Skip to main content.
31/03/2012

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ - Ν.Χριστόπουλος

Η συγκυβέρνηση του δικομματισμού υπό τον κύριο Λουκά Παπαδήμο και η τρόϊκα, προχωρώντας τον σχεδιασμό της πολιτικής των μνημονίων και της απόλυτης διάλυσης του δημόσιου κοινωνικού κράτους, ήλθαν σε συμφωνία με εταιρεία γαλλικών ιδιωτικών συμφερόντων για την αξιολόγηση όλων των υπηρεσιών του ελληνικού δημοσίου και των 740.000 υπαλλήλων του (ο αριθμός συμπεριλαμβάνει και τους ένστολους, κληρικούς, πανεπιστημιακούς, δικαστές κ.λπ.). Είναι δεδηλωμένος από την αρχή ο στόχος για τον περιορισμό του κράτους σε επιτελικό ρόλο, την μείωση των δαπανών του δημοσίου με κατάργηση υπηρεσιών και την επακόλουθη μείωση των θέσεων εργασίας στο ελληνικό δημόσιο κατά 30%. Μιλούν λοιπόν ξεκάθαρα για απολύσεις.

Με προπαγάνδα που αγγίζει τα όρια του προκλητικού, ανακοινώνουν μέτρα σαν να πρόκειται να κυβερνήσουν επ`αόριστον, σαν να έχουν νωπή την λαϊκή εντολή για την προώθηση μιας τέτοιας πολιτικής. Εξάλλου σε πιστή εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει δημιουργήσει υποστηρικτική ομάδα από υψηλόβαθμα στελέχη της ελληνικής διοικητικής ιεραρχίας (ελίτ) και γάλλους αξιωματούχους. Σημαντικό επίσης ρόλο στις εκ βάθρων μεταρρυθμίσεις θα παίξει η Task Force.

Ένας από τους βασικούς κανόνες αξιολόγησης, είναι η βελτίωση και η περαιτέρω ανάπτυξη του υπαλληλικού δυναμικού και όχι ο εντοπισμός και η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ-ΑΠΟΛΥΣΗ του λιγότερο αποδοτικού τμήματος του.

Η κυβερνητική πλευρά παραβιάζοντας αυτόν τον βασικό κανόνα της αξιολόγησης και έχοντας ως κύριο στόχο την εξυπηρέτηση της απαίτησης των δανειστών για κούρεμα 30% των υπηρεσιακών μονάδων με αντίστοιχη μείωση του προσωπικού, προχωρά στην υλοποίηση αυτού του εγκληματικού σχεδίου «αξιολόγησης», αγνοώντας την ελληνική κοινωνική πραγματικότητα με άμεσο και δεσμευτικό μέσω των μνημονίων στόχο την «απομάκρυνση» μέχρι το 2015 150.000 υπαλλήλων από τον στενό δημόσιο τομέα.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΒΡΕΧΕΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ!!!!!!!

Η επίκληση της αξιολόγησης ως μέσου απόλυσης είναι απαράδεκτη, η δε ανάμειξη ξένης εταιρείας στην αξιολόγηση μονίμων υπαλλήλων του ελληνικού δημοσίου που προστατεύονται στην μονιμότητά τους από το ίδιο το σύνταγμα, ισοδυναμεί με πράξη εθνικής μειοδοσίας, οι δε επιπτώσεις τόσο στους υπό απόλυση υπαλλήλους αλλά κυρίως στην ελληνική κοινωνία θα είναι τραγικές.

Οι δανειστές και υποψήφιοι επενδυτές συνάμα, περιμένουν στην γωνία έτοιμοι να «επενδύσουν» σε τομείς που ο δημόσιος τομέας προσφέρει (έστω με πολλές αδυναμίες, παραλείψεις και λάθη) στον ʽΕλληνα πολίτη, υπηρεσίες, στην παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους κλπ.

Η αριστερά δεν αντιτίθεται στην βασική ιδέα της αξιολόγησης του προσωπικού και των προσφερόμενων υπηρεσιών από τους Δημόσιους φορείς. Μάλιστα θεωρεί ως βασικό στοιχείο την συμμετοχή στις διαδικασίες αξιολόγησης, τόσο των ίδιων των εργαζόμενων (συμβούλια εργαζομένων, ολομέλειες τμημάτων και διευθύνσεων κλπ.), όσο και των πολιτών που είναι οι χρήστες των προσφερόμενων υπηρεσιών. Επιδιώκει την βελτίωση και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες και είναι ριζικά αντίθετη στην πρόθεση της Κυβέρνησης και της τρόικα να αποτελέσουν οι διαδικασίες αυτές τον κύριο μοχλό κατεδάφισης και διάλυσης του όποιου κοινωνικού κράτους έχει απομείνει.

Με την απεχθή και καταστροφική νέα δανειακή σύμβαση, η κατάσταση εντείνεται ιδιαίτερα. Οι τοκογλύφοι πιστωτές απαιτούν - και η υπάκουη συγκυβέρνηση υλοποιεί αδιαμαρτύρητα - την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, την εξαθλίωση των συνταξιούχων και των ανέργων, την εκμηδένιση κάθε εργασιακού δικαιώματος, την ισοπέδωση της δημοκρατίας στην χώρα, και την μετατροπή της σε στρατόπεδο συγκέντρωσης καταναγκαστικής εργασίας για ένα κομμάτι ψωμί.

Το κυρίαρχο σύνθημα σήμερα δεν μπορεί να είναι άλλο από το:

Ή ΕΜΕΙΣ Ή ΑΥΤΟΙ!!!

Μαζί μπορούμε να τους ανατρέψουμε!!!!!

Μάρτιος 2012

Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝ