Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
27/08/2001

Συνάντηση ΣΥΝ με τον Πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Ν.Βούτσης συναντήθηκαν σήμερα με τον Πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, κ. Δαφέρμο.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

Τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα είναι μια διαχρονική αξία της δημοκρατίας και του πολιτισμού. Διατρέχουν σήμερα κίνδυνο από τις εφαρμογές που κάνουν στις νέες τεχνολογίες κρατικοί και ιδιωτικοί μηχανισμοί, οι οποίοι επιδιώκουν να θέσουν υπό έλεγχο τόσο τα ατομικά δεδομένα όσο και την πολιτική και κοινωνική δράση των πολιτών όπου γης.

Από το σύστημα ECHELON μέχρι τους μηχανισμούς διακρατικής συνεργασίας στα πλαίσια των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, όπως αποδείχτηκε προσφάτως στη Γένοβα, από τις τράπεζες πληροφοριών και τις παρατράπεζες ατομικών δεδομένων που χρησιμοποιούν οι ιδιωτικοί μηχανισμοί για να ασκήσουν εμπορικό, οικονομικό ή και εξωθεσμικό πολιτικό ρόλο, εκβιάζοντας τα δεδομένα της αγοράς αλλά και τις συμπεριφορές των κυβερνήσεων.

Είναι φανερό λοιπόν ότι χρειάζεται κατοχύρωση της προστασίας των ατομικών δεδομένων από κάθε κατάχρηση την οποία επιχειρούν είτε κρατικοί είτε ιδιωτικοί φορείς.

Συνεζήτησα με τον κύριο Δαφέρμο, με τον Πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα τα ζητήματα που ο ΣΥΝ έχει θέσει μετά όσα αποκαλύφτηκαν και κατά τη διάρκεια των γεγονότων της Γένοβας. Την ύπαρξη δηλαδή μηχανισμών που υπό το πρόσχημα της προστασίας της δημόσιας τάξης, συγκεντρώνει, ταξινομεί, αξιολογεί και χρησιμοποιεί στοιχεία πολιτικής και κοινωνικής δράσης των πολιτών.

΄Εθεσα υπόψη του κυρίου Δαφέρμου τον προβληματισμό μου. Θεωρώ ότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, επιτελεί άκρως σημαντικό και πρωτεύοντα ρόλο για τη διεύρυνση του περιεχομένου των δημοκρατικών εγγυήσεων και της προστασίας των πολιτών και πιστεύω ότι πρέπει εν όψει αυτών των εξελίξεων που προωθούνται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, να επισημανθεί ο κίνδυνος για την εγκαθίδρυση μηχανισμών περιορισμού της κοινωνικής και πολιτικής δραστηριότητας ή ελέγχου των ατομικών δεδομένων για πολιτικούς λόγους υπό το πρόσχημα προστασίας της δημόσιας τάξης.

Υιοθετείται δηλαδή βήμα-βήμα ένα μοντέλο κρατικής ασφάλειας και δημόσιας τάξης το οποίο βάζει σε δεύτερη προτεραιότητα τις εγγυήσεις δημοκρατικής προστασίας και προωθεί σε πρώτη προτεραιότητα την ανεξέλεγκτη δράση μηχανισμών καταστολής.

Είχα μία ενημέρωση από τον κ. Δαφέρμο για την ευρύτερη δουλειά την οποία επιτελεί η Αρχή και επίσης ανταλλάξαμε απόψεις και για θέματα τα οποία σχετίζονται με την παραπέρα θεσμική στήριξη και λειτουργική στήριξη της Αρχής ως ανεξάρτητου δημοκρατικού θεσμού.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου