Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
10/08/2001

Δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης & Ελέγχου (ΟΣΔΕ)

ΕλεγκτικόΣυνέδριο και Commission για τη διαχείριση τωνγεωργικών ενισχύσεων στην Ελλάδα: "Δενεφαρμόζεται στην Ελλάδα το ΟλοκληρωμένοΣύστημα Διαχείρισης & Ελέγχου (ΟΣΔΕ)"

Το θέμα των σοβαρών προβλημάτων που υπάρχουν στην διαχείριση των γεωργικών επιδοτήσεων στην Ελλάδα έθεσε με ερώτησή του προς την Commission ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, με αφορμή δημοσιευθείσα έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά και τα πολύ μεγάλα ποσά που πρέπει να επιστραφούν λόγω μη καταβολής τους σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες.

Όπως προκύπτει από την Ειδική Έκθεση 4/2001 του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δημοσιεύτηκε στις 31-7-2001 (C214), οι αδυναμίες της λειτουργίας του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) είναι τόσο μεγάλες που αναγκάζουν το Ελεγκτικό Συνέδριο να θεωρεί ότι "το ΟΣΔΕ δεν έχει εφαρμοστεί στην Ελλάδα" (σημείο 64 της έκθεσης), και την Commission να το επιβεβαιώνει αναφέροντας ότι "τα βασικά στοιχεία του ΟΣΔΕ εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη μέλη με εξαίρεση την Ελλάδα" (απάντηση της Επιτροπής, σημείο 74).

Στην Έκθεση καταγράφονται αδυναμίες σε όλους τους βασικούς ελέγχους, τόσο στις ενισχύσεις που αφορούν εκτάσεις όσο και τις πριμοδοτήσεις στα ζώα και συγκεκριμένα στη τήρηση των προθεσμιών, τις μηχανογραφημένες βάσεις δεδομένων, στο σύστημα αναγνώρισης αγροτεμαχίων και στο σύστημα αναγνώρισης και καταγραφής για τα ζώα, στους διοικητικούς και επιτόπιους ελέγχους για εκτάσεις και ζώα, τις κυρώσεις για τις εκτάσεις και τις αιτήσεις ενίσχυσης για τα ζώα.

Επίσης η Επιτροπή με απόφασή της (11/7/2001) ζητά από την Ελλάδα να επιστρέψει 107 εκατομ. Ευρώ. Το ποσό αυτό, που αντιστοιχεί στο 75% του συνολικού ποσού που έχει καταλογισθεί σε όλα τα κράτη μέλη (143 εκατ Ευρώ), φέρνει την Ελλάδα πρωταθλήτρια και μακράν όλων των άλλων κρατών στην κακοδιαχείριση των γεωργικών επιδοτήσεων.

Ο Αλ. Αλαβάνος στη ερώτησή του ρωτά την Επιτροπή για τις επιπτώσεις που έχει για την Ελλάδα, τους παραγωγούς και την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Κοινότητας η μη εφαρμογή του ΟΣΔΕ, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των ενισχύσεων καταβάλλεται πλέον μέσω του ΟΣΔΕ. Επίσης ρωτά την Επιτροπή αν είναι ενήμερη για τις πρόσφατες καταγγελίες της ΠΑΣΕΓΕΣ, που είναι ο φορέας που μηχανογραφεί και επεξεργάζεται τα στοιχεία του ΟΣΔΕ, ότι εφέτος το Υπουργείο Γεωργίας δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην καταβολή των επιδοτήσεων στους παραγωγούς λόγω καθυστερημένης υπογραφής της σχετικής σύμβασης.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου