Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
10/08/2001

Να τεθεί τέρμα στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την τουρκική κυβέρνηση

Μετά τις διαπιστώσεις της πρόσφατης (3ης Αυγούστου) αποστολής στην Τουρκία της "Επιτροπής Αλληλεγγύης προς τους Πολιτικούς Κρατούμενους", ο ΣΥΝ επισημαίνει για μια φορά ακόμη τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Τούρκων πολιτών από την κυβέρνησή τους, τα βασανιστήρια, τις άδικες φυλακίσεις, το καθεστώς των "λευκών κελιών" και τα δεκάδες θύματα που προκάλεσε η βάρβαρη παρέμβαση στις τουρκικές φυλακές και η αναλγησία προς τους φυλακισμένους και αλληλέγγυους που έχουν επιλέξει την "απεργία μέχρι θανάτου".

Η απομόνωση στις φυλακές συνιστά αφ' εαυτής βασανιστήριο και καταδικάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η αναγκαστική σίτιση των κρατουμένων παραβιάζει τη Διακήρυξη της Διεθνούς Ιατρικής 'Ενωσης. Η παρεμπόδιση της ελεύθερης έκφρασης με συλλήψεις, κατασχέσεις και βαριά πρόστιμα του περιοδικού ΚΑΤΑΝ, η παρεμπόδιση της ελεύθερης επικοινωνίας των κρατουμένων με τους δικηγόρους τους, η φυλάκιση κρατουμένων συνείδησης με μόνη "αξιόποινη" πράξη τη δημόσια έκφραση των πεποιθήσεών τους με αφίσες και φυλλάδια, η πολυετής φυλάκιση πολιτών -μέχρι και εννέα χρόνια (!)- χωρίς δίκη, όλα αυτά συνιστούν βάναυσα παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διεθνούς νομοθεσίας.

Ο εκδημοκρατισμός της Τουρκίας και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση και για την προώθηση της ευρωπαϊκής της προοπτικής. Από την άλλη μεριά, η πίεση της Ευρώπης για τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας παρουσιάζεται από ανεπαρκής έως ανύπαρκτη.

Ο ΣΥΝ, από θέσεις αρχής και ως "κόμμα των δικαιωμάτων", καταδικάζει τις πρακτικές της τουρκικής κυβέρνησης, υπερασπίζεται τα θύματα παραβιάσεων, ανεξάρτητα με τις ιδιαίτερες επιλογές και απόψεις τους και συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση κινήματος αλληλεγγύης στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Στελέχη του ΣΥΝ έχουν συμμετάσχει σε όλες τις αποστολές στην Τουρκία, τις επιτροπές αγώνα και τις κινητοποιήσεις. Στην πρόσφατη επίσκεψη της επιτροπής κομμάτων και φορέων τον ΣΥΝ εκπροσώπησε ο Διονύσης Γουσέτης, μέλος της ΚΠΕ.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου