Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
03/08/2001

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα για την εξίσωση ορίων συνταξιοδότησης

Υποκρισία και κοινωνική αναλγησία μαρτυρούν οι διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος που αφορούν στην ισότητα ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών.

Είναι προφανής η προσπάθεια της κυβέρνησης για να εθιστούν οι εργαζόμενοι στην φιλοσοφία του ασφαλιστικού "πακέτου" στο οποίο φαίνεται να εμμένει παρά την κοινωνική κατακραυγή που ξεσήκωσε η εξαγγελία του.

Η σκόπιμη ασάφεια περί του αν υπάρχουν στη χώρα μας "επαγγελματικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης" και για το εύρος όσο και τον υποχρεωτικό ή μη χαρακτήρα της εφαρμογής σχετικών αποφάσεων του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων εξυπηρετεί ακριβώς αυτή την επιλογή. Δηλαδή, να εφαρμόζεται τμηματικά η κατεδάφιση των κοινωνικών κατακτήσεων και να απεκδύεται των ευθυνών της η ελληνική κυβέρνηση υπό το πρόσχημα των κοινοτικών εντολών και οδηγιών.

Η επιλογή της αναγκαίας αρχής "θετικών διακρίσεων" για τις γυναίκες αποτελεί οργανικό στοιχείο της ισότητας σε όλους τους τομείς και καταστρατηγείται βάναυσα όταν αφαιρείται το κοινωνικό της περιεχόμενο. Όταν δηλαδή παραγνωρίζεται η οικιακή εργασία, η μητρότητα, η φροντίδα των παιδιών μέσα σε ένα βαθύτατα υποβαθμισμένο κοινωνικό κράτος, εκπαιδευτικό σύστημα και αναχρονιστικό εργασιακό - ασφαλιστικό καθεστώς.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου