Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
26/05/2012

Αποσπάσματα συνέντευξης του Γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ και υποψήφιου βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Δημήτρη Βίτσα, στο ρ/σ « Ράδιο 9»

-          Δεν ξέρω αν ακούσατε πριν από λίγο και τον κ.Τζαβάρα, η κριτική που δέχεστε είναι πλέον πάρα πολύ έντονη. Ο κ.Τζαβάρας λέει ότι για όλα φταίει ο Συνασπισμός, για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε, βεβαίως, και την οικονομική σας πολιτική. Την χαρακτήρισε αλλοπρόσαλλη, περίεργη και επικίνδυνη. Αυτή είναι η κριτική που δέχεστε από τη Ν.Δ. κ. Βίτσα.

 

Νομίζω είναι φυσιολογικό να δεχόμαστε κριτική, μάλλον επίθεση, από τη Ν.Δ., από το μνημονιακό ΠΑΣΟΚ, από την τρόικα, από όλους αυτούς που έφεραν την χώρα σε τέτοια κατάσταση, λεηλάτησαν τους μισθούς, τις συντάξεις, αλλά και τη δημόσια περιουσία, τουλάχιστον τα 2,5 τελευταία χρόνια με τη μνημονιακή πολιτική τους.

 

-          Θα ήθελα να ξεκινήσουμε κ. Βίτσα με μια πρόταση που έγινε χθες από αυτόν τον σταθμό, τον «Ράδιο 9», από τον κ.Σταθάκη, ο οποίος έκανε λόγο για μια έκτακτη εισφορά σε 700 χιλιάδες νοικοκυριά που δηλώνουν εισοδήματα άνω τον 50 χιλιάδων ευρώ, προκειμένου να κλείσει η τρύπα στα οικονομικά. Ήθελα να σας ρωτήσω με αφορμή το γεγονός, είδαμε και τα στοιχεία, ότι όσοι δηλώνουν πάνω από 50 χιλιάδες ευρώ και δεν είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι, σύμφωνα με τα στοιχεία τουλάχιστον του 2010 είναι περίπου 42 χιλιάδες. Πόσο εφικτό, λοιπόν, θεωρείτε ότι είναι φορολογώντας αυτές τις 42 χιλιάδες να καλύψετε ένα μεγάλο ποσοστό, ένα τόσο μεγάλο ποσό. Είναι λογική θεωρείτε αυτή η πρόταση;

 

Το οικονομικό επιτελείο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς/Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο μελετά μια σειρά προτάσεις που έχουν να κάνουν με τα οικονομικά και στην ουσία έχουν τρία σημεία μέσα τους. Το πρώτο σημείο αφορά στη φορολόγηση του πλούτου, του πραγματικού πλούτου που παράγεται από την «Ελλάδα που κερδίζει»  αυτή τη στιγμή και δεν αφορά το 99% των Ελλήνων που είναι οι Έλληνες που πληρώνουν. Το δεύτερο σημείο αφορά το γεγονός ότι πρέπει να βρούμε και άλλες διαδικασίες οι οποίες θα οδηγούν στην παραγωγική ανασυγκρότηση και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας γιατί, όπως καταλαβαίνετε, η σημερινή δομή και της οικονομίας και της παραγωγής έχει διαλυθεί. Και το τρίο σημείο είναι η δουλειά. Δηλαδή κυβέρνηση, η οποία πραγματικά θα δουλέψει σκληρά μαζί με όλο τον μηχανισμό τον οποίο έχει μια κυβέρνηση, ώστε να παραχθούν νέες αξίες στη χώρα. Η έξοδος από την κρίση βρίσκεται μόνο στα στοιχεία της ανάπτυξης, τα οποία θα δώσουν και πρωτογενή πλεονάσματα αλλά κύρια  θα ανακουφίσουν και τον ίδιο το λαό και την κοινωνία, αλλά ιδιαίτερα και τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους.

 

-          Ωστόσο, σε ότι αφορά μια συγκεκριμένη πρόταση επειδή δέχεστε κριτική ότι το οικονομικό σας πρόγραμμα, για την ώρα τουλάχιστον, είναι αρκετά ασαφές, υπάρχουν διάσπαρτες προτάσεις, οι οποίες κάποιες είναι ανεδαφικές κλπ..Χθες ο κ. Σταθάκης έκανε λόγο για 600, 700 χιλιάδες νοικοκυριά. Απʼ ότι προκύπτει είναι γύρω στις 42 χιλιάδες συγκεκριμένα διαβάζω τα στοιχεία και αν είναι διαφορετικά να μας το πείτε, είναι 42.252 θεωρείται ότι ήταν μια γενική πρόταση  χωρίς να έχετε τα στοιχεία, ήταν κάπως ανέτοιμη η οικονομική πρόταση αυτή, για να μην μπερδεύεται κι ο κόσμος το λέω αυτό.

 

Να σας πω συγκεκριμένα, υπάρχουνε προτάσεις, άλλωστε τις είχαμε αναφέρει κι ο Αλέξης Τσίπρας, όταν είχαν μπει τα διάφορα χαράτσια που τότε είχαμε μιλήσει για φορολόγηση του εφοπλιστικού κεφαλαίου, για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία  και του υπερπλούτου, αλλά και των off shore εταιρειών και των εταιρειών οι οποίες πραγματικά έχουν κέρδος. Κατανοώ μια  πίεση που υφίστανται οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και οδηγεί στο να ειπωθεί μια «πρόταση» και άλλωστε και λογικά εσείς με ρωτάτε πιέζοντας σε κάτι συγκεκριμένο. Δεν υπάρχει όμως ένα μοναδικό θέμα – πρόταση  το οποίο λύνει το πρόβλημα της Ελλάδας και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό. Υπάρχει μια δέσμη θεμάτων πάνω στα οποία πρέπει να ασκηθεί μια συγκεκριμένη κυβερνητική πολιτική. Το πρώτο πράγμα που θα κάνει στις 18 Ιουνίου μια αριστερή κυβέρνηση είναι να σταματήσει τη λεηλασία των μισθών και των συντάξεων. Άρα σε αυτή την λογική, πρέπει να ακούσω και τι ακριβώς είπε ο κ. Σταθάκης γιατί νομίζω ότι είπε στο επιπλέον των 50.000 και όχι στις 50.000 όπως μίλησε και για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία που ξεπερνάει  τις 500.000 ευρώ κατά άτομο, δηλαδή με μια θα λέγε κανένας αφαίρεση και από τη δική μου τη μεριά μιλάμε για οικογενειακό επίπεδο πάνω από 1,5 εκ ευρώ περιουσία ακίνητη. Ποια είναι η πραγματικότητα όμως; Η πραγματικότητα είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουνε έτοιμα νομοσχέδια νέων περικοπών που θα είχαν ήδη εφαρμοστεί και ήδη υλοποιηθεί αν υπήρχε μια μνημονιακή κυβέρνηση και η ψήφος του ελληνικού λαού στις 6 Μάη  την σταμάτησε. Και θέλουμε να γίνει ένα βήμα μπροστά για να σταματήσει συνολικά και η μνημονιακή πολιτική της λιτότητας δεκαετιών.

             

-          Ένα τελευταίο σχόλιο θα θέλαμε σε σχέση με το θέμα του μνημονίου. Τις τελευταίες μέρες ακούσαμε πάλι ασαφείς δηλώσεις σχετικά με το τι θα κάνετε με το μνημόνιο. Δηλαδή. Ο κ. Δραγασάκης έκανε δηλώσεις για πολιτική καταγγελία του μνημονίου και κατάργηση ορισμένων πτυχών του. Ακούσαμε μετά τον κ. Σκουρλέτη που προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και μίλησε για ακύρωση στη βουλή 72 μέτρων του 2ου μνημονίου. Από την άλλη ακούσαμε τον κ. Λαφαζάνη να λέει μνημόνιο τέλος αυτό είναι ξεκάθαρο. Δεν κρίνεται κι εσείς, βεβαίως τώρα κάνετε μια προσπάθεια να γίνει πιο συγκεκριμένο το οικονομικό σας πρόγραμμα, ότι κάπου έχετε μπερδέψει τον κόσμο σε σχέση με το τι θα κάνετε την επόμενη μέρα. Ο κόσμος βλέπουμε ότι σας στηρίζει και σας δίνει ψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις αλλά από κει και πέρα είναι και λίγο ασαφές και δημιουργείται και ένας φόβος, να το πω έτσι επειδή το συζητάμε με τον κόσμο ,σε σχέση με το τι θα κάνετε την επόμενη μέρα και ξέρετε τι λένε, μ αυτά που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ , ενδεχομένως να μην το χειρίζεται σωστά και τον άλλο μήνα να πάμε στην δραχμή. Τι απαντάτε σε όλους αυτούς; 

Όπως ξέρετε και το έχουμε ανακοινώσει την επόμενη βδομάδα θα δοθεί και συνέντευξη τύπου που θα παρουσιάσει τα συγκεκριμένα μέτρα κυβερνητικής πολιτικής και τα βήματα της κυβέρνησης της αριστεράς. Θέλω να είμαι σαφής στο ερώτημα σας. Η θέση μας είναι ακύρωση του μνημονίου, επαναδιαπραγμάτευση των διαδικασιών του χρέους και μάλιστα επαναδιαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά. Η ακύρωση του μνημονίου έχει πολιτικούς δρόμους, νομικούς δρόμους, κινηματικούς δρόμους, δρόμους διαπραγμάτευσης του χρέους. Όποιος σκέφτεται ότι απλά θα πάμε στη βουλή και θα τελειώσουμε με ένα νόμο ή απλά θα πάει μια αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες και θα πει ότι ακυρώσαμε το μνημόνιο, ελάτε να διαπραγματευτούμε, παρουσιάζει το μερικό ή μέρος του πράγματος. Εμείς λέμε λοιπόν και νομοθετικές πρωτοβουλίες θα παρθούν στην Ελλάδα και αποστολή αντιπροσωπείας θα υπάρξει και κινητοποίηση του ελληνικού λαού, σκληρή δουλειά σε όλα τα επίπεδα και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και σε επίπεδο όχι μόνο κυβερνητικό αλλά και πολιτικό με άλλες αριστερές δυνάμεις αλλά και με τα κινήματα που αναπτύσσονται ιδιαίτερα στις χώρες του νότου, αλλά να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αυτό θα γίνει και στις χώρες του βορρά. Όλα αυτά θα τα αξιοποιήσουμε ώστε να ανοίξουμε το δρόμο μιας πραγματικής πολιτικής σταθερότητας, ασφάλειας και ανάπτυξης που μόνο μια κυβέρνηση της Αριστεράς μπορεί να εγγυηθεί για τους πολίτες και την κοινωνία μας  στην Ελλάδα, μια κυβέρνηση που μπορεί να συμβάλλει, να στρίψει το τιμόνι της Ευρώπης σε ρότα αλληλεγγύης, σύγκλισης και σταθερότητας.

To Γραφείο Τύπου