Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
29/05/2012

Επιστολή βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Πελοποννήσου προς τον Υπουργό Ανάπτυξης: Προκήρυξη για την ενίσχυση των επιχειρήσεων

Προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Οι βουλευτές Πελοποννήσου του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος βουλευτής Μεσσηνίας, Σταύρος Αραχωβίτης βουλευτής Λακωνίας, Κώστας Ζαχαριάς βουλευτής Αρκαδίας, Δημήτρης Κοδέλας βουλευτής Αργολίδας και Μαρία Θελερίτη βουλευτής Κορινθίας, απέστειλαν σήμερα επιστολή στον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Ιωάννη Στουρνάρα, με την οποία τονίζουν ότι η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, εξαίρεσε τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην προδημοσίευση της προκήρυξης από  την ενίσχυση μέσω επιχορηγήσεων και τις οδηγεί σε δανεισμό μέσω εξειδικευμένου χρηματοδοτικού εργαλείου, το οποίο εμφάνισε ο κ. Τατούλης, ως τη μέγιστη καινοτομία.

Οι βουλευτές Πελοποννήσου του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν στην τελική προκήρυξη της συγκεκριμένης δράσης, να ενισχυθούν μέσω επιχορήγησης και οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως θα συμβεί και με τις επιχειρήσεις των υπόλοιπων 12 Περιφερειών της χώρας.

Η επιστολή έχει ως εξής:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΘΕΜΑ: «Προκήρυξη για την ενίσχυση των επιχειρήσεων»

Κύριε Υπουργέ,

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 6ης Μαΐου, έγινε προδημοσίευση της προκήρυξης δράσης από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της μεταποίησης, του τουρισμού, του εμπορίου και των υπηρεσιών, στα πλαίσια των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013, για την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων, με σκοπό την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Με έκπληξη διαπιστώσαμε και εμείς, όπως και οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες, αλλά και τα Επιμελητήρια ότι για την Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν προβλέπεται η ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω επιχορήγησης, όπως συμβαίνει για τις υπόλοιπες 12 Περιφέρειες της χώρας, αλλά η ενίσχυση των επιχειρήσεων, μέσω εξειδικευμένου χρηματοδοτικού εργαλείου, με τη μορφή είτε δανείων είτε εγγυήσεων επιχειρηματικών δανείων.

Η εξαίρεση αυτή δημιουργεί ανισότιμους όρους για τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε σχέση με τις επιχειρήσεις της υπόλοιπης χώρας. Τούτο έχει προκαλέσει  αντιδράσεις τόσο από τα τοπικά Επιμελητήρια όσο και από τους ενδιαφερόμενους. Οι επιχειρήσεις όλης της χώρας, άρα και της περιφέρειας Πελοποννήσου έχουν ανάγκη ενίσχυσης και προσαρμογής στα νέα δεδομένα της κρίσης,  και αυτή η ανάγκη των ήδη υπερχρεωμένων και μη μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν θα καλυφθεί με επιπλέον δάνεια.

Κατόπιν αυτών, ζητούμε όπως στην τελική προκήρυξη της συγκεκριμένης δράσης, να ενισχυθούν μέσω επιχορήγησης και οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως θα συμβεί και με τις επιχειρήσεις των υπόλοιπων Περιφερειών της χώρας.

Με εκτίμηση

Θανάσης Πετράκος, βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ

Κώστας Ζαχαριάς, βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ

Σταύρος Αραχωβίτης, βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ

Μαρία Θελερίτη, βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ

Δημήτρης Κοδέλας, βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ