δεν έχει έρθει ακόμα, η πραγματική νίκη, η μεγάλη νίκη του λαού είναι μπροστά, είναι στις 17 του Ιούνη.

Ζητάμε, λοιπόν, λαϊκή εντολή για κυβέρνηση Αριστεράς. Ζητάμε λαϊκή εντολή για να μπει οριστικό τέλος στο μνημόνιο, για να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα, για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο αύριο.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Αυτόν τον αγώνα, αυτή τη μεγάλη αλλαγή που θα έλθει μέσα από την ψήφο του λαού μας και την ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού βήματος  που έκανε στις προηγούμενες εκλογές, αυτή τη μεγάλη αλλαγή τη χρωστάμε στην ιστορία των αγώνων του λαϊκού μας κινήματος, τη χρωστάμε στις επόμενες γενιές.

Καλή δύναμη, καλό αγώνα και καλή αντάμωση σʼ αυτά εδώ τα έδρανα πολλές και πολλοί περισσότεροι και με ακόμα μεγαλύτερες ευθύνες που θα τις επωμιστούμε για να προχωρήσουμε μπροστά.

Ευχαριστώ πολύ.